Cardul Revolut: excepțional pentru cei care călătoresc în străinătate sau care fac cumpărături online în valută

Timp de citire: 7 minute

Vlad Dulea

Am descoperit de curând soluția oferită de Revolut. Pe scurt, Revolut este un start-up din domeniul financiar-bancar înființat la Londra în 2013. Are peste 1 milion de clienți în Europa și câștigă din ce în ce mai mulți clienți zilnic tocmai pentru faptul că propune o alternativă viabilă la schimbul valutar interbancar și la transferul de bani din străinătate.

Pe mine m-a interesat pentru călătorii și pentru cumpărăturile făcute online în altă valută decât cea în care am contul curent, adică RON.

Crearea contului

Crearea unui cont Revolut se realizează prin intermediul aplicației dedicate de iOS sau de Android, durează mai puțin de 10 minute și îți dă acces instant la un card virtual care, în câteva săptămâni de așteptare, se poate transforma într-un card real, fizic.

Cardul virtual Revolut

Extrem de important: în varianta FREE, nu există TAXE pentru deschiderea contului, pentru emiterea cardului, pentru folosirea lui etc dar există o taxă de 27 de lei pentru trimiterea cardului fizic prin poștă.

Dacă veți folosi cardul DOAR pentru cumpărături online, nu aveți nevoie și de cardul fizic. Vă este suficient cel virtual, pentru care nu trebuie să plătiți nimic. Dar dacă intenționați să folosiți cardul și în timpul călătoriilor în străinătate pentru plăți la POS sau retrageri de la ATM, atunci vă sfătuiesc să comandați și cardul fizic, chiar dacă aveți un cost inițial pentru expedierea acestuia de 27 de lei.

Ce poți face cu un astfel de card?

În primul rând, îl faci în lei (RON) și transferi FĂRĂ TAXE ȘI COMISIOANE fonduri din cardul tău curent în contul cardului de debit Revolut.

Cu aceste fonduri poți extrage în călătoriile tale din străinătate, de la ATM-uri, până la 800 de lei / lună FĂRĂ ALTE COMISIOANE și la un curs de schimb valutar extrem de bun (vezi mai jos detalii).

Sau poți plăti oricât de mult direct cu cardul respectiv și, din nou, beneficiezi de un curs de schimb valutar de neegalat de oricare dintre băncile din România (din nou, vezi mai jos caz concret).

Imediat după ce mi-am făcut contul, am alimentat cardul cu 50 de lei (suma minimă pentru verificare). Exact această sumă mi-a fost retrasă din contul meu bancar. (LATER EDIT: Eu am cardul curent la ING. Cu el fac Top-Up in aplicație și îmi ia din contul în RON exact cât transfer în contul Revolut, dar sunt clienți ai altor bănci (Transilvania, UniCredit) care s-au plâns că pe extras apar sume mai mari decât depunerea. O posibilă cauză ar fi că transferul din aceste bănci se face prin conversie din RON în EUR și apoi din nou în RON. Nu știu exact cazurile și cum pot fi evitate, dar e bine să faceți mai întâi un test cu o sumă mică și să verificați extrasul de cont din bancă).

Apoi am debitat contul respectiv cu 1000 de lei ca să pot să încep să îl folosesc pentru cumpărături online.

Am făcut o rezervare prin Booking.com pentru o vacanță din vară la care proprietarul urma să debiteze ca avans 30% din valoarea rezervării.

Tranzacție Revolut

A doua zi mi-au fost retrași de pe cardul Revolut 622,50 de lei, contravaloarea a 133,50€, adică la un curs de 4,6629. Acest curs abia îl poți găsi la o casă de schimb valutar cu un curs decent. Dacă aș fi folosit cardul meu curent, banca mi-ar fi luat aproximativ 644 de lei din cont (nu mi-a dat prin cap să verific schimbul băncii fix în ziua aia și am verificat la 2 zile după, dar nu poate fi diferență foarte mare).

Curs de schimb valutar bancar

Deci, ca să înțelegeți, este vorba despre o diferență de aproape 3,5%.

La o vacanță în străinătate pentru un cuplu care, să zicem, costă în total 1000-1500€, dacă folosești cardul Revolut economisești cel puțin între 35 și 50 de EUR fără să trebuiască să plătești nimic pentru asta (rețineți că vorbim despre varianta gratuită de utilizare a serviciilor Revolut).

Același lucru se întâmplă și dacă faci cumpărături de pe Amazon, de pe Aliexpress sau dacă transferi bani în valută în conturi de PayPal.

În oricare dintre aceste situații ai fi, cardul Revolut îți salvează o grămadă de bani.

