12 lucruri pe care ar fi bine să le știi despre Vitamina B12
Timp de citire: 6 minute
Foarte puțini oameni realizează importanța prezenței vitaminei B12 în organism. De aceea, am adunat aici cele mai importante 12 lucruri pe care ar trebui să le știi despre vitamina B12.
B12 este o vitamină vitală pentru organism
Vitamina B12 este o vitamină hidrosolubilă cu o structură complexă, esenţială în sinteza ADN, necesară pentru producerea celulelor nervoase și sanguine, iar prezența ei este în organism este crucială pentru funcționarea corectă a metabolismului și a sistemului imunitar.
Corpul uman nu poate produce vitamina B12 de unul singur
Deoarece corpul uman nu poate produce vitamina B12 de unul singur, acesta se bazează pe cantitatea de vitamina B12 primită prin nutriție.
Capacitatea de absorbție a vitaminei B12 este limitată
Absorbția de vitamina B12 este limitată la nivel digestiv, chiar și în cazul persoanelor sănătoase. Asimilarea cobalminei este condiționată de factorul instrinsec, o glicoproteină produsă de stomac. Vitamina B12 nu are o doză maximă admisă deoarece este o vitamină hidrosolubilă (se dizolvă în apa). Organismul uman va absorbi cantitatea necesară de vitamină din alimentație și va elimina surplusul prin urină.
Vitamina B12 se găsește preponderent în alimente de origine animală
Vitamina B12 se găsește preponderent în alimente de origine animală: carne (pui, vita, porc, mai ales in ficat), lapte (produse lactate), oua, fructe de mare (crabi, stridii, scoici), peste (somon, ton).
În urma industrializării puternice a tuturor acestor alimente, vitamina B12 ajunge mult mai puțin în organism decât am avea noi nevoie.
Categoria cea mai predispusă la deficit de Vitamina B12 sunt vegetarienii, mai ales veganii
Întrucât Vitamina B12 se găsește preponderent în alimente de origine animală, vegetarienii și veganii sunt cei mai predispuși la deficit de vitamina B12. Studiile au arătat că la persoanele care urmează un astfel de regim durează între 3-5 ani până când se consumă toate rezervele de B12 din organism.
Persoanele vârstnice, peste 50 de ani, sunt predispuse la deficit de Vitamina B12
Studiile științifice au arătat că trei din zece persoane vârstnice (peste 50 de ani) nu pot absorbi eficient sau chiar deloc vitamina B12 din alimentație. Odată cu înaintarea în vârstă, stomacul produce mai puțin acid, iar acidul din stomac este esențial pentru absorbția vitaminei B12.
Unele medicamente pot interfera cu abilitatea corpului de a absorbi vitamina B12
Unele medicamente împotriva diabetului sau anumite antibiotice, precum și unele dintre pilulele de reducere a acidității din stomac, dar și cele împotriva bolilor de inimă pot afecta negativ abilitatea corpului de a extrage vitamina B12 din hrană.
Consumul excesiv de alcool poate crește șansele de deficit de vitamina B12
Un stil de viață care include mai mult de câteva băuturi în medie pe zi poate provoca gastrită sau iritația mucoasei stomacului ceea ce conduce la scăderea acidului gastric și, implicit, reducerea capacității de absorbție a vitaminei B12. Întrucât o mare parte din vitamina B12 este stocată în ficat, alcoolul poate interfera și cu funcția acestuia de a se folosi de ea.
Stările emotive alternante, scăderea puterii de concentrare, afectarea calității somnului se numără printre simptomele care pot reprezenta un deficit de vitamina B12 în organism
Deficitul de B12 apare de obicei lent, treptat și poate fi de intensitate care se poate agrava. La unele persoane, însă, acesta poate debuta rapid. Printre simptomele destul de comune și frecvente se numără afectarea calității somnului, scăderea puterii de concentrare, tulburări de echilibru, amețeli, emotivitate exagerată, stări emotive alternante, stări de ușoară depresie sau anxietate.
Deficitul de Vitamina B12 nu este foarte ușor de depistat
Cu toate că simptomele asociate, mai ales când apar cel puțin două dintre ele, pot conduce la inducerea unui diagnostic de carență de vitamina B12, este recomandat să faceți analize separate pentru depistarea nivelului de vitamina B12 din sânge mai ales dacă vă găsiți într-una din categoriile de persoane predispuse la deficit de vitamina B12
Importanta vitaminei B12 pentru bebelusi și femeile însărcinate
Vitamina B12 este indispensabilă pentru creștere. Femeile însărcinate sau cele care alăptează au nevoie de extra porții de vitamina B12, la fel ca și de toate celelalte substanțe nutritive esențiale. Acestea trec în placentă în timpul sarcinii și contribuie la dezvoltarea copilului. Și sugarii hrăniți de la pieptul mamei au nevoie să primească acești nutrienți. Conform unor studii realizate de Serviciul de Sănătate Publică în Olanda, femeile la care, pe perioada sarcinii, s-au înregistrat cantități scăzute ale vitaminii B12 în organism au avut șanse mai mari de a da naștere unui copil agitat, decât cele care au avut un nivel de B12 mai ridicat.
De mai bine de un an există în farmaciile din România un supliment eficient de vitamina B12, numit B12 ››ANKERMANN‹‹® Vital
B12 ››ANKERMANN‹‹® Vital este produs de compania germană WÖRWAG Pharma, o companie de prestigiu cu renume internațional. Ceea ce diferentiază B12 ››ANKERMANN‹‹® Vital față de alte produse de pe piață este prezența metilcobalaminei, forma bioactivă a vitaminei B12, ceea ce îi oferă o eficiență mai mare și un grad de absorbție mai crescut. Recomandarea de administrare este 1 pastilă pe zi, cu un pahar de apă, dimineața înainte de micul dejun pe o perioadă de 60-90 de zile.
Resurse utile de informare despre Vitamina B12
Irina Manole urmează de câțiva ani un regim vegetarian și în acest articol de pe blogul ei a documentat efectele regimului vegetarian și al suplimentării alimentației cu B12 ››ANKERMANN‹‹® Vital: https://irinamanole.ro/vitamina-b12/
Marius Matache a scris, de asemenea, despre Vitamina B12 și dieta vegană într-un interviu pe blog cu medicul nutriționist Irina Mateieș de la clinica Amethyst din Cluj-Napoca: https://www.mariusmatache.ro/vitamina-b12-dieta-vegana/
Tily Niculae a realizat un interviu live pe Facebook cu specialistii Sabin Blaj și Roxana Ciobotea despre importanța vitaminei B12 în alimentația zilnică: https://www.facebook.com/tily.niculae/videos/vb.100000111388345/2174930389187319/
Adaugă un comentariu