Live blogging de la semifinala Chivas The Venture
Timp de citire: 7 minute
10 dintre cele mai promițătoare business-uri românești cu impact social își prezintă ideile în fața juriului format din Marius Ghenea, Andreea Esca, Cristian China Birta și Tudor Furir. În urma sesiunii de pitch, doar 5 business-uri vor ajunge in finala locală The Venture.
10 dintre cele mai promițătoare business-uri românești cu impact social își prezintă ideile în fața juriului format din Marius Ghenea – business angel și expert în domeniul antreprenoriatului, Andreea Esca – jurnalist, Cristian China Birta – antreprenor online, consultant și blogger, și Tudor Furir – Director General Pernod Ricard România și Republica Moldova.
În urma sesiunii de pitch, doar 5 business-uri vor ajunge in finala locală The Venture.
Chivas The Venture va însemna pentru câștigătorul etapei din România:
- un premiu de 5.000 euro in Romania și șansa să obțină finanțarea necesară îndeplinirii obiectivelor sale în etapa globală, in aceasta etapa globala castigatorii putand obtine o suma importanta din milionul de dolari care este oferit ca premiu global de brandul Chivas.
- experiența unui Accelerator de business în Los Angeles, unde, timp de o saptamână, se va întâlni cu antreprenori din Statele Unite
- participarea la pitch-ul final de la Shanghai, locul unde va cunoaște cele mai bune business-uri cu impact social din toată lumea și își va prezenta ideea în fața unor experți internaționali în domeniul afacerilor.
PITCH-UL ESTE TRANSMIS LIVE AICI: https://www.youtube.com/channel/UCFiAHmXNTtoNAymbfuLsMZQ/live
LIVE BLOGGING:
Prezentatorul anunță că începând de mâine publicul va putea vota proiectul preferat pe theventurevote.ro pentru un premiu special al juriului în valoarea de 3000 EUR (separat de premiul competiției în sine)
Fiecare concurent va avea la dispoziție câte 10 minute pentru prezentare și apoi încă câteva minute pentru sesiunea de întrebări din partea juriului
1. UAV Robotics
Florin Pompieru prezintă proiectul companiei sale UAV Robotics: Plantarea copacilor cu ajutorul dronelor. Dronele sunt dotate cu capsule care proiectează semințele în pământ pentru a crește șansele de germinare. Într-un zbor de 47 de minute se pot planta astfel 1100 de copaci pe circa 6 hectare.
În urma întrebărilor juriului reiese că nu există încă un prototip funcțional. Noutatea proiectului ar consta în schimbarea paradigmei de plantare a copacilor (plantare de semințe în locul plantării de puieți) și modalitatea de plantare a semințelor prin ”împușcarea” acestora cu ajutorul dronelor.
2. Symme3D
Călin Brandabur prezintă proiectul companiei sale Symme3D: prima platformă multifuncțională pe sistem delta din România, în baza unui proiect original dezvoltat in house. Platforma multifuncțională poate fi folosită pentru 3D Printing, Laser Etching, CNC milling și, în curând PCB pick&place. Absolut toate aspectele de design, inginerie mecanică și electronica, precum și software sunt originale, dezvoltate de membrii ultra specializați ai echipei.
3. E-Motion Electric
Liviu Rogojinaru prezintă proiectul companiei sale E-Motion Electric: stații de încărcare a mașinilor electrice și hibrid. E-Motion Electric este prima companie din România dedicată 100% transportului ecologic și singura companie din țară care produce stații de încărcare.
4. SafeDrive
Tudor Cobalaș de la SafeDrive. 25% din accidente sunt cauzate de neatenția la volan în urma folosirii telefonului mobil de către soferi. Aplicația SafeDrive înregistrează kilometri parcurși de un șofer fără a umbla la telefonul mobil și convertește acești kilometri în puncte care pot fi folosite pentru a obține voucher-uri de discount la diferiți parteneri comerciali.
