Cum i-am luat autograf lui Niki Lauda pe o poză făcută de mine

Timp de citire: 5 minute

Vlad Dulea

Niki Lauda a fost vinerea joia în România. A petrecut aici doar câteva ore, la sediul NOVOMATIC din Otopeni, după care a plecat cu avionul privat mai departe, la Monza, acolo unde îl aștepta un nou Mare Premiu la cârma echipei Mercedes.

Grupul de Companii NOVOMATIC, lider în tehnologia jocurilor de noroc din Europa, a sărbătorit a 25-a aniversare în Romania. Cum Niki Lauda, triplu campion mondial la F1 este și ambasadorul brandului Novomatic la nivel global, acesta a fost prezent în Romania cu ocazia aniversării.

Sediul NOVOMATIC de vizavi de aeroportul Otopeni s-a transformat pentru câteva ore în gazda unei conferințe speciale de presă urmată de un cocktail festiv.

Întrebat, în timpul conferinței de presă, despre filmul ”Rush” și despre cât de mult reflectă acesta realitatea, Niki Lauda a spus că este 85% real și 15% Hollywood dar cel mai mult îi face plăcere să vorbească despre întâlnirile și discuțiile, cel mai adesea amuzante, avute cu regizorul Ron Howard sau cu actorul Daniel Brühl pentru acest film.

Spre exemplu, despre regizorul Ron Howard spune că, la un moment dat, l-a rugat să îi permită să se uite peste notițele pe care acesta le lua când îl intervieva despre viața lui. Într-una din scenele din notițele lui Ron Howard, Niki Lauda era lângă un monopost Ferrari, își punea casca, se urca în cockpit și băga cheia în contact … I-a spus atunci lui Ron: ”Omule, ești nebun? Mașinile de Formula 1 nu au cheie!”

lauda-bruhl

Niki Lauda în anii ’70, înainte de accident (stânga) – actorul Daniel Brühl în filmul Rush din 2013 (dreapta)

Daniel Brühl a petrecut mult timp înaintea filmărilor cu Niki Lauda, în special pentru a deprinde accentul austriac. Niki Lauda spune despre actorul neamț că i-a fost destul de greu să învețe austriaca, ”o limbă frumoasă, nu așa scorțoasă cum este germana”. Râde și povestește cu haz aceste întâmplări. Odată, în timpul filmărilor, Daniel Brühl l-a sunat pe Niki Lauda să îi spună că are de filmat o scenă înaintea unui Mare Premiu și nu știe cum e mai corect – să își pună mai întâi mănușile și apoi casca sau invers? A răs de el și i-a spus cu același ton sarcastic: Evident că mai întâi îți pui casca! După ce îți pui mănușile nu mai ai cum să îți închizi casca!”.

Paul Grigoriu, traducătorul delegației austriece, își face pe deplin datoria și repetă în limba română, aproape cu aceeași intonație, fără să-și piardă din haz, fiecare frază pe care triplul campion mondial o rostește pentru jurnaliști. De multe ori, aceștia din urmă se trezesc zâmbind sau râzând de două ori la aceeași glumă, o dată în engleză și apoi, tradusă, în română.

Întrebat despre sezonul din 1976 în care James Hunt a devenit campion mondial, Niki Lauda a surprins pe toată lumea spunând: „Hunt a fost mai bun în a doua jumătate a sezonului. Chiar dacă nu ar fi fost accidentul de la Nurburgring, ar fi fost foarte dificil să-l înving. Era, pur și simplu, cel mai rapid la momentul respectiv”.

După conferința de presă a urmat o sesiune de autografe. Cele mai mult autografe au fost oferite pe șepci roșii, inscripționate cu NOVOMATIC, replica șepcii pe care Niki Lauda o poartă acum în urma contractului de sponsorizare cu acest grup de firme.

Niki Lauda - sesiune de autografe

După accidentul din 1976, în urma căruia a suferit grave arsuri pe față, Niki Lauda a început să poarte aceste șepci inscripționate pentru care firmele interesate plătesc, de obicei, în jur de 1 milion de euro pe an. Mereu sunt roșii. O singură dată a purtat o șapcă albastră și spune despre aceasta că ”i-a stat ca naiba”.

În timp ce oamenii din jurul meu își primesc șepcile pentru autografe, eu îmi fac loc prin stânga lui cu poza în mână. Am printat-o pe hârtie special pentru această ocazie. Poza am făcut-o cu un an în urmă, înaintea începerii ultimei curse din campionat, cea de la Abu Dhabi, singurul Mare Premiu la care am reușit să ajung vreodată.

Probabil, în îmbulzeala din jurul lui, l-am împins ușor, pentru că bodyguard-ul zelos de la BGS îmi face semn să îi las un pic de spațiu. Sunt prea emoționat ca să îmi fac o poză cu el. Îi întind fotografia și, înainte s-o semneze, se uită la ea câteva secunde. Sunt secundele mele și autograful nu este pe fotografia în sine, ci pe aceste secunde care sunt doar între mine și el.

FullSizeRender

Dacă îți place subiectul, îți recomand să citești și următoarele articole despre vizita lui Niki Lauda în România:

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.