„And the Waltz goes on” valsul compus de Sir Anthony Hopkins și orchestrat de André Rieu

Timp de citire: 4 minute

Vlad Dulea

Un interviu despre valsul compus de Sir Anthony Hopkins în 1964 și încredințat lui Andre Rieu in 2011 pentru a fi orchestrat si introdus in spectacolele sale.

A trecut aproape un an de când am luat decizia ad-hoc de a merge la Koln să vedem concertul de Anul Nou susținut de Andre Rieu. A rezultat o vacanță în doi cu aromă de sărbători în Viena, cu un Wurzburg ca în povești sau cu noaptea dintre ani petrecută în tren și mai apoi pe podul Hohenzollern, dar mai ales încheiată cu mult așteptatul concert al lui Andre Rieu despre care am scris în detaliu aici.

Zilele trecute, mai exact în ziua de Crăciun, am avut plăcuta surpriză să văd ultimul DVD marca Andre Rieu, And the Waltz goes on și să îmi reamintesc momentele din timpul concertului de Anul Nou. Spectacolul de pe DVD este filmat în Viena, dar este în mare parte același spectacol pe care l-am văzut și noi în Koln.

Însă cea mai mare surpriză de pe acest DVD o constituie prezența unui vals cu o poveste mai specială. Valsul este cel care dă și numele DVD-ului, And the Waltz goes on, și este compus de Anthony Hopkins în 1964, pe 7 noiembrie, mai exact, după cum recunoaște că își aduce perfect aminte însuși marele actor în interviul pe care îl puteți vedea mai jos.

Sir Anthony Hopkins spune despre el că s-a simțit atras de muzică și pian încă din copilărie. La vârsta de 27 de ani studia actoria, dar îi plăcea să „se joace” la pian. Atunci s-a născut acest vals care nu a văzut lumina rampei decât peste mai bine de jumătate de veac, în 2011, atunci când Sir Anthony Hopkins a luat decizia să i-l încredințeze lui Andre Rieu pentru a fi orchestrat.

Am citit câteva titluri în presă cum că valsul ar fi fost compus de Sir Anthony Hopkins pentru Andre Rieu sau că Andre Rieu interpretează un vals compus de Sir Anthony Hopkins. Cred că e bine ca lucrurile să se clarifice și să se înțeleagă faptul că Anthony Hopkins a compus acest vals în 1964 și la acel moment a scris partitura pentru pian. În 2011 Sir Anthony Hopkins i-a trimis această partitură lui Andre Rieu, iar valsul pe care îl vedeți acum în concerte este rezultat colaborarii dintre cei doi, Andre Rieu fiind responsabil nu doar cu interpretarea ci și cu orchestrația acestuia.

Premiera acestui vals a avut loc în Viena în iulie 2011 în prezența compozitorului și a familiei acestuia. Imagini de la această premieră puteți urmări tot în materialul de mai jos. Andre Rieu a introdus ulterior acest vals în toate concertele sale, la unele dintre acestea fiind invitat și Sir Anthony Hopkins. Poate cel mai celebru concert al lui Andre Rieu, cel sustinut anual în Maastricht, a fost recent proiectat la The Light Cinema din Liberty Center București. Claudia Tocilă a asistat la această proiecție și a suprins pe blogul ei momentul încărcat de emoție al prezentării acestui vals în Maastricht.

În continuare vă invit să urmăriți interviul realizat de Richard Wilkins cu Sir Anthony Hopkins despre viața acestuia, despre valsul pe care l-a compus și despre colaborarea cu Andre Rieu.

Valsul este a 25-a piesă din cele 32 care se regăsesc pe playlistul celui mai recent DVD lansat de Andre Rieu și care poartă exact numele acestui vals „And the Waltz goes on”. DVD-ul poate fi cumpărat de pe site-ul oficial al lui Andre Rieu: https://www.andrerieu.com/en/webshop/dvds/and-the-waltz-goes-on

Dacă vreți să vă întregiți colecția de DVD-uri cu Andre Rieu am văzut că se găsesc câteva titluri în librăria Cărturești. Eu am văzut vreo șapte în librăria din AFI Cotroceni dar observ că ar fi disponibile mai multe la comandă online dacă vă e mai ușor așa: https://librarie.carturesti.ro/cauta/251162/artist0/andre-rieu/

Adaugă un comentariu

  • Mioara Filip

    Cand the Dumnezeu(talent)……….DA! N am cuvinte.

  • Briciu Ligia

    superb!

  • Rudolf Szekeres

    Splendid! Ma bucur ca ti-am starnit amintirile si asfel a iesit acest articol. Foarte interesant, mai ales pentru CEI cari NU cunosc povestea acestui vals.

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.