„The Finest Hours: Furtună extremă”, povestea adevărată a celei mai impresionante acțiuni de salvare din istoria Pazei de Coastă SUA

Timp de citire: 3 minute

Vlad Dulea

„The Finest Hours: Furtună extremă” este un thriller de acţiune eroic, bazat pe povestea adevărată a celei mai impresionante acţiuni de salvare întreprinsă de o ambarcaţiune mică, din istoria Pazei de Coastă din SUA.

Pe 18 februarie 1952, o furtună masivă a lovit New England, distrugând orașe de-a lungul Coastei de Est, cu consecințe dezastruoase asupra navelor, inclusiv SS Pendleton, un petrolier pornit spre Boston, care a fost literalmente rupt în două, cu peste 30 de marinari prinşi în interiorul pupei ce s-a scufundat rapid. În calitate de ofițer superior la bord, primul inginer asistent Ray Sybert (Casey Affleck) își dă seama repede că trebuie să preia comanda echipajului speriat și să-i inspire pe oamenii să lase deoparte diferențele dintre ei și să lucreze împreună pentru a supravieţui uneia dintre cele mai mari furtuni care a lovit vreodată Coasta de Est.

Dintre toţi cei implicaţi în operaţiunea de salvare a ambarcaţiunii, doar doi oameni mai trăiesc astăzi. E vorba de inginerii Andy Fitzgerald şi Mel “Gus” Gouthro, amândoi angajaţi ai Pazei de Coastă. Fitzgerald, care era subalternul lui Gouthro, a intervenit în seara accidentului în locul lui. Gouthro era bolnav şi a rămas la staţie. Cei doi prieteni au fost antamaţi de echipa de producţie pentru a se asigura că faptele redate în film sunt conforme cu realitatea. Niciunul dintre ei nu a uitat noaptea de 18 februarie 1952.

„Unii oameni încă mai cred că respectiva misiune de salvare a fost, de fapt, una sinucigaşă, dar eu niciodată nu m-am raportat aşa la ea”, spune Andy Fitzgerald, acum în vârstă de 84 de ani, care locuieşte în Colorado cu soţia lui. „Ştiţi cum spuneam noi atunci? Că trebuie să ieşi în larg, dar că nu trebuie să te şi întorci. Rolul nostru era să salvăm oameni şi exact asta făceam şi eram foarte mândri de noi”. „Când lumea mă întreabă de Pendleton încerc să îi fac să înţeleagă că în zilele acelea n-a fost mare lucru. Cei patru oameni şi-au făcut datoria. Nu e ca şi cum se distrau pe barca de salvare, dar asta trebuiau să facă şi asta făceau”, adaugă Gouthro.

Dacă sunteți pasionați de istorie vs. ficțiune vă recomand articolul despre ”The Finest Hours” de pe HollywoodVsHistory.com

Din distribuţia filmului „The Finest Hours: Furtună extremă” fac parte: Chris Pine, Cassey Affleck, Ben Foster, Holliday Grainger, John Ortiz, Eric Bana. Filmul este regizat de Craig Gillespie şi produs de Jim Whitaker şi Dorothy Aufiero, după un scenariu de Scott Silver şi Paul Tamasy & Eric Johnson, fiind bazat pe cartea de non-ficţiune cu acelaşi nume scrisă de Michael J. Tougias şi Casey Sherman.

Filmul „The Finest Hours: Furtună extremă” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 29 ianuarie 2016, fiind distribuit în format 3D, IMAX 3D și 4DX.

Scenele de acţiune impresionante, proporțiile epice ale poveștii și imaginile copleşitoare cu furtuna sunt principalele motive pentru care „The Finest Hours: Furtună extremă” merită văzut, pe cât posibil, la IMAX. De altfel, „The Finest Hours: Furtună extremă” completează trio-ul de filme ce merită văzute primăvara asta la IMAX, alături de „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass”, deja pe ecrane, și „Deadpool” care urmează să fie lansat în curând.

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.