De vineri pe ecrane, filmul tragediei de pe Everest din 1996

Timp de citire: 2 minute

Vlad Dulea

Jurnalistul american Jon Krakauer a supravieţuit pentru a descrie cumplita expediţie din 1996. Furtuna, orgoliul, greşelile, lipsa de experienţă, toate au declanşat dezastrul ce face subiectul filmului ”EVEREST” ce se va lansa pe ecrane vineri 18 septembrie 2015.

Jurnalistul american Jon Krakauer a supravieţuit pentru a descrie cumplita expediţie din 1996. Furtuna, orgoliul, greşelile, lipsa de experienţă, toate au declanşat dezastrul ce face acum subiectul filmului ce îi are în distribuție pe Keira Knightley, Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Robin Wright și Emily Watson.

Into_Thin_AirZiaristul american ce visa în tinereţe să devină alpinist a supravieţuit acestui coşmar în Zona Morţii, la peste 8.000 m, acolo unde respiri doar o treime din oxigenul de la nivelul mării, pentru a povesti cea mai cumplită escaladă pe Everest și pentru a avertiza lumea asupra unui mare pericol: comercializarea fără sfîrşit a Himalayei poate repeta oricînd scenele teribile văzute şi trăite de Krakauer în 1996 (fusese trimis de revista Outside pentru un reportaj într-o ascensiune ghidată), când 8 oameni, inclusiv doi conducători şi ghizi renumiţi de expediţii, şi-au găsit sfîrşitul pe munte pe 10 şi 11 mai.

„Cei care visează cu ochii deschişi să ajungă pe Everest trebuie să ţină minte că, atunci cînd apar probleme în Zona Morţii, nici chiar cei mai puternici ghizi din lume nu pot să îşi salveze mereu clienţii; mai mult, cei mai puternici ghizi din lume nu se pot salva nici pe ei înşişi”.

Publicată în 1997, la un an de la drama himalayană, şi tradusă apoi în 25 de limbi, „Into Thin Air” a fost aleasă „cartea anului” de către celebrul săptămînal american Time Magazine. În 1998 a fost selectată printre cele trei finaliste la premiul Pulitzer iar acum a fost ecranizată în regia islandezului Baltasar Kormákur, într-un film ce poate fi urmărit de vineri pe ecranele din România în formatele 3D și IMAX 3D.

Despre sala T IMAX

Mixul perfect dintre cel mai mare ecran din România, imaginile clare ca lacrima, sunetul digital impecabil care înconjoară publicul din toate direcţiile, geometria sălii şi tehnologia de cea mai înaltă clasă transformă vizionarea filmulului “Everest” în sala T IMAX din multiplexul Cinema City din AFI Palace Cotroceni într-o experienţă memorabilă.

everest-filmul

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.