În cea mai recentă excursie în care am fost, în Iordania, am avut nevoie să retragem în ultima zi 50 JOD (dinari iordaneni). ATM-ul ne-a aplicat imediat un comision de retragere de 10%. Bancă noastră a trebuit să convertească 55 JOD în lei. Practic, ca să retrag 50 de JOD de la ATM în Iordania, s-au convertit 55 de JOD în 63,41 EUR și apoi transformați în RON la cursul băncii 4.8242. În final mi-au fost luați din contul curent 305,90 RON.

Extras de cont bancar

Am verificat acum și, dacă aș fi avut atunci cardul Revolut, având în vedere că erau sub limita de 800 de lei lunari, nu aș fi avut nici comision și mi s-ar fi calculat schimbul valutar la cursul Revolut, deci mi s-ar fi luat din cont doar 50 JOD, care prin cursul Revolut ar fi însemnat doar 264,28 RON!

Curs de schimb valutar Revolut

Split Bill

Un alt avantaj descoperit dar încă netestat este împărțeala cheltuielilor. Cum noi am fost cu prieteni în ultima excursie, să zicem că am fi plătit cu cardul Revolut una dintre mese. La final, prin aplicația de smartphone, am fi putut face ”split bill” ca să împărțim cheltuiala. Cam cum se poate face ”split bill” la o cursă de Uber.

În ce situații îți este util cardul Revolut?

 • Când călătorești în străinătate. Alimentezi cardul cu lei din cardul tău curent și beneficiezi de un curs de schimb mult mai bun decât la orice bancă sau casă de schimb valutar. În plus, poți retrage de la ATM până la 800 de lei în valuta locală, fără comision și cu același curs de schimb favorabil
 • Când plătești cu cardul online la magazine din străinătate care încasează în EUR, USD sau alte valute. Dacă faci cumpărături online pe site-uri precum Amazon, Aliexpress etc, dacă alimentezi conturi de Paypal în valută, dacă faci rezervări online pe site-uri ale companiilor aeriene ale căror tarife sunt exprimate în valută (KLM, Lufthansa, Qatar, Ryanair etc) sau rezervări de cazare pe site-uri precum booking.com sau airbnb.
 • Când vrei să îți protejezi cardul atașat contului curent. Dacă îți este teamă că datele cardului tău curent ar putea ajunge pe mâini greșite sau dacă ai un card de credit și nu vrei să te trezești cu surprize, ai putea să începi să folosești pentru plățile pe internet doar acest card de debit. Îl alimentezi de fiecare dată cu suma de care ai nevoie și nu de doare capul că ar putea cineva să îți facă o gaură neașteptată în buget.

În ce situații NU este necesar cardul Revolut?

 • Când plătești cu cardul online la magazine din România. Desigur, poți folosi cardul și pentru plăți în lei, dar nu este necesar. Nu ai niciun avantaj față de cardul tău curent în lei. Ai doar un pas în plus de făcut și anume să alimentezi cardul Revolut cu lei din cardul tău curent. Deci nu văd niciun sens să folosești un card suplimentar decât dacă te afli în situația a treia de mai sus.

Atenție la un aspect important

Atunci când faceți o plată în valută la POS sau când faceți retrageri de valută la un ATM din străinătate, s-ar putea să vi se ceară să alegeți dacă schimbul valutar să fie realizat la cursul băncii emitente a cardului sau la cursul operatorului DCC. Întotdeauna să alegeți cursul băncii emitente a cardului ca să beneficiați de cursul de schimb Revolut.

Adaugă un comentariu

 • Elena

  Buna seara,
  Care sunt bancile din Romania de la care se poate retrage cash (lei si/sau dolari), fara perceperea (de catre banca) a comisionului de retragere numerar?
  Multumesc

 • Cristi

  Salut! Sunt rezident in UK. Doresc sa cumpăr ceva RON pe contul REVOLUT ca sa am de cheltuială in România. Are cineva idee dacă sunt comisionat la cumparaturile cu cardul sau la ATM-urile din România cât timp am moneda RON activa si RON pe contul Revolut deschis cu card emis in UK?

 • Ionut

  Salutare, am o intrebare: mi-am comandat cardul standard in Anglia pentru care trebuie sa platesc taxa de livrare. Cum se face plata pentru livrare? Se retrag din cont? La livrarea cardului?

 • Ruxandra

  Buna ziua,

  Am un card la BRD in ron, altul la ING in eur si un card Revolut free pe care abia l-am primit. Trebuie sa fac urgent o plata pt o cazare in Portugalia intr-un cont al unei banci portugheze. Va rog sa ma sfatuiti cu pasii pe care ii am de facut in aceasta tranzactie. Cum este mai bine? Sa transfer pe Revolut ron din BRD sau eur din ING si apoi plata catre contul din Portugalia? Care sunt comisioanele si in cat timp ii ajung proprietarului banii in cont?

  Multumesc frumos,
  Ruxandra

 • Florin

  In străinătate, la cumpărături (benzinarii, etc) se poate plăti doar cu aplicația de pe telefon?

