El este singurul actor care apare în toate filmele Star Wars

Timp de citire: 4 minute

Vlad Dulea

„Sub nicio formă nu am de gând să fac doar vocea. C-3PO este un robot complet!” spunea Anthony Daniels, singurul actor care apare în toate filmele Star Wars. Este, de asemenea, ultimul robot interpretat de un om: în era efectelor speciale și a CGI-ului, C-3PO a rezistat eroic, exact precucum omul din spatele costumului de metal.

Își amintește primul dialog cu J.J. Abrams, regizorul celui mai nou film al seriei, „Trezirea Forței” și spune că acesta i-a propus să introducă alt actor în interiorul robotului. Daniels a refuzat categoric.

Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher și Peter „Chewbacca” Mayhey s-au întors, alături de Daniels, pentru continuarea filmului din 1983, „Întoarcerea lui Jedi”.

Oamenii mă întreabă cum e să mă întorc înapoi în interiorul lui C-3PO. Adevărul este că nu l-am părăsit niciodată”, spune Daniels.

3cpo1

În 2012 Disney a plătit 4 miliarde de dolari pentru achiziționarea Lucasfilm, într-un moment în care franciza era acuzată de utilizarea în exces a efectelor CGI. Atunci, Abrams a susținut foarte vocal că dorește să se apropie cu noile filme de stilul celor originale. Chiar dacă tehnologia a evoluat, iar C-3PO ar putea fi cu ușurință proiectat pe calculator, Abrams nu a vrut să audă de așa ceva. Atât robotul, cât și nava Millennium Falcon sunt cât se poate de reale și se vor întoarce în aceeași formă în cel de-al șaptelea film al seriei.

Daniels a fost martorul distrugerii navei originale. „Știați că șase piese din Millennium Falcon sunt ale mele acum?” recunoaște el. „Le-am găsit arzând într-o zi, așa că le-am luat eu.

Inițial, Daniels nu a vrut să meargă la audițiile organizate de George Lucas, însă agentul său l-a convins: „Nu fii prost!” Daniels a fost fermecat de îndată de un desen ce-l înfățișa pe C-3PO: „Părea pierdut, avea o vulnerabilitate care m-a atras.

Șase luni mai târziu a făcut cunoștință și cu varianta finală a costumului: aproximativ 30 de kilograme de plastic, fibră de sticlă, frumusețe și durere. „Nu cred că au realizat că, atunci când ne mișcăm pielea noastră se articulează de la sine”, spune Daniels. „A fost un coșmar, am avut tăieturi peste tot.” Actorul dezvăluie că avea nevoie de până la două ore pentru a se echipa și dezechipa. Erau momente în care restul echipei pleca în pauza de prânz și îl lăsau singur, prins într-un costum imobil și foarte călduros.

40 de ani mai târziu, Daniels l-a întrebat pe Abrams dacă poate regândi costumul pentru Episodul VII. Acum piesele pot fi schimbate cu ușurință, însă misterul din jurul brațului roșiatic nu va fi elucidat înainte de vizionarea propriu-zisă a filmului.

3cpo2

La începutul anilor `80, actorul declara pentru revista People: „Mi-ar fi plăcut foarte mult să distrug costumul cu un ciocan! Am privit cu multă ostilitate atât costumul, cât și personajul în sine. Cred că George și-a dorit inițial ca C-3PO să fie doar un robot. Actorii reprezentau o problemă pentru el.

În 1976 Daniels ajungea în Statele Unite pentru prima oară pentru a înregistra vocea lui C-3PO. Își amintește cum a fost primit: „Am petrecut două luni încercând să găsim o voce pentru partea ta”, i-au spus cei de acolo. „Lucas nu și-a imaginat niciodată că C-3PO ar putea fi un majordom britanic, însă a fost capabil să se răzgândească. Altfel, n-aș mai fi jucat și în Episodul V.

David Prowse, actorul care l-a interpretat pe Darth Vader nu a fost la fel de norocos: el a aflat abia la cinema că Lucas a folosit vocea lui James Earl Jones. „Practic, acest lucru mi-a distrus cariera”, a spus Prowse.

La mai puțin de un an după ce l-a interpretat pe C-3PO, Daniels s-a întors în Los Angeles. În primii ani după premiera Star Wars chiar a invidiat succesul robotului: pe stradă nu era niciodată recunoscut drept 3PO, în timp ce la alte audiții era asociat întotdeauna doar cu robotul. La un moment dat Harrison Ford făcea referire la greșeala de a-l confunda pe Daniels cu droidul: „Daniels este mult mai sofisticat și are un simț al umorului excelent”, spunea Ford.

Cât de important este C-3PO? Într-un fel, este cel mai nesemnificativ dintre personajele principale ale francizei: un diplomat într-o lume a războaielor, care se ocupă de fiecare dată cu traduceri. C-3PO nu face altceva decât să se plângă, dar totuși este motorul filmului, simbolul continuității, oferindu-i-se prima replică în filmul „O nouă speranță” și ultima replica în „Răzbunarea Sith”.

Povestea completă o găsiți pe site-ul vulture.com.

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.