La 10 filme americane văzute, vă recomand să vedeți cel puțin unul indian din noul val de la Bollywood

Timp de citire: 4 minute

Vlad Dulea

Intrați în sala de cinematograf fără prejudecăți și fără așteptări. Lăsați atmosfera bollywood-ului să vă cuprindă și bucurați-vă simplu de ea, bucurați-vă de mica poveste de istorie, religie sau politică contemporană ce însoțește de obicei o poveste ușor alambicată dar mereu surprinzătoare pusă la cale de o imaginație spectaculoasă la care mulți scenariști și regizori occidentali au renunțat, zic eu, prea devreme și prea ușor.

Filmele din noul val de la Bollywood (filme produse în ultimii 10-15 ani) sunt diferite față de cele care deveniseră o obișnuință a cinematografelor românești ale anilor ’80 (”O floare și doi grădinari”, ”Vagabondul” etc). Sunt diferite și față de producțiile pentru televiziune pe care le mai vedeți pe posturi TV din categoria a doua. Nu vă lăsați înșelați, mai ales de acestea din urmă.

Filmul indian este, în primul rând, o întâlnire cu o altfel de cultură.

Cel mai adesea aud întrebarea: ”Și e tot așa, cu muzică și cu dansuri?”. Răspunsul este evident, da. Face parte din cultura Bollywoodiană. Este parte din farmecul ei.

Cei mai mulți spectatori români sunt reticenți la filmele muzicale, în general, nu neapărat indiene. Asta se datorează faptului că ne-am îndepărtat foarte mult de cultura ”musicalurilor”. Uitați-vă cât de puține producții de musical există în România și cât de puține filme muzicale românești s-au mai făcut în ultimii 25 de ani (zero?).

Mai există, desigur, și bariera lingvistică. Sunt mulți spectatori atât de obișnuiți cu filmele în limba engleză încât aproape că nu suportă să audă altă limbă vorbită într-un film (se întâmplă asta și cu producțiile nord-europene).

Nu trebuie să devii neapărat fan al filmelor indiene dar, de dragul diversității culturale, cum spuneam și în titlul articolului, măcar o dată la 10 filme americane acordă-ți o șansă de a vedea un film indian, mai ales că filmul care rulează acum pe ecrane ”Bajrangi Bhaijaan” (tradus la noi ”Puterea credinţei”) este unul de referință pentru noul val de la Bollywood. Produs anul acesta, în 2015, filmul a depășit deja record după record la lansare în India și Marea Britanie. Cumva, dacă filmul ăsta nu îți place, nu prea ai șanse să îți placă altele, dar măcar știi cum stai 🙂

Filmul este co-produs și regizat de Salman Khan care, de altfel, și joacă în rolul principal. Până acum nu mi-a plăcut în mod deosebit niciun alt film în care a jucat Salman Khan, eu fiind mai apropiat ca stil de producțiile în care joacă ceilalți doi mari Khan ai Bollywood-ului, Aamir Khan și Shah Rukh Khan.

Acesta e primul film în care joacă Salman Khan și care îmi place. Motiv pentru care nu am nicio ezitare să vi-l și recomand.

 

Dna Irina Margareta Nistor, probabil cel mai avizat critic de film din Romania, a vorbit despre #PutereaCredintei la Neața' cu Razvan si Dani!

Dna Irina Margareta Nistor, cel mai avizat critic de film din Romania, vorbește despre #PutereaCredintei la Neața' cu Razvan si Dani! Mulțumim din ❤️ ! #HaiLaFilm #LaCinema

Posted by BML Movie Entertainment on Sunday, October 25, 2015

 

Mergeți și vedeți filmul la cinematograf. E păcat să nu vă bucurați pe deplin de sunet și culoare.

Filmul rulează deja pe ecrane iar mai jos găsiți lista completă a cinematografelor unde îl puteți vedea:

  • București – CinemaCity AfiPalace Cotroceni
  • București – Grand Grand Digiplex Baneasa Mall
  • București – Cinema Patria
  • Pitești – Cinema Trivale
  • Ploiești – Cinema City
  • Craiova – Cinema Patria
  • Constanța – Cinema City Park Mall
  • Brașov – Cinema One
  • Satu Mare – Cinema Grand Mall
  • Oradea – Cinema Palace
  • Focșani – Happy Cinema
  • Tg, Jiu – Cinema Sergiu Nicolaescu
  • Brăila – Cinema City Promenada
  • Rm. Vâlcea – Line Cinemai și din 30.10.2015, la Cinema Geo Saizescu

PS: Thumbs up pentru BML Movie Entertainment, distribuitorul care se străduiește din răsputeri să aducă aceste filme pe ecranele din România, în ciuda faptului că acestea nu sunt atât de apreciate pe cât de mult ar merita 🙂

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.