Motivul pentru care Microsoft a creat jocurile Solitaire, Minesweeper sau Hearts
Timp de citire: 3 minute
Dacă nu ai jucat niciodată Solitaire, Minesweeper sau Hearts, faci, cu siguranță, parte dintr-o minoritate. Aceste simple joculețe produse de Windows au distras de-a lungul timpului mai mulți oameni de la muncă decât orice altceva. Nu contează care a fost jocul tău preferat, tentația de a mai juca încă o dată și de a bate timpul sau scorul era foarte mare oricum. Însă deși aceste jocuri sunt extrem de distractive, ele au fost create cu un scop anume, la care cei mai mulți dintre noi nici nu ne-am gândit.
Cel mai vechi dintre toate, Microsoft Solitaire, a fost introdus prima oară în Windows 3.0 în anul 1990. Deși jocul, uneori numit „Răbdare” („Patience”), a existat încă din anii 1700, această versiune digitală a demonstrat că în viitor nu va mai fi nevoie de o masă pentru a putea juca jocuri cu cărți. Însă scopul jocului a fost altul: acela de a-i învăța, cât mai ușor posibil, pe utilizatorii de Windows să folosească mouse-ul. Jucătorii de Solitaire au învățat, astfel, cum să folosească opțiunea de „Drag & Drop” al mouse-ului, fără să realizeze acest lucru. Interesant, nu-i așa?
Minesweeper are, de asemenea, un aport destul de important în dezvoltarea culturii tehnologice. Acest joc de tip puzzle, bazat pe numere, a apărut încă din anii 1960-1970; versiunea de atunci, înventată de Jermac Ratliff, se numea „Cube”. Mai apoi Minesweeper a fost introdus în cadrul Windows 3.1, nu pentru a demonstra că Windows dispune de diverse joculețe, ci pentru a sublinia ideea că se poate da atât click dreapta, cât și click stânga, ajutând utilizatorii să-și îmbunătățească precizia și viteza cu care folosesc mouse-ul.
Dacă încă nu te-ai convins că nu este doar o coincidență, hai să ne uităm la un alt joc Microsoft: Hearts. Acesta a fost introdus în anul 1992 în sistemul de operare Windows pentru Workgroups 3.1 – primul sistem de operare Windows care funcționa în rețea – atunci când Microsoft a folosit în joc noua tehnologie NetDDE pentru a comunica cu alți clienți Hearts printr-o rețea locală. Din nou, deși așa părea, acesta nu era doar un joc de cărți. A fost o modalitate de a face oamenii interesați (și poate chiar impresionați) de capacitățile de relaționare și interacționare în rețea pe care noul sistem Windows le punea la dispoziție.
Desigur, nici unul dintre aceste lucruri nu explică de ce aceste jocuri au continuat să existe chiar și după ce și-au îndeplinit scopul, dar de fiecare dată când Microsoft a încercat să elimine aceste jocuri, testerii au reacționat negativ. Cu toate acestea, Microsoft a lansat, în anul 2012, versiunea Windows 8, care nu dispunea de nici un fel de joc. Utilizatorii puteau descărca colecțiile Solitaire sau Minesweeper separat, însă trebuiau să plătească în plus pentru a putea juca liniștiți fără reclame.
Anul acesta, însă, cu lansarea Windows 10, Microsoft a readus Solitaire înapoi! Dacă te uiți în bara de căutare, vei putea găsi mai multe jocuri pe care le poți descărca din Windows Store. Poate că și acest lucru a fost făcut intenționat; ce motivație mai bună de a afla cum să folosești Windows Store dacă nu prin încercarea de a avea în calculator jocul tău preferat? Poate că scopul lor este același, acela de a ne învăța într-un mod foarte subtil cum să folosim toate caracteristicile noului Windows.
George Hari Popescu
Pe bune? Au pus reclame la Solitaire? Asta numai Bill Porți de la Micromoale putea să facă!
aparaschivei toader
E adevarat ca jocurile iti formeaza anumite abilitati cu dexteritate implicita, in cazul meu sunt capabil sa joc sudoku fara lumina.
Daniel Botea
Minesweeper avea un cod pe care daca-l tastai, iti aparea un punct de o anumita culoare in coltul stanga sus atunci cand mouse-ul era plasat deasupra unui patrat nedescoperit. Daca aparea punctul, era ok, daca nu aparea, era bomba acolo 🙂 Dar am uitat codul :)))))
KorinaMS
Cat de tare! Habar nu aveam!