Ce este fenomenul de “winter blues” și cum te poți proteja de el

Timp de citire: 2 minute

Vlad Dulea

Puțină lume este familiarizată cu fenomenul de "winter blues", însă foarte mulți dintre noi îl experimentăm fără să știm. Concret, winter blues este o stare de natură atât fizică, dar și psihică, pe care o poți trăi în zilele reci de iarnă și care îți poate afecta deopotrivă starea de spirit, dar și sănătatea.

Adesea este confundat cu ideea de imunitate scăzută, însă reprezintă mai mult decât atât tocmai datorită faptului că nu doar organismul este cel afectat, ci și starea ta de spirit și astfel te poți confrunta inclusiv cu stări de depresie.

Din punct de vedere medical ai putea defini fenomenul de winter blues ca o extensie a tulburărilor afective sezoniere. Chiar dacă majoritatea simptomelor asociate acestei stări trec odată cu apariția sezonului cald e bine să știi cum te poți proteja inclusiv pe perioada iernii.

Pentru a face acest lucru e recomandat să te asiguri că organismul tău beneficiază de suficiente vitamine, în principal vitaminele B și D. De altfel majoritatea vitaminelor B au un efect benefic asupra stării psihice și pot preveni depresia, însă cele mai importante sunt vitaminele B6, B9 și B12.

Dacă vitaminele B6 și B9 sunt relativ ușor de obținut, vitamina B12 nu poate fi produsă direct de organism, motiv pentru care vei fi nevoit să o procuri din alte surse. Ea se găsește în principal în alimentele de origine animală, precum carnea, produsele lactate, ouăle sau fructele de mare. Chiar și așa există riscul ca organismul nostru să nu beneficieze de suficientă vitamină B12, ca urmare a prelucrării alimentelor.

Poți face rost de vitamina B12 și dacă alegi să apelezi la suplimentul alimentar B12 ››ANKERMANN‹‹® Vital. Acesta este produs de compania germană WÖRWAG Pharma, o companie germană cu un renume foarte bun, se găsește deja în România de mai bine de un an de zile și poate fi cumpărat direct din farmacii.

Nu în ultimul rând vitamina D este utilă iarna deoarece nivelul scăzut al luminii solare afectează prezența sa în organism. Altfel spus, deoarece iarna avem parte de mai puțină lumină emisă de soare comparativ cu restul anului corpul tău nu va reuși să producă esențialul de vitamina D.

Amintește-ți că, pentru a te feri de fenomenul winter blues și pentru a-ți menține organismul sănătos pe timpul iernii e important să mănânci sănătos, să te bucuri de cât mai multă lumină și să apelezi la suplimente alimentare acolo unde este nevoie.

Adaugă un comentariu

  • Flatfy

    Multumim pentru articol, Vlad! O sa iau asta in considerare:)

  • Valentina

    Imi place blog-ul, sa mai postati.

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.