1 ianuarie 2011. Am luat din nou trenul din Bonn spre Koln pentru a ajunge la Lanxess Arena, acolo unde la ora 16:00 urma să îl vedem în sfârșit live pe André Rieu.

Sunt convins că sunt mulți dintre cei care mă citesc care au văzut cel puțin o dată un DVD cu un concert al lui Andre Rieu, iar dintre amicii mei amatori de fotbal sunt convins că mulți își amintesc imaginile cu Andre Rieu cântând Al Doilea Vals și Corul Sclavilor împreună cu cei 50.000 de suporteri aflați pe Amsterdam Arena înaintea meciului dintre Ajax și Olympic Marseille în 2009:

Cu toate aceastea, la o succintă căutare de informații despre Andre Rieu în limba română găsești foarte puține, majoritatea de pe site-uri de turism care încearcă să te convingă în câteva cuvinte de ce ar trebui să mergi să vezi un concert Andre Rieu.

Eu nu vreau să conving pe nimeni. Aș fi nebun să o fac. Dar am să vă spun ce m-a determinat pe mine să fac un drum de 2000 de km pentru a vedea un concert pe viu cu Andre Rieu.

Pe Andre Rieu l-am „cunoscut” în urmă cu câțiva ani în înregistrările bunicului meu de pe canalele TV nemțești. Era imposibil să nu rămâi lipit de ecran când vedeai atâta voie bună pe scenă și la spectatori.

Andre Rieu este supranumit Regele Valsului, dar nu pentru virtuozitatea cu care interpretează, ci pentru faptul că a reușit să readucă valsul în inimile oamenilor prin spectacolele sale.

Spectacolele lui Andre Rieu nu sunt spectacole de muzică clasică. Sau cel puțin nu sunt în accepțiunea generală pentru că lipsesc formalismul și eticheta impuse în general de astfel de evenimente.

Muzica lui Andre Rieu nu se adreseaza elitelor ci este muzică clasică cântată pentru toată lumea. Am văzut în sală de la oameni în frac și papion până la oameni îmbrăcați în tricou sau pulover.

La concertele lui Andre Rieu nu vii să asculți muzică clasică, ci vii să faci parte din ea, să dansezi, să zâmbești, să cânți, să bei un pahar de șampanie sau o halbă de bere.

Spectacolele lui Andre Rieu sunt combinații de arii celebre din opere, operete sau musicaluri presărate adesea cu momente muzicale comice asemenea celui de mai jos (unul din preferatele mele): The Third Man interpretat în timpul concertului de la Palatul Schonbrunn, Viena in iulie 2006:

Despre André Rieu

Andre Rieu in Koln - 1 ianuarie 2011

André Rieu s-a născut într-o familie de muzicieni pe 1 octombrie 1949 în Maastricht, Olanda. A inceput să studieze vioara de la vârsta de 5 ani. Tatal său pe atunci era dirijorul Orchestrei Simfonice din Maastricht. A studiat vioara la Conservatorul Regal din Liège și la Conservatorul din Maastricht (1968–1973).

În 1987 a înființat Orchestra Johann Strauss cu care a susținut primul spectacol pe 1 ianuarie 1988 (așadar, fix în urmă cu 23 de ani). Orchestra număra la început 12 membri. Acum concertează cu 50-60 de membri în funcție de scenă și complexitatea spectacolului.

În 1994 lansează albumul „From Holland with Love”. Una din piesele înregistrate pe album este „Second Waltz” de Dmitri Shostakovich. De fapt piesa se cheamă  ‘Waltz No. 2 from Jazz Suite No. 2’ dar, la propunerea soţiei sale, trece pe album numele „Second Waltz”. Este piesa care îl va consacra definitiv la nivel mondial, albumul aducându-i câteva discuri de aur şi platină. De altfel, datorită lui Andre Rieu, piesa lui Shostakovich este astăzi mai degrabă cunoscută ca „Second Waltz” (Al Doilea Vals) decât după titlul original.

În următorii doi ani albumele sale ajung cu ușurință în Top 10 în țările europene și poposesc acolo timp îndelungat alături de nume celebre în muzica pop, ca Madonna, spre exemplu.

În 1996 lui Andre Rieu îi este decernat la Monte Carlo primul World Music Award din cele două pe care le-a primit până acum.

În ultimii ani concertele lui Andre Rieu au devenit din ce în ce mai grandioase. În anul 2008 Andre Rieu întreprinde cel mai grandios turneu de muzică clasică, ducând cu el pe stadioanele lumii o replică a castelului Schonbrunn din Viena. Turneul s-a numit ‘World Stadium Tour: A Romantic Vienna Night’.

