The Revenant © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation

Lubezki țintește cu „The Revenant” al treilea Oscar consecutiv pentru imagine

Timp de citire: 5 minute

Vlad Dulea

După ce acum doi ani a luat Oscarul pentru ”Gravity” iar anul trecut pentru ”Birdman” , Emmanuel “Chivo” Lubezki țintește acum al treilea Oscar consecutiv pentru imagine. Cu încă 5 nominalizări la Oscar pe lângă cele trei amintite, ”Chivo” Lubezki este considerat în momentul de față unul dintre cei mai buni directori de imagine de la Hollywood. Lui Lubezki nu-i place să dea interviuri, dar cei de la Variety au stat de vorbă cu câțiva colegi de-ai lui de breaslă care au încercat să explice care sunt motivele pentru care ”Chivo” a ajuns în fruntea topului celor mai buni directori de imagine din lume.

Lubezki este cunoscut ca director de imagine al unor filme precum: ”Gravity”, ”Birdman”, ”Tree of Life”, ”Children of Men”, ”Meet Joe Black”, ”Great Expectations”, ”The New World”, ”Sleepy Hollow” sau ”A Little Princess”.

În total, de-a lungul carierei, Emmanuel Lubezki, poreclit “Chivo”, a obținut 125 de premii și alte 68 de nominalizări dintre care 2 premii OSCAR și 3 BAFTA. Posibil ca aceste două cifre să se modifice anul acesta întrucât și la una și la alta Lubezki este din nou nominalizat și este considerat favoritul categoriei.

Am văzut ”The Revenant” de două ori. Prima oară l-am văzut ca un spectator obișnuit, unul care urmărește acțiunea, firul epic și deznodământul. A doua oară l-am văzut în Sala Grand Ultra de la Grand Cinema Digiplex din Băneasa (cel mai mare ecran de cinema de la noi și cel mai bun sunet posibil), motiv pentru care mi-am propus să urmăresc mai atent machiajul și costumele, efectele speciale și montajul video combinat cu alegerile cadrelor lui Lubezki.

Se spune despre un film că are cadre perfecte dacă oricând ai pune stop-cadru ai obține o fotografie bună. Cam asta se întâmplă cu cadrele lui Lubezki care a insistat să filmeze totul în lumină naturală ceea ce a făcut ca filmarea să fie și mai dificilă dar rezultatele sunt impresionante.

Mai mult decât atât, sunt mai multe scene de 5-6 minute fără montaj, dar camera se mișcă atât de bine și exact încât nu îți dai seama de acest lucru decât dacă ești atent la asta.

”The Revenant” a luat deja cele mai importante Globuri de Aur de anul acesta (cel mai bun film, cel mai bun regizor și cel mai bun actor în rol principal) și este nominalizat în total la 12 premii Oscar (inclusiv pentru cel mai bun film) dar eu vreau să mă opresc doar asupra celor care mi-au atras mie atenția.

Machiaj și hairstyling. De la rănile de pe corp până la gheața făcută din ceară în barba lui Leonardo di Caprio, machiajul este impecabil și cred că e o categorie la care nu are cum să scape statueta.

Efecte speciale, montaj video și imagine (cinematography). Sunt trei categorii distincte dar în acest film se întrepătrund maestuos. Dacă va câștiga Oscarul pentru cel mai bun film, unul dintre motive este, cu siguranță, combinația aceasta excepțională. Mă pregătesc să revăd filmul a treia oară doar ca să mă mai bucur încă o dată de ele.

Să nu vă lăsați păcăliți de unele păreri de pe internet care spun că Leonardo di Caprio ar lua Oscarul anul acesta ca o compensare pentru că nu l-a luat până acum. Îl va lua pentru că rolul a fost extrem de solicitant, pentru că a făcut niște sacrificii extraordinare pentru acest rol și, într-o măsură importantă, pentru că nu are competiție serioasă anul acesta. Indiferent care ar fi motivul pentru care îl va lua, puteți să vă plasați pariurile pe el anul acesta, pentru că Oscarul pentru cel mai bun rol masculin va merge, de data aceasta, pe merit, la Leonardo di Caprio.

Tom Hardy în The Revenant © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation

Tom Hardy în The Revenant © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation

Tom Hardy (rol secundar). Se luptă în categoria sa cu Stallone, considerat favorit pentru rolul Rocky Balboa din ”Creed”, dar în ”The Revenant” Tom Hardy face un rol atât de consecvent și convingător încât ar putea ridica el anul acesta statueta pe care, zic eu, o merită poate mai mult decât Stallone. ”The Revenant” ar fi fost mult mai sărac fără Tom Hardy în rolul negativ.

Despre regia lui Alejandro González Iñárritu (câștigător și el al Oscarului anul trecut cu ”Birdman”) vreau să spun doar că apreciez decizia lui de a filma totul în condiții reale. Chiar dacă unii membri ai echipei sunt de părere că s-ar fi făcut economii – de bani și de eforturi umane,- dacă filmul ar fi apelat la efecte speciale digitale, Iñárritu nu este de acord: „Exact asta NU am vrut: să fi stat cu toții în studio cu cafeaua în mână și toți să se simtă bine, toți să fie fericiți dar filmul să iasă prost. Revenant este o poveste despre supraviețuire”, spune el, „iar actorii și echipa de filmare trebuiau să joace în mijlocul naturii. Când îl veți vedea, veți înțelege scara filmului”.

”The Revenant” este distribuit în România de Odeon Cineplex și va intra în cinematografe începând de vineri, 22 ianuarie 2016.

Sursa fotografii: foxmovies.com | Sursa video: variety.com

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.