
”Utøya – 22 iulie”, o experiență cinematografică aparte
Timp de citire: 2 minute
Pe 22 iulie 2011, în Oslo, o puternică explozie declanșată de o mașină capcană a ucis 8 persoane. Două ore mai târziu, autorul atentatului ajungea pe insula Utøya, unde avea loc o tabără a tineretului laburist. Prinși în capcană și fără cale de scăpare, 69 de tineri au murit și 110 au fost răniți în urma atacului armat. “Utøya - 22 iulie”, filmul lui Erik Poppe, considerat cel mai controversat film de la Berlinale, rulează acum în cinematografele din România.
L-am văzut. Este tulburător și e o experiență cinematografică aparte. Este filmat dintr-o singură secvență care durează 72 de minute, adică exact cât a durat atacul din 2011.
Erik Poppe a filmat Utøya – 22 iulie în 5 zile, într-o locație în apropiere de Insula Utøya, cu un cast format din actori tineri, majoritatea amatori. S-a filmat câte o dublă în fiecare zi, fiecare dintre ele având 72 de minute, cât a durat atacul din 2011 pe insulă. Filmul este editat foarte puțin și nu s-a adăugat nici un fel de muzică peste. Filmul a fost proiectat întâi în fața supraviețuitorilor și a familiilor acestora.
Mare parte din ceea ce a fost scris și spus în media a fost despre manifesto-ul teroristului, despre procesul de judecată și sentință. Prin “U-July 22 / Utøya – 22 iulie”, regizorul Erik Poppe a dorit să redea lupta tinerilor pentru supraviețuire și să atragă atenția asupra victimelor – cei care au fost uciși, cei care au rămas în viață, familiile și apropiații lor. Din acest motiv, pe tot parcursul filmului nu se amintește numele autorului masacrului.
Filmul Utøya – 22 iulie urmăreşte prin intermediul unui personaj fictiv de 19 ani, Kaja, cele 72 de minute interminabile în cursul cărora extremistul de dreapta a urmărit şi împuşcat tinerii prinşi fără scăpare pe insuliţa din apropiere de Oslo.
Programul primei săptămâni în cinematografele din România: https://bit.ly/2KZ517H
Trailer: https://youtu.be/ApCBmwMmEpk
FB Page: https://www.facebook.com/utoya22iulie/
Adaugă un comentariu