Cosmin Vaman și Alexandra Andrei sunt pe DRUMUL cel bun și ne SPAMează bine de tot

Timp de citire: 6 minute

Vlad Dulea

I-am cerut lui Cosmin un autograf pe primul lui album (”DRUMUL”) înainte de a începe concertul de lansare din Spice (București). M-a întrebat de ce așa repede, dacă cumva trebuie să plec. Aveam de gând, evident, să stau până la final, doar că în mintea mea m-am gândit că așa voi evita aglomerația de după concert din timpul sesiunii de autografe. Nu i-am spus asta. În schimb, încercând să fac o glumă, i-am spus că nu știu dacă o să-mi placă concertul și atunci s-ar putea să plec :) Mi-a scris atunci, în autograf, următoarele cuvinte: ”Pentru Vlad, cu drag (dacă îi place) și cu mult drag (dacă nu îi place)” Fie vorba între noi, după ce i-am văzut pe Cosmin Vaman și Alexandra Andrei în formulă live cu Trupa SPAM, a rămas ”cu drag” :) Nici nu avea cum să fie altfel!

După concert am simțit nevoia să îi spun lui Cosmin cum a fost concertul din punctul meu de vedere și să mă lămuresc asupra unor aspecte pe care le împărtășesc acum mai jos:

Când te-am cunoscut prima oară, în 2011, cântai singur (tu și chitara). De atunci până azi lucrurile s-au schimbat un pic. Mai întâi ai început să cânți în concerte împreună cu Alexandra Andrei, iar mai nou ați început să concertați cu trupa SPAM (chitară, tobe, bass), evident, acolo unde spectacolul și locul se pretează la așa ceva. 
Ia-le pe rând și spune-mi, te rog, cum și de ce ai ajuns să cânți mai întâi cu Alexandra și apoi cu trupa.

Cu Alexandra a fost o întâmplare. Eram programați să ținem amândoi un concert într-o seară într-un club din Iași și totul a fost cumva în logica întregii noastre colaborări de mai târziu. Răcisem îngrozitor și am rămas fără voce. Așa că am improvizat și am acompaniat-o pe Alexandra cu niște piese pe care le-am cântat atunci prima dată pe loc împreună. Pentru că a mers bine, am zis hai totuși să facem o cântare împreună când putem amândoi cânta. A ieșit bine și am rămas în formula asta. Pentru o perioadă am mai cântat și împreună cu Andreea Andrei, sora Alexandrei, care ocazional a mai apărut ca invitat în spectacolele noastre. Planurile ei profesionale foarte serioase nu îi permit să fie o prezență constantă pe scenă alături de noi. Așa că formula de bază este cea în care am concertat acum la lansarea din București. Cu trupa cred că a fost un pas natural. Îi cunoșteam pe toți cei care fac acum parte din trupa SPAM (Alexandru Cismaru, Ciprian Diaconu, Tudor Olaru) din celelalte proiecte în care cântă sau au cântat și ne erau toți dragi. Și aveam nevoie de o formulă care să completeze mai bine piesele, săp le îmbrace, să le dea un pic de extra energie fără a pierde din sensibilitatea inițială sau din sound-ul acustic. Și cred că suntem în formula potrivită pentru asta.

V-am văzut live și sunați împreună foarte-foarte bine. Aveți o chimie extraordinară și transmiteți o energie foarte bună. Cine e responsabil pentru orchestrația pieselor tale?

Orchestrația s-a născut pentru unele dintre piese în studioul domnului Victor Panfilov, unde pur și simplu ne-am bătut împreună capul, am pus ideile la comun, fiecare a pus ce a simțit peste piese iar domnul Panfilov a selectat ce era mai bun sau mai potrivit și au ieșit piesele așa cum le știți. Un mare plus al acestui proiect cred că a fost compatibilitatea de gust și bun simț dintre noi și domnul Victor Panfilov. I-au plăcut piesele, le-a simțit alături de noi și a fost cu tot sufletul implicat. Poate de aia și sună așa de frumos. De menționat că la varianta de studio l-am avut alături și pe contrabasistul Ionuț Vîrlan.

Mi-a plăcut foarte mult playlist-ul de la concertul din SPICE, modul cum ai gândit ordinea pieselor și glumele pe care le-ai făcut între ele pentru a prezenta piesa care urmează. Aceste mici detalii transformă un concert simplu într-un spectacol relaxant și memorabil. Cât la sută dintre acestea au fost pregătite dinainte și cât au fost improvizate pe moment?

Sunt câteva glume pe care știam că o să le spun și câteva care au venit spontan, cam așa e mereu. Nu poți veni cu un program rigid, cu texte învățate 100% de acasă, pentru că publicul te simte. Iar publicul e altfel cu fiecare cântare. Fluxul de energie dinspre noi spre ei și invers, spre scenă este variabil, în funcție de oamenii care vin să ne asculte și – eventual – să cânte cu noi. Componenta de interacțiune cu publicul cred că e necesară și la toate concertele noastre ea reprezintă o constantă.

Știu că ”nu sunteți destul de triști să fiți folkiști”, dar rămâne întrebarea: până la urmă e sau nu e folk ceea ce cântați voi? Unde v-ați încadra cel mai bine ca gen muzical?

Asta e o discuție prea grea pentru mine. Eu pot să fac atât: scriu niște cântece și mă asigur că sunt cât pot eu de sincere și eventual frumoase. Vi le cânt și spuneți-mi voi dacă vă plac, dacă sunt și pe sufletul vostru sau nu. Mai puțin mă interesează în ce căsuță din tabel le băgăm. De ce trebuie să fie un anumit gen? Poate nu e. Important e să spună ceva. Atunci când cântecele noastre trec bariera scenei și intră în sufletele oamenilor, misiunea noastră s-a încheiat. Uite, domnul Nicu Alifantis care a fost prezent la concertul nostru de lansare și a avut și amabilitatea și generozitatea de a ne face o scurtă recenzie pe pagina domniei sale de Facebook zice așa: În concluzie, dacă piesa „De ce n-apar folkiștii la televizor” ar fi fost o întrebare, atunci răspunsul ar fi putut fi foarte simplu și s-ar fi regăsit în cântecul „Nu sunt destul de trist să fiu folkist”, dar eu îndrăznesc a spune: Dragii mei, Alexandra și Cosmin, fiți liniștiți, nu, nu sunteți folkiști, sunteți Artiști!

Și prima dintre ultimele întrebări (m-am inspirat din modul haios în care ai prezentat tu bisurile). Unde poate fi ascultat/cumpărat noul album?

Deocamdată albumul poate fi cumpărat în format fizic de pe www.drumul.com și virtual din magazinele mari de muzică online – iTunes, google play, amazon etc. În curând încercăm să îl introducem și în librăriile Cărturești și mai vedem.

Mulțumesc anticipat că îmi răspunzi și la ultima dintre ultimele întrebări 🙂 Unde și când putem asculta live Cosmin Vaman, Alexandra Andrei și Trupa SPAM în perioada următoare?

27 iunie galați, 24 iulie bacău, 31 iulie vama veche, plus alte câteva date care sunt încă în discuție deci nu le putem face publice până vor deveni 100% sigure. Dar le anunțăm pe toate pe drumul.com.
Mulțumim și noi Vlad că ne ești alături cam de la început. De pe când drumul nostru era un început de cărare. Sperăm să te păstrăm și când o să fim autostradă :))

UPDATE: Lansare album ”Drumul” în Vama Veche – vineri 26 iunie 2015 – https://www.facebook.com/events/574509439353407/

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.