Recomandare: Turneul Roots Revival România, Colors of Maria
Timp de citire: 4 minute
Aseară i-am cunoscut pe Mehdi Aminian (IRAN) și Monica Mădaș, doi dintre membrii proiectului Roots Revival România. Peste câteva zile vor porni în turneul național COLORS OF MARIA. 8 muzicieni din 7 țări diferite vor aduce pe scenele din România muzica Mariei Tănase într-o interpretare de excepție, improvizația de jazz îmbinându-se provocator cu temele folclorice din țările de origine ale muzicienilor.
Roots Revival Romania înseamnă: Mehdi Aminian (IRAN) – Ney; Mehmet Polat (TURCIA) – Oud; Leila Renault (FRANȚA) – Bas; Emmanuel Hohvannisyan (ARMENIA) – Duduk; Hristina Beleva (BULGARIA) – Gadulka; Monica Mădaș (ROMÂNIA) – Voce; Maria Casandra Hauși (ROMÂNIA) – Voce; Aleix Tobias Sabater (SPANIA) – Percuție.
În acest turneu instrumentele tradiționale – ney, duduk sau oud – trasează tușe puternice în culori de pe alte continente, iar vocile Monicăi Mădaș și Mariei Casandra Hăuși semnează un peisaj românesc nemaivăzut. Folclorul românesc devine unul universal.
Mehdi Aminian, artist iranian și creatorul proiectului Roots Revival, spune că România are o identitate unică a muzicii:
„Sper ca românii să poată vedea prin ochii mei ce bogăție au aici. Uneori, un străin poate aborda lucrurile mai proaspăt. Și poate câteodată, ai nevoie să vezi cum altcineva apreciază ce ai, ca să poți vedea altfel lucrurile tale minunate.”
Mehdi cântă la ney – instrument de suflat folosit in Orientul Mijlociu de sute sau chiar mii de ani. Tehnica de interpretare la acest instrument este una specială și destul de dificilă, care utilizează buzele, limba și dinții, având ca rezultat un sunet foarte cald, unic.
Mehdi spunea aseară că, în copilărie, i-a luat un an de zile de practică pentru a reuși să scoată primele sunete la acest instrument, iar mai apoi câțiva ani buni de practică pentru a putea cânta cu adevărat la el.
Pe cealaltă membră a proiectului Roots Revival România pe care am cunoscut-o aseară o cheamă Monica Mădaș. Monica este din Oradea și a absolvit UNATC-ul (actorie – păpuși și marionete) în 2003.
În 2006, Monica Mădaș a avut prima ei aparitie publică pe scenă ca interpretă în Art Jazz Club Bucuresti, fiind invitată de Anca Parghel. Apoi, alături de alți doi muzicieni talentați, Arthur Balogh (contrabas) şi George Dumitriu (chitara si vioara), a realizat un prim proiect, “Doina Jazzului” – o combinație foarte originală de free jazz si cântece tradiționale românești.
Din 2007 s-a stabilit în Marea Britanie și a inițiat proiectul Monooka’s Caravan, care îmbină pătimașe cântece tradiționale românești și cântece țigănești din zona Munților Carpați cu spontaneitatea debordantă, improvizația liberă și anecdote.
„Călătorim împreună în spațiul românesc, învățăm de fiecare dată, cu fiecare loc, tradiții, oameni, cântece. Anul trecut am fost inspirați de muzica din Maramureș. Anul acesta, Maria Tănase.”
Monica este una din cele două voci deosebite ale proiectului Roots Revival Romania. Cealaltă voce este cea a Mariei Casandra Hăuși, poate cea mai cunoscută purtătoare a doinești românești din Maramureș, laureată a Marelui Premiu și a Trofeului „Maria Tănase”.
Maria Casandra Hăuși s-a născut în Baia Mare, Maramureș. A prins de la bătrânii locurilor meșteșugul fără vârstă al „horilor în grumaz” și a marcat și celebrat intrarea Doinei în Patrimoniul Imaterial Unesco în 2009 prin lansarea unui album de muzică tradițională. Despre acest gen muzical pe care l-a făcut cunoscut prin turnee în străinătate, Maria Casandra Hăuşi mărturisește că
”Doina este universul fără margini unde mi-am găsit casa”
Puteți admira vocea Mariei Casandra Hăuși în înregistrarea de mai jos, alături de Roots Revival la Sala Radio în primăvara acestui an.
Roots Revival Romania este un proiect multicultural susținut de Sensiblu și care a ajuns acum la a doua ediție. Primul episod a fost dedicat muzicii din Maramureș și finalizat cu înregistrarea unui prim disc: Chapter One: Maramureș.
Prezentul turneu promovează cel de-al doilea disc – Colors of Maria, înregistrat live la Sala Radio în primăvara acestui an.
Dacă aveți norocul să vă aflați într-unul dintre aceste orașe vă recomand să vă rezervați bilete din timp:
- Craiova: 23 septembrie– Teatrul Marin Sorescu
- Timișoara: 25 septembrie– Teatrul Național
- Oradea: 26 septembrie – Casa Sindicatelor
- Cluj-Napoca: 28 septembrie– Filarmonica Transilvania
- Sibiu: 29 septembrie– Casa Sindicatelor
- Brașov: 01 octombrie– Centrul Reduta
- Iași: 03 octombrie– Teatrul Luceafărul
- Galați: 04 octombrie– Casa Studenților
- Constanța: 06 octombrie– Casa Sindicatelor
- București: 11 octombrie -Sala Radio
- București: 12 octombrie -Sala Radio
Biletele pentru turneul Colors of Maria pot fi achiziţionate prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librăriile Cărturesti şi Humanitas) şi online pe www.eventim.ro
Evenimentul este organizat de Twin Arts cu sprijinul Sensiblu.
Mai multe detalii despre turneu şi cd pe www.roots-revival.com şi pe pagina de facebook Roots Revival Romania.
Adaugă un comentariu