Sfârșitul lui 2008 îl surprinde pe Andre Rieu în Australia. Continentul se află pur și simplu sub vraja acestuia stabilind record după record. Devine cel mai bine vândut artist din Australia cu peste 2.000.000 de copii vândute și primul artist din istorie cu 9 DVD-uri în Top 10. Susține concert după concert cu casa închisă. În total, peste 300.000 de oameni au asistat la concertele lui din acest turneu doar în Australia. Concertul din Melbourne reprezintă un record de audiență, 38.000 de oameni fiind prezenți la spectacolul acestuia care a fost transmis în direct și de televiziunile naționale din Australia și Olanda. Pentru concertele din Australia Andre Rieu a folosit o echipă de peste 500 de oameni dintre care peste 250 erau artiști (Baletul Operei de Stat din Viena, 80 de dansatori de vals vienez și Asociația de Patinaj Artistic din Viena)

Dacă vreți să vă faceți o idee despre cum arată replica Schonbrunn și care a fost atmosfera pe stadionul din Melbourne vă invit să urmăriți clipul de mai jos:

La sfârșitul lui 2008 Andre Rieu este singurul artist de muzică clasică în Top 10 în lista Pollstar – lista anuală a celor mai bine vândute turnee la nivel mondial. Deasupra lui Andre Rieu în acest top se află doar nume celebre precum  Madonna sau The Police.

În 2009 rămâne cel mai bine vândut artist de muzică clasică din America, iar în 2010 doboară în Anglia un record vechi de peste 20 de ani, ajungând pe locul 2 în topurile pop cu un album de muzică clasică.

Tot în 2010 lui Andre Rieu i se acordă Multi Platinum Award în Africa de Sud și primește Premiul Culturii Europene (Medalia Charlemagne) pentru faptul că prin muzica sa adună atât de mulți oameni împreună.

Andre Rieu cântă în prezent la o vioară Stradivarius din 1667 – a doua vioară ce a fost creată de renumitul lutier cremonez – pentru care a plătit 1 milion de euro. André Rieu spune că Stradivari a creat acest instrument într-o perioadă în care era foarte îndrăgostit și acest lucru se simte în sunetul acestei viori.

Concertul de Anul Nou din Koln

Andre Rieu - Concertul de Anul nou - Koln, Germania - 1 ianuarie 2011

Concertul de Anul Nou din Koln a devenit deja tradiție. Ca de obicei, acesta are loc în Arena din Koln denumită LANXESS Arena începând cu 2008 după numele sponsorului principal. Lanxess Arena are o capacitate de până la 20.000 de locuri pentru concerte, 19.500 locuri pentru meciuri de handbal și 18.500 locuri pentru meciuri de hochei.

Așa cum era de așteptat de la un lucru făcut cu cap, capacitatea arenei nu se referă doar la capacitatea de a ține înăuntru 20.000 de oameni ci se referă și la capacitatea reală de a oferi servicii și confort pentru un asemenea număr de spectatori. Nu am stat la nicio coadă, nici la intrare, nici la ieșire, nici la WC-uri, nici la garderobă. Da, și eu mă gândeam cum poți să asiguri garderobă pentru 20.000 de oameni, dar vă spun cu mâna pe inimă că se poate. Nu am așteptat deloc la garderobă, nici când am lăsat hainele, nici când le-am ridicat.

Am avut locuri destul de bune, pe primul rând în al doilea sector de scaune, astfel încât nu am avut pe nimeni în fața noastră. Atmosfera a fost extraordinară, de la început până la sfârșit. Lumea a cântat, a dansat, a râs. Îmi aduc aminte că la un moment dat suflătorii de pe scenă glumeau scoțând pe furișate câte o sticlă de Jägermeister din care mai sorbeau câte o gură. Un neamț mai în vârstă care stătea lângă noi ne-a auzit chicotind despre asta și, neînțelegând despre ce vorbim, dar totuși amuzat, ne spunea în engleză: „Not tea! Not tea!” :)

Cam asta e atmosfera şi pentru asta am fost. Ne-am simțit exact așa cum ne-am așteptat, adică extraordinar. De la concertul în sine, până la oameni, sunet, organizare, totul a fost impecabil.

În final sunt două videoclipuri filmate de mine în timpul concertului de Anul Nou din Koln. Calitatea imaginii și a sunetului nu sunt cele mai bune, dar vă puteți face o idee despre atmosfera din sală :)

 

Citește și:

Ai ceva de zis despre asta? Lasă un comentariu. Mai jos găsești încă 101 de comentarii la acest articol.

Views 15.440

Ți-a plăcut acest articol? Vrei să afli când mai scriu?

Urmărește pagina mea de Facebook:


și abonează-te mai jos ca să primești articolele pe email (un email pe săptămână, fără spam-uri, promit!).
299 de abonați primesc deja pe email cele mai interesante postări ale săptămânii!