Două gadgeturi super-cool în 2015: COBI și The Dash

Timp de citire: 4 minute

Vlad Dulea

1. COBI Smart Connected Biking System

Ieri am descoperit acest gadget via refresh.ro. Ceea ce era normal să se întâmple deja, se va întâmpla anul acesta datorită acestui start-up din Germania cu experiență vastă în ”connected car system”. Principiile deja existente la mașini se vor aplica și la biciclete cu ajutorul acestui sistem care se integrează perfect cu cele mai populare smartphone-uri apărute pe piață.

Ce oferă COBI?

  • Date în timp real despre: viteză, ceas, distanță, diferențe de nivel, stare baterie e-bike (funcție doar pentru bicicletele electrice)
  • Sistem de navigație online și offline.
  • Player de muzică cu volum care se adaptează vitezei.
  • Far automat (cu senzor de lumină)
  • Stop automat (pe baza accelerometrului integrat)
  • Integrare cu sisteme smart anti-furt (alarmă, închidere și deschidere lacăt automat etc)
  • Integrare cu sisteme de fitness tracking (Cadență, Heart Rate (bpm), Calorii arse, ”No Sweat Mode” etc)

https://www.youtube.com/watch?v=XYr99n5aM0w

În acest moment proiectul se află în faza de prototip funcțional (vezi video în germană cu testarea prototipului) și este prevăzut să apară pe piață în 12 țări în al doilea trimestru al anului 2015. Precomenzile vor fi anunțate în curând pe site-ul oficial: www.cobi.bike

Prețul anunțat va varia în funcție de dotări între 150 și 260 EUR.

Proiectul COBI a fost în luna decembrie pe platforma de crowd-funding Kickstarter.com și a avut ca target suma de 100.000 usd, pe care a depășit-o de patru ori, obținând în final o finanțare de peste 400.000 usd.

Depășirea targetului inițial înseamnă dezvoltarea unor funcții noi pentru COBI, printre care integrarea cu căștile wireless ”The Dash”

2. Căștile wireless ”The Dash”

Practic, prin intermediul COBI am aflat și despre acest al doilea gadget foarte cool: căștile wireless ”The Dash”, cele mai mici căști fără fir de pe piață și cu cele mai multe funcții integrate.

Ce fac căștile ”The Dash”:

  • sunt cele mai mici căști de pe piață și nu au deloc fir (nici măcar între ele)
  • se conectează prin bluetooth la smartphone
  • au player intern și memorie internă de 4GB (aprox. 1000 melodii) deci funcționează și fără smartphone
  • sunt rezistente la apă (maxim 1m adâncime, ceea ce înseamnă că nu se pot face scufundări cu ele, dar se poate înota lejer cu ele în urechi – nu mai zic de ploaie sau transpirație care nu afectează deloc căștile)
  • au senzor optic cu lumină roșie și infraroșie care măsoară continuu pulsul, presiunea sângelui și nivelul de oxigen din sânge
  • au accelerometru intern pe trei axe (măsoară pași, distanțele parcurse în alergare, cadența când mergi cu bicicleta sau turele de piscină când înoți) – bănuiesc că aici, în principal, se va face integrare cu COBI
  • au termometru intern pentru temperatura corpului pe care o monitorizează astfel continuu
  • au două microfoane: unul în interior pentru voce, care astfel este ferit de zgomotele externe, și altul în exterior pentru a capta sunetele ambientale în situația în care ești, de exemplu, pe bicicletă, în trafic.

Singura problemă pe care o văd acum este că durata de viață a bateriei este de 3 ore, dar căștile vin la pachet cu o carcasă din care se pot reîncărca de 5 ori, asigurând astfel autonomia pentru o zi întreagă.
carryingcase_inclusive

Și acest proiect a fost prezent, la un moment dat, pe platforma de crowd-funding Kickstarter.com, targetul inițial de 260.000 usd fiind muuuuult depășit ajungând să primească în final o finanțare de aproape 3,4 milioane de dolari.

Căștile pot fi deja pre-comandate pe site-ul oficial store.bragi.com la prețul de 299 USD și primele livrări sunt estimate tot pentru al doilea trimestru al lui 2015.

Eu zic că se anunța un an foarte interesant, și deja mă gândesc că va fi din ce în ce mai greu să țin pasul cu ritmul în care se dezvoltă tehnologia, dar, pe de altă parte, mă bucur că trăiesc aceste vremuri în care SF-urile se întâmplă la unul sau două trimestre distanță 🙂

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.