5. Orin System
Doru Orțan prezintă Orin System, tehnologia ce utilizează forţa fotonică pentru neutralizarea incluziunilor din aer prin degajarea ionilor negativi. Becurile Orin System purifică aerul cu anioni eliminând sau reducând dramatic noxele din aer. Pot fi folosite atât în interior (casă, birou, spații publice închise) cât și în exterior (iluminare stradală – reducerea noxelor se face pe o rază de 500m). Becurile produse de Orin System sunt: bec economic cu spirală, bec cu LED, bec cu LED color, bec “orb”, tub fluorescent cu neon, sistem purificator pentru maşină, lampă stradală cu LED.
6. Babele.co
Emanuele Musa (italian, co-fondator al companiei alături de Ruxandra Creosteanu) prezintă proiectul BABELE, o platformă de conectare pentru business-urile cu impact social. Platforma Babele ajută antreprenorii sociali să-și amelioreze strategia primind feedback de la alți antreprenori și mentori. Este un fel de incubator online, în care orice cetățean care vrea să susțina inițiative sociale poate să facă asta contribuind cu competența sa.
Platforma a fost lansată acum 2 ani, și are peste 600 de antreprenori sociali din peste 100 de țări.
7. Wunderkraft
Alina Blaga prezintă Wunderkraft, prima platformă dedicată exclusiv produselor reciclate creativ din România. Wunderkraft creează legături între companii și artizani pentru fabricarea de produse din deșeuri, pentru upgradarea spațiilor prin reciclarea creativă a deșeurilor, realizează ateliere și cluburi de educație prin reciclare creativă.
8. Onyx Beacon
Doru Șupeală de la Onyx Beacon. Dispozitivele de tip beacon transmit un semnal Bluetooth care poate fi receptionat de orice smartphone si, prin intermediul unei aplicatii, se poate traduce in diverse actiuni, cum ar fi, de exemplu, sosirea autobuzului în stație. 500 de astfel de dispozitive sunt deja funcționale pe mijloacele de transport RATB din București, permițând nevăzătorilor să fie înștiințați pe smartphone care este numărul autobuzului care se apropie de stație.
https://www.youtube.com/watch?v=3EBBCViTFk8
9. Atelierul de Pânză
Doris Stroiescu despre Atelierul de Pânză. 90% din persoanele cu dizabilități din România nu au loc de muncă. Tot în România, anual, sunt folosite 5 miliarde de pungi de plastic. Pornind de la aceste statistici, ”Atelierul de Pânză” produce sacoșe din pânză și și-a propus ca cel puțin 30% dintre angajații săi să fie din rândul persoanelor cu dizabilități.
10. Bookster
Bogdan Georgescu fondatorul Bookster, prima bibliotecă modernă din România pentru companii. Bookster funcționează pe baza de abonament lunar pentru angajații companiilor și pune la dispoziție, în regim de împrumut, cele mai bune cărți din lume. Livrarea și ridicarea cărților se face la sediul firmelor abonate. Există deja o comunitate importantă de cititori Bookster, reacțiile angajaților și cele ale companiilor fiind extraordinare. În momentul de față 130 de companii mari din România au contract cu Bookster pentru angajații lor, fiind active peste 20.000 de abonamente. În doi ani, de când există Bookster s-au făcut 350.000 de împrumuturi. Abonamentul costă 3-4 EUR/angajat și este plătit de către companie și oferit angajatului în pachetul de beneficii, pe lângă tradiţionalele tichete de masă, abonamente la săli de sport sau carduri de sănătate.
Juriul s-a retras să delibereze în timp ce toți semifinaliștii fac poza de grup:
Preferatele mele sunt Orin System, Onyx Beacon și Bookster. Așteptăm decizia juriului…
Decizia juriului
Cei cinci finaliști, în ordine alfabetică sunt: Babele, Bookster, Orin System, SafeDrive, Symme3D.
Felicitări tuturor participanților.
Doru Șupeală
Servus, Vlad, mulțumim mult pentru acest articol și pentru preferința manifestată față de soluția noastră. Mai avem multe alte proiecte interesante, cu mare drag putem povesti despre ele, pe viitor.