Un scriitor român a dat lovitura cu prima sa carte scrisă în limba engleză

Timp de citire: 3 minute

Vlad Dulea

Cartea “The Book of Mirrors”, contractată deja de edituri din 18 țări, l-ar putea transforma pe Eugen Chirovici în milionar.

Eugen Chirovici (titrat de presa internațională ca Eugene Chirovici) s-a mutat în Marea Britanie cu doar trei ani în urmă, iar acum, prima lui carte în engleză a devenit un fenomen publicat la nivel global.

Cartea „The Book of Mirrors”, care tratează o crimă din anii 1980, a fost contractată deja în 23 de țări, în anumite țări licitând pentru aceasta chiar și 11 edituri.

Chirovici, care locuiește în Reading, a scris până acum, în ultimii 20 de ani, 10 nuvele polițiste în limba română, însă piață a fost una destul de restrânsă pentru ca el să trăiască doar din asta, așa că a lucrat și ca jurnalist. Acum se previzionează că, prin publicatarea nuvelei în limba engleză, scriitorul va ajunge să câștige o sumă semnificativă, formată cel mai probabil din 7 cifre.

El afirmă: “Nu sunt încă sigur că realizez ce se întâmplă. Este foarte copleșitor și neașteptat”.

Scriitorul, care se semnează EO Chirovici, a fost contractat de prima agenție britanică căreia i-a trimis materialul, Peters Fraser and Dunlop (PFD), asta după ce fusese în prealabil refuzat de șase agenții din SUA, fără ca acestea să-i explice și de ce, afirmă Chirovici.

Rachel Mills, reprezentant PFD, descrie cartea “The Book of Mirrors” că fiind “o foarte bună poveste a unei crime”, adăugând că “este nemaipomenită și foarte sofisticată! Nici nu te-ai aștepta să fi fost scrisă de cineva pentru care engleza nu este limbă maternă.

PFD a început să transmită manuscrisul la nivel mondial în urmă cu trei săptămâni. O editură italiană a fost contractată în mai puțin de trei ore, în timp ce 11 publicații nemțești s-au “luptat” pentru carte. Nouă edituri au vrut-o în Franța și șase în Marea Britanie, unde a fost achiziționată de către Century, o filială a Penguin Random House.

Editorul de la Century, Francesca Pathak, descrie cartea ca fiind o combinaţie între “The Secret History”, scrisă de Donna Tartt, și “The Shadow of the Wind”, scrisă de Carlos Ruiz Zafon. Ea afirmă; “Este o carte într-adevăr genială, care m-a acaparat de la prima pagină.

Romanul lui Chirovici descrie povestea crimei unui carismatic profesor de la Princeton University, pe la sfârșitul anilor 1980. Povestea începe cu un agent al unei edituri din New York, care primește o parte dintr-un manuscris numit “The Book of Mirrors”, în care autorul, un student la Princeton pe vremea crimei (anii 1980), mărturisește faptul că el știe cine a comis acea crimă. Din păcate, scriitorul moare înainte ca agentul să aibă oportunitatea de a afla mai multe.

Mills afirmă: “Începutul este unul foarte bun. Există o scrisoare care vine împreună cu manuscrisul… unde este precizat că în manuscris vei află ce s-a întâmplat mai exact”.

Chirovici susţine că inspirația sa a fost una clasică, incluzând autori precum: Ernest Hemingway, John Steinbeck și William Golding.

Chirovici s-a mutat definitiv în Marea Britanie în urmă cu trei ani întrucât fiul său studiază la Cardiff University, iar soția lui a primit o ofertă de lucru foarte avantajoasă în Marea Britanie că analist financiar.

via theguardian.com

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.