LED LENSER REVIEW: Sistem eficient de iluminare pentru bicicletă (SEO B5R + B2R)

Timp de citire: 3 minute

Vlad Dulea

Mi se întâmplă destul de des când merg cu bicicleta să circul spre casă seara sau chiar pe timpul nopții. Pornind de la premisa că nu este nevoie să explic de ce este nevoie să ai pe bicicletă un sistem de iluminare, oricât de simplu, voi încerca în acest articol să explic de ce un sistem mai avansat, precum cel propus de LED LENSER, te poate ajuta în condiții de iluminare scăzută.

Am tratat separat cele două probleme pe care le are un biciclist în trafic:

 1. Să vadă cât mai bine în față
 2. Să fie văzut cât mai bine de ceilalți participanți la trafic

1. Să vezi cât mai bine în față

Probabil acesta este primul motiv pentru care cineva își instalează o lanternă pe bara din față a bicicletei. Până acum foloseam o lanternă de la Decathlon (VIOO USB 700) și credeam că este suficientă, întrucât pe întuneric total dispersia făcea să pară că lanterna luminează destul.

Adevărul este că am fost șocat de diferență în momentul în care am comparat, în condiții reale, pe stradă (unde nu este întuneric total, ci semi-întuneric) fosta mea lanternă cu cea de la LED LENSER SEO B5R.

comparatie1

Led Lenser SEO B5R este o lanternă high-end pentru biciclete, reîncărcabilă, extrem de puternică și versatilă.

lanterna-de-cap-led-lenser-lanterna-bicicleta-led-lenser-seo-b5r-gray-180lm-usb-17036 6429
Calitatea de iluminare este una de excepție (180 lumeni) datorită sistemului Advanced Focus, care generează o lumină albă omogenă printr-un inel de focalizare reglabil. B5R este construită să fie robustă, ușoară (96g) și rezistentă la apă (IPX6). Prin simpla adăugare a unei benzi opționale, aceasta poate deveni ușor o lanternă de cap, iar înclinarea capului lanternei se poate ajusta în funcție de nevoi.

Bateria (li-ion) se poate reîncărca la USB și are o durată de viață de până la 20 de ore. În plus, ea poate fi alimentată și cu trei baterii AAA, în cazul în care uiți să încarci alimentatorul.

IMG_3156

2. Cum să fii vizibil în trafic

Ca șofer am constatat de multe ori că observ mai repede un biciclist care are lumină roșie intermitentă montată în spate, în locul uneia continue.

Știu că mulți au senzația că existența unui far/lanternă frontală pe bicicletă este de ajuns ca să fii vizibil în trafic. Dar, din același considerent de mai su, am constatat că o lumină albă suplimentară pe față care să fie și intermitentă atrage mai mult atenția șoferilor care ies de pe străduțe laterale sau pietonilor care vor să se angajeze într-o traversare mai ales acolo unde nu ar fi cazul.

Prin urmare am testat SETUL DE SEMNALIZATOARE BICICLETA B2R ALB+ROSU, ambele cu 5 moduri de iluminare (Puls, Blink, Strobe, Dim si Continuu).

Bateriile li-ion le oferă o durată de viață de până la 30 de ore și acestea, ca și SEO B5R, sunt ușor de reîncărcat prin cablul USB care vine în pachet.

lanterna-de-cap-led-lenser-set-semnalizatoare-bicicleta-b2r-alb-plusrosu-usb-17038 b2r

Variante de achiziționare:

 • Puteți cumpăra doar lanterna de față: SEO B5R de aici (costă 232 lei)
 • Puteți cumpăra SETUL DE SEMNALIZATOARE BICICLETA B2R ALB+ROSU de aici (160 de lei)
 • Puteți cumpăra doar semnalizatorul roșu de spate B2R de aici (78 de lei)
 • sau puteți cumpăra un COMBO interesant cu lanterna de față SEO B5R + semnalizatorul de spate roșu B2R de aici (costă 293 de lei). Despre acest set a scris pe blogul lui și Cristian Florea.

 

Adaugă un comentariu

 • Cristi

  Cred ca pe langa lumini, vesta reflectorizanta e sfanta, mai ales pe strazile unde nu exista piste dedicate biciclistilor.

 • Adnrei

  Cred ca cea mai buna metoda de a afla cat de vizibil esti in trafic este sa rogi un prieten sa-ti foloseasca bicicleta si tu sa mergi cu masina.
  Din pacate, majoritatea biciclistilor nu isi dau seama de importanta luminilor si am vazut chiar si pe drumuri nationale oameni care au niste becuri mai mult invizibile.
  Sistemul prezentat este unul dintre cele mai bune, dar cred ca putina lume stie de el.

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.