 • Ioan Carp

  Se poate alimenta un card Revolut de pe alt card revolut?

 • Marian

  Se poate face cont in Ron?Se poate folosi ca si card de salariu?sa fie virat salariul in acel cont?

 • Tudorita

  Cum reactivez cardul ?
  Din greseala l am dezactivat.

 • Bogdan

  Salut, pot primi salariul pe cardul Revolut? Si daca da, cum?

  • Vlad Dulea

   Salut. Dacă iei salariul în România nu poți momentan încasa salariul direct pe Revolut. Este nevoie de un card intermediar de salariu preferabil fără comisioane de transfer spre Revolut (ING e ok din punctul ăsta de vedere). Alte carduri (ex: BCR sau FirstBank) percep comisioane la tranzacțiile spre Revolut (la BCR am observat că ia câțiva bani în plus față de suma depusă, la FirstBank, fostul Piraeus, face cumva mai întâi transferul în altă valută și atunci pierzi la schimb valutar). La ING nu se întâmplă asta. Probabil mai sunt și alte bănci la fel dar nu le știu.

  • Vlad Dulea

   Nu știu. Nu am încercat încă transferul invers, de pe Revolut în alt cont bancar.

 • Ff

  Se pot face transferuri de valuta intre contul Revolut si contul bancar personal? De exemplu, pot sa imi trimit bani din contul Revolut de USD in contul BRD de USD cu comision 0?

 • Dan

  Salut. A folosit cineva cardul in tari unde cardurile Europene nu sunt acceptate. Gen Iran , Taiwan ?
  Merg ?

 • mihai

  am inteles ca poti avea un cont Revolut in lei si in euro si poti alege din app din ce cont sa plateasca cardul; de asemenea ca poti alimenta contul lei Revolut fara comisioane si sa faci plati in euro la un curs avantajos Revolut; dar sa zicem ca ai un cont euro Ing si vrei sa iti alimentezi contul euro Revolut (bineinteles pentru a face plati in euro fara conversie; ca daca ai cont euro de ce sa mai schimbi din lei??) – e posibil??
  multumesc

  • Vlad Dulea

   Da, este posibil. Practic când faci o plată din cardul EUR bani se duc în contul EUR de la Revolut.
   Iar când plătești, ia bani de mai întâi din contul care nu ar necesita schimb valutar.
   Adică, dacă ai 100 de lei în contul RON și 200 EUR în contul EUR de pe Revolut, și faci o plată de 50 de lei, îți ia din contul RON. Dar dacă faci o plată de 600 de lei, îți face conversie din contul EUR pentru că nu sunt suficienți bani în lei.

 • Tibi

  Salut,eu acum cateva zile am luat cardul si comentariile tale mi-au fost foarte utile in alegerea facuta si acum pentru primele operatiuni.Multumesc

 • sissy

  Intrebari de la o „atehnica”:
  1- pot sa am si card fizic si virtual in acelasi timp?
  Am fost de curand in concediu in Cipru si la toate platile cu cardul sau retrageri de cash am avut un curs de 4,802 de la ing,ba chiar la un ATM ,daca nu eram atenta,pe 100 euro as fi platit 546 lei!!
  2-am aplicatia de la ING de card virtual,adica fac plati contactless cu telefonul ;daca am cardul virtual de la revolut,nu e posibil sa -mi ia bani si de pe cardul ing si de pe revolut?
  -inca nu am alimentat contul de revolut,as vrea sa stiu cum functioneaza cand fac plati la comercianti ,de ex.

  • Vlad Dulea

   Poti avea si card fizic si card virtual la Revolut.
   In aplicatia ING nu poti adauga alt card virtual de la alta banca.

   Nu stiu daca poti face plati contactless cu telefonul folosind un card virtual Revolut.
   Nu stiu, in sensul ca nici nu m-am interesat, deoarece eu folosesc iPhone si, momentan, nu se pot face plati cu el.

   Ce pot sa iti spun este ca am avut cardul fizic in excursii afara din tara si l-am folosit mereu cu un curs de schimb MULT mai bun decat cursul ING si chiar mai bun decat cel de la casele de schimb valutar.

 • Raluca

  Foarte util, multumesc pentru informatie.

 • Dragos Panzaru

  Ar fi util de stiut ca Revolut nu suporta protocialele de securitate MasterCard 3D Secure sau Verified by Visa. Cel putin nu inca.

 • Hai că un prieten ți-a folosit chiar acum linkul 🙂

 • Sergiu Bogdan

  Din contul carei banci ai alimentat Revolut fara comisioane? Eu am pus 50 de lei de la BT si mi-a luat 50.64.

 • Ursu Marian

  Cum alimentez cardul revolut? Are un cont iban in care fac transferul?

  • Vlad Dulea

   Folosind un card existent. Practic, faci o plata online in aplicatie folosind cardul tau curent pentru a alimenta contul tau Revolut.

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.