28 octombrie: Ziua Internațională a Animației

Timp de citire: 5 minute

Vlad Dulea

Ceea ce vedeți mai jos este primul film animat vreodată în public, ”Pauvre Pierrot” (Săracul Pierrot), proiectat de Charles Émile Reynaud pe 28 octombrie 1892 la Musée Grévin în Paris.

Animația conținea 500 de cadre pictate individual de mână și dura aproximativ 15 minute. Este considerată a fi primul film de animație proiectat vreodată în public, cu mult înaintea apariției cinematografiei în 1895.

Procedeul prin care o fost proiectată această animație se cheamă Théâtre Optique (teatru optic) și dacă sunteți curioși cum funcționa efectiv puteți urmări reproducerea virtuală de mai jos realizată de Muzeul Cinematografiei din Girona.

În fiecare an, pe 28 octombrie se sărbătorește Ziua Internațională a Animației.

În România, anul acesta, Zilele Animației sunt organizate de animationmagazine.eu și Cine Grand la Cine Grand – Auchan Titan în perioada 1-2 noiembrie 2014

Program Zilele Animației:

Sîmbătă, 1 noiembrie

– atelier de desenat și colorat pentru copii – cu Delia Eftimie
ora 11.00 – 13.00 (sîmbătă și duminică)

Delia Eftimie, character designer și ilustrator, a participat la realizarea producțiilor animate: Angelina Balerina, Pigeon Boy și Captain Sabertooth.

– Victor Antonescu, regizorul primului lungmetraj de animație românesc, în dialog cu copii
ora 11.00 – 12.30

– vizionare film de animație Robinson Crusoe regizat de Victor Antonescu
ora 12.30 – 14.00

Regizorul Victor Antonescu a realizat filme de animție, precum “Greierele și furnica”, “Robinson Crusoe”, “Mihaela la dentist”, “Roboțelul Mihaelei”, “Grădina Mihaelei”, “Mihaela detectiv”, “Uimitoarele aventuri ale mușchetarilor”, etc. Victor Antonescu s-a impus peste ani ca o personalitate de seamă a animației românești fiind unul dintre creatorii de bază ai studioului cinematografic Animafilm.

– workshop storyboard cu Pătrașcu Flavius
ora 13.30 – 15.00

Pătrașcu Constantin-Flavius a lucrat ca animator la studiourile românești Animadream, Dacodac și la departamentul de animație al studiourilor Mediapro Pictures. În perioada 1997-2004 a lucrat ca animator 2D în cadrul studiourilor din Ungaria, contribuind la realizarea producțiilor de animație: Perci, Kipper, Angelina balerina, Mr Bean, Les Contes du Cimetiere, Lars Polar bear, Journey to the Center of the Earth, Povesti maghiare, Sheeps, Wide Eye, Little Penguin și Maise.

– workshop animație și games – Călin Cazan
ora 15.00 – 16.30

Călin Cazan a semnat împreună cu Mircea Toia primul lungmetraj science-fiction al animației românești, Misiunea spațială Delta. De asemenea, Călin Cazan a lucrat la serialul de animație Ultima misiune. A fost senior animator la UBIsoft România.

– în dialog cu realizatorii Misiunea spațială Delta + vizionare cîteva episoade
16.30 – 18.00

Prezină: Victor Antonescu, Călin Cazan și Dan Chisovsky

Dan Chisovsky predă animație la Liceul de Arte Plastice “N.Tonitza” din Bucuresti.

– vizionare scurtmetraje de animație românești + dezbatere despre animația românească
ora 18.00 – 22.00

Participă animatori, producători, regizori din industria animației, critici de film, etc.

 

Duminică, 2 noiembrie

– atelier de desenat si colorat pt copii – cu Delia Eftimie
ora 11.00 – 13.00

– vizionare film de animație Cei trei mușchetari regizat de Victor Antonescu
ora 11.00 – 12.30

– poveste cu Diana Herman
ora 13.00 – 14.00

Diana Herman – crescută cu muzica și poveștile bunicilor, îndrăgostită de muzica veche a lumii, dar și de nuanțele jazz-ului modern. Inspirată de ucenicia cu Anca Paghel și apoi cu Luiza Zan, două voci unice ale jazz-ului românesc, a ales să urmeze drumul exprimării artistice. În prezent ține ateliere de educație alternativă prin muzică și poveste, pentru copii, la mai multe școli și grădinițe Montessori, după o metodă proprie.

– workshop de animație pt copii – Sorin Pintilii și Daniel Todoran-Rareș
ora 14.00 – 15.00

Daniel Todoran-Rareș, sociolog și editor sef animationmagazine.eu
Daniel este membru UCIN. A organizat o dezbatere despre filmul românesc de animație la Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est. De asemenea, Daniel a susținut o prezentare despre animația românească contemporană la festivalul de animație Metrion si la facultatea de sociologie din Oradea. A susținut o conferință despre animația contemporană românească la Muzeul Național de Artă Contemporană, în cadrul proiectului Muzeul Benzii Desenate, inițiat de artistul Alexandru Ciubotariu/ Pisica Pătrată si ICR. Daniel Todoran-Rareș scrie pentru revista Observator cultural.

Sorin Marius Pintilii, animator
A lucrat ca animator 2D si 3D la studiourile de animație din Capitală: Animadream, Dacodac și la departamentul de animație Mediapro Pictures. De asemenea, Sorin a lucrat ca animator în Ungaria, participînd la realizarea producțiilor de succes, precum Angelina balerina, Jules Verne: Journey to the Center of the Earth, Mr. Bean, Povești populare maghiare, Les Contes du Cimetiere, etc.

– prezentarea benziilor desenate românești și workshop bandă desenată cu Octav Ungureanu și Alexandru Ciubotariu/ Pisica Pătrată
ora 15.00 – 17.00

– workshop 2D flash – Sorin Pintilii
ora 17.00 – 18.00

– workshop CGI – Octavian Chiriac
ora 18.00 – 19.00

Octavian Chiriac împreună cu echipa sa de animatori de la Animafox, au experiență în relizarea producțiilor animate pentru Disney Channel, MTV, FOX TV, Warner Bros., Cartoon Network Adult Swim și Comedy Central.

– vizionare scurtmetraje de animație românești
ora 19.00 – 20.00

Parteneri Media

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.