Primul Starbucks de tip Reserve® din România

Timp de citire: 3 minute

Vlad Dulea

Starbucks a deschis în zona Pipera o cafenea sub denumirea Starbucks Reserve Strip Mall, prima cafenea a brandului din Romania în care se servește gama Reserve, disponibilă în ediție limitată. Bucureștiul este al patrulea oraș din lume în care Starbucks introduce noua gamă, după Londra, Amsterdam și Moscova.

În cafeneaua de pe strada Iancu Nicolae, pe lângă clasicele produse Starbucks, se servesc și cafelele din gama Reserve, gama de lux a brandului internațional. Fiecare promoție include câte două sortimente de cafele, disponibile sezonier într-un număr limitat. Pentru aceasta perioadă a anului sunt disponibile Nicaragua Cabo Azul și Panama Carmen Estate.

Cafeaua Nicaragua Cabo Azul este mai ”light” fiind cultivată la o altitudine de 1200-1400m, față de Panama Carmen Estate care este cultivată la 1600-1800 m altitudine. Cu cât altitudinea e mai mare, cu atât bobul de cafea se dezvoltă mai lent și în felul acesta are timp să își dezvolte aromele mai bine (respectiv aciditatea, consistența, tăria).

Pe lângă faptul că este un produs extrem de sofisticat, cafeaua de tip Reserve este specială și datorită faptului că sunt disponibile toate informațiile privind proveniența ei, de la ferma de origine la varietatea de arbore de cafea Arabica și până la profilul aromatic și de savoare. Toate aceste informații se găsesc și pe pachetele existente în cafeanea, gama Reserve putând fi achizitionată și boabe pentru a fi preparată acasă.

Cu toate acestea, cafelele Reserve merită degustate în cafeneaua din Pipera. Aici ele sunt preparate chiar în fața clientului, la un aparat special Clover ce utilizează o tehnologie denumită Vacuum-Press.starbucks-reserve-strip-mall-IMG_2324

În întreaga lume, există mai puțin de 1000 de cafenele în care este utilizat un aparat de tip Clover, iar la Starbucks, acesta este al patrulea din Europa.

Sistemul Clover este ca un fel de presă franceză inversată și automată. La presă franceză, când apeși, zațul rămâne jos iar cafeaua la suprafață. La Clover, zațul iese la suprafață iar cafeaua, printr-un proces de vacuum, este extrasă în jos direct în recipient.

 

Aparatul Clover are o memorie internă programabilă. Pentru fiecare cafea în parte există un program pre-înregistrat
care stabilește cu exactitate cantitatea de apă și temperatura exactă la care se prepară cafeaua respectivă. De exemplu, dacă apa ar fi prea fierbinte s-ar neutraliza aroma cafelei.

Conform spuselor Cezarei Carteș, prima campioană barista a Romaniei, cea care se ocupă de experiența premium a cafelei din noua locație, precum și cea care o să reprezinte România la Campionatele Mondiale de barista din Statele Unite în aprilie anul acesta, ”Vacuum-Press este cea mai bună metodă existentă în acest moment pentru a scoate în evidență cel mai bun profil al cafelei”.

În poza de mai jos, Cezara Carteș și Bogdan Guzgă, district manager Starbucks Romania, taie, formal, panglica la inaugurarea noului Starbucks Reserve Strip Mall din strada Erou Iancu Nicolae, la numărul 67.starbucks-reserve-strip-mall-IMG_2334

În zona Erou Iancu Nicolae din Pipera locuiesc ambasadori, expaţi care conduc multinaţionalele cu sediul în zona de nord a Bucureştiului şi oameni de afaceri români, fiind una dintre străzile cu cele mai ridicate preţuri ale locuinţelor de la periferia Capitalei.

Adaugă un comentariu

 • basescu

  Sunt un împătimit al cafenelelor,am servit cafeaua pe toate continentele,cu excepția Antarcticăi.De foarte multe ori am ales Starbucks,din mai multe motive:varietate mare de produse,curățenie,conexiune internet cu prize uşor accesibile,personal amabil dar şi amplasarea în zone centrale sau acoperite de transportul public.M-am bucurat că s-a deschis Reserve dar nu mă aşteptam la locația aleasă!Comuna Voluntari e legată de Capitală cu 567 care ajunge la M Pipera dar circulă destul de rar,iar 301 e la un km distanță de cafenea!Toate trotuarele dinspre Bd.Pipera sunt inutilizabile,niciun muncitor nu era în zonă luni la amiază.

  • Lili Comsa

   Eu sunt fan Starbucks, intru in orice Starbucks oriunde ajung prin lume… Uneori imi mut biroul in Starbucks chiar daca e forfota si zgomot, ma simt extraordinar,si am spor, imi place cafeaua si imi cumpar si pentru acasa. Dar Iancu Nicolae ???? Really? Am locuit in Pipera 2 ani si am fugit de acolo din cauza accesibilitatii – desi am masina, deci nu sunt foarte legata de transportul in comun. Stiu ca Reserve este un concept diferit un pic de un Starbucks normal dar totusi nu cred ca ambasadorii, directorii de multinationale sau personajele care locuiesc in Pipera sunt target-ul principal Starbucks. Iar cei din sediile din nordul capitalei nu se duc pe Iancu Nicolae ci in Baneasa Mall, Promenada Mall sau Dorobanti/Floreasca. Imi pare rau ca a fost aleasa acea locatie care este destul de inaccesibila….Chiar si daca se va inchide Starbucks Promenada cei de acolo nu vor merge in Iancu Nicolae, din pacate. Deoarece nu au cu ce 🙁 Mi s-ar fi parut mai potrivita o locatie in Floreasca sau Dorobanti… Poate este in plan ????

   • basescu

    Am amintiri extraordinare cu Starbucks:la San Juan(Puerto Rico)am petrecut in jur de 10 ore in fiecare duminica 6 luni pentru ca era singurul loc prietenos,in Aruba pt ca aveam numele banilor locali(Florin) trebuia sa le arat ID-ul pt a-l scrie pe pahar,la Marmaris am baut cafea turceasca s.a.m.d.!Cu atat mai mult m-a uluit amplasarea acestei unitati in Voluntari,intr-o zona care arata ca in Ucraina pe moment.Am avut nevoie de o ora sa ajung din Dristor ,am petrecut alta ora in care am vazut mai multi copii decat adulti,deci nu sunt sperante sa se diversifice oferta de produse prea curand fara sa existe o cerere pe masura!Multumesc pt raspuns,macar nu sunt singurul care gandeste asa!

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.