
După Viena, ne îndreptam direct spre Bonn. Mai aveam vreo patru ore de drum când am realizat că e mai bine să ne oprim și să continuăm drumul a doua zi dimineața. Cel mai apropiat oraș era Würzburg, capitala regiunii Unterfranken din landul Bavaria, Germania.
Faptul că era deja seară și orașul era împodobit de sărbători cu un bun-gust – aș zice – ieșit din comun, ne-a făcut să descoperim în Würzburg unul din cele mai liniștite și romantice locuri pe care le vizitasem.

Iarna în Würzburg
O parte din farmecul orașului o reprezintă clădirile aparent vechi și foarte bine conservate, în realitate reconstruite aproape în totalitate după al doilea război mondial. Würzburg apare prima oară atestat documentar în 704 pe locul unei foste fortificații celte din sec X (î.Chr.).

Domul din Würzburg
Domul din Würzburg, catedrală romanică a cărei construcție a început în anul 1040 este considerată după mărime a patra bazilică romanică din Germania.

Alte Mainbrücke
Alte Mainbrücke, vechiul pod peste Main a fost construit între 1473–1543 pentru a înlocui fostul pod romanic datând din 1133. Începând cu 1730 a fost împodobit cu statui ce reprezintă sfinți și personalități ale caror nume au rămas în memoria orașului. Într-o oarecare măsură întemeiat, podul este adesea asemuit cu Charles Bridge (Karlův Most) din Praga.

Fortăreața Marienberg, pe dealul de pe cealaltă parte a râului Main
Pe dealul din spate, de cealaltă parte a râului Main se poate vedea fortăreața Marienberg renovată de mai multe ori în decursul istoriei, părțile arhitectonice cele mai vechi care s-au păstrat până în prezent având o vechime de peste 1000 de ani. In timpul prințului Johann Philipp von Schönborn (1642–1673) și a urmașilor săi fortăreața a fost întărită din punct de vedere strategic cu bastioane, fortificații militare și cu un zid de apărare lung de 12 km. In curtea interioară se află o fântână cu o adâncime de 105 m.
Un alt punct de interes, dar pe care nu am apucat să îl vedem este Reședința din Würzburg, un palat în stil baroc construit între 1719-1746 de principii-episcopi ai orașului. Reședința din Würzburg (împreună cu grădinile din Curtea și Piața Reședinței) este considerată una din cele mai omogene și extraordinar realizate palate în stil baroc, motiv pentru care în anul 1981 a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Un motiv destul de bun să ne dorim să revenim în Würzburg, de preferat într-un anotimp înflorit.
Un oraș distrus complet în 17 minute
Orașul Würzburg a fost distrus în proporție de 90%, pe 16 martie 1945 la ora 21:30, atunci când 225 de avioane Lancaster ale aliaților au lansat 1127 de tone de bombe deasupra orașului într-un raid care a durat numai 17 minute. Toate clădirile, monumentele, bisericile, catedralele au fost grav avariate sau chiar distruse în totalitate. Centrul orașului ale cărui clădiri datau din perioada medievală a fost distrus irecuperabil în timpul acestor bombardamente în care peste 5000 de oameni și-au pierdut viața.
În următorii 20 de ani, clădirile de importanţă istorică au fost reproduse cu acurateţe şi cu migală. Cetăţenii care a reconstruit oraşul imediat după sfârşitul războiului au fost în mare parte femei – Trümmerfrauen – pentru că bărbații erau fie morţi, fie luaţi prizonieri de război. Prinn comparaţie, Würzburg a fost distrus în procent mai mare decât fusese Dresda în bombardamentul petrecut cu o lună mai devreme.
După război, Würzburg a găzduit Divizia 3 Infanterie și Divizia 1 Infanterie a Armatei SUA precum și Spitalul Armatei SUA şi diverse alte unităţi militare americane care și-au menţinut prezenţa în Germania. Unităţile SUA au fost retrase din Würzburg abia în 2008, dar cei peste 60 de ani de prezenţa militară americană în Würzburg au fost extrem de benefici pentru economia locală.
Vestitele procese din Würzburg ale vrăjitoarelor arse pe rug
Nimic din farmecul acestui oraș aparte nu amintește despre faptul că aici au avut loc între 1626 și 1631 vestitele Procese ale vrăjitoarelor din Würzburg, una din cele mai mari judecăți și execuții publice în masă întreprinse vreodată pe timp de pace în Europa. 157 bărbați, femei și copii au fost arși pe rug chiar în piața centrală a orașului. În această perioadă, în oraș și în împrejurimile orașului, peste 900 de oameni din toate clasele sociale au fost executați pentru motive pornind de la crimă, vrăjitorie, satanism sau presupusa încheiere a unui pact cu Diavolul până la bieți călători nevinovați care pur și simplu nu putea să dea o explicație satisfăcătoare a prezenței lor în oraș.
Multe din victime nici măcare nu erau menționate după nume. În continuare puteți citi câteva exemple de victime arse pe rug în această perioadă așa cum apar acestea în înscrierile vremii: „Trei actori”, „Patru hangii”, „Trei consilieri de Wurszburg”, „Paisprezece vicari”, „Sotia primarului”, „Soţia şi fiica farmacistului”, „Gobel Babelin, cea mai frumoasa fata din oras”, „Baunach, cel mai gras burghez (comerciant) din Wurzburg”, „Steinacher, cel mai bogat burghez din Wurzburg”, „Un băiat vagabond, doisprezece ani”, „Patru bărbaţi şi femei ciudați, găsiți dormind în piaţă”, „O fetiță de nouă ani”, „O fetiță și mai mică (mai puţin de nouă)”, „Sora ei (fetiței), mama lor şi mătuşa lor”, „O femeie destul de tânără de douăzeci şi patru de ani”, „Doi băieţi de doisprezece”, „O fată de cincisprezece ani”, „Tanarul mostenitor al casei de Rotenhahn, în vârstă de nouă”, „Un baiat de zece ani”, „Un băiat, doisprezece ani”.

Marienkapelle în stânga și Casa cu șoimi în dreapta
Marktplatz este locul unde se bănuiește că ar fi avut loc execuțiile publice. Piaţa este dominată de Marienkapelle (Biserica Fecioarei), o biserică în stil gotic din secolul al XV-lea. Alături de ea puteți admira o casă cu o fațadă splendidă, un exponent al arhitecturii rococo din Würzbur – Haus zum Falken, casa cu şoimi, fost han, adăposteşte în prezent biroul de turism.
Orașul care a dat doi laureați nobel
Și dacă nu era destulă istoria tulburată a orașului pentru a vă stârni interesul asupra acestuia, poate e cazul să menționez că în aici în Würzburg, Wilhelm Conrad Röntgen a descoperit în anul 1885 razele X care astăzi îi poartă numele (radiațiile Röntgen). Pentru această descoperire Röntgen a devenit, în 1901, primul laureat al premiului Nobel pentru fizică. Laboratorul original al lui Röntgen, acolo unde a descoperit razele X, se găsește încă și poate fi vizitat la Universitatea din Würzburg.
31 de ani mai târziu, un alt fizician, Werner Heisenberg, născut în Würzburg, devine laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pentru crearea mecanicii cuantice. Ulterior, în timpul celui de-al doilea război mondial, Werner Heisenberg a fost în fruntea programului german pentru arme și energie nucleară.
Și ca un ultim amănunt – cu toate că mărturisesc că nu știu ce semnificație are acest lucru – am mai descoperit că Würzburg este oraș partener cu Arad din România.
Firu Speranta
da mi-a placut foarte mult articolu am aflat multe intimplari pe care nu le sitiam totul f' f' educativ !
Aghinitei Maria
As vrea sa stiu site-ul unde pot vota Andre Rieu. Multumesc.
Balasescu Andreea Maria
mi-a placut foarte mult..bv
Rosescu Sebastian
ce am cititeste foarte interesant brovo
catalin
foarte interesant!!!voi locui acolo in urmatoarea perioada si aceste informatii miau fost benefice…orasul este al3-lea ca economie din germania…
raluca cirlan
vara e si mai frumos!!
Rudolf Szekeres
Esti un adevarat ENCICLOPED. Felicitari pentru frumosul comentariu despre orasul Wurzburg. Va sarut pe amandoi.