Infrastructura Bucureștiului se dezvoltă DOAR pentru mașini! Putem schimba asta!

Timp de citire: 3 minute

Vlad Dulea

Sâmbătă, 19 iulie, începând cu ora 11, are loc în București marșul Oraș <accesibil> pentru oameni  dedicat drepturilor pietonilor din capitală. Marșul va avea ca punct de plecare Piața Universității (zona statui) și se va încheia în Piața Victoriei, respectând următorul traseu: Piața Universității, Bulevardul Nicolae Bălcescu, Strada C.A. Rosetti, Bulevardul Magheru, Piața Romană, Bulevardul Lascăr Catargiu, Piața Victoriei. Organizatorii marșului sunt ActiveWatch, OPTAR și ONPHR.

Principala problemă identificată de organizatorii marșului este nerespectarea Legii 448/ 2006 (actualizată în ianuarie 2008) și a Normativului privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap (Normativul NP 051-2012, publicat în 2013, în Monitorul Oficial din 5 martie 2013), ale căror texte cadru stipulează condițiile minime obligatorii cu privire la accesibilizarea spațiilor publice. În ciuda existenței acestor legi, autoritățile din București nu au elaborat încă un plan de accesibilizare a orașului, iar numeroasele lucrări de reabilitare pe care le derulează nu respectă condițiile privind accesibilizarea.

Alte probleme identificate sunt: nu este respectată înălțimea de maxim 2 cm a bordurii în zona intersecțiilor (pe Șoseanua Pantelimon, unde tocmai se amenajează spațiul public, coborârea este de  11 cm), asfaltul este, în multe zone, plin de gropi, unele trotuare sunt prea strâmte pentru a permite accesul unei persoane în scaun rulant, parcarea autoturismelor pe trotuar obturează circulația pietonilor pe trotuar (una dintre aceste zone critice este chiar trotuarul din fața Primăriei Generale), continuitatea trotuarului este afectată de chioșcuri și mobilier stradal, semafoarele nu sunt accesibilizate pentru persoane cu dizabilități vizuale, marcajele tactile, acolo unde există, sunt un pericol pentru persoanele vârstnice, fiind desprinse de trotuar.

După cum arată un experiment realizat recent de către organizatori în centrul capitalei, ce a avut ca obiect traversarea intersecției de la Piața Universității de către o persoană în scaun rulant (vezi filmulețul mai jos), infrastructura urbană este dezvoltată preponderent pentru tranzitarea orașului cu autoturismul. Platformele pasajului nu sunt funcționale în week-end, cheia aflându-se în posesia personalului administrativ angajat de PMB, care nu era la post în ziua experimentului. Astfel, cei care au făcut experimentul au fost nevoiți să meargă mai mult de 1 km pentru a traversa intersecția.

Marșul de sâmbătă, 19 iulie, ora 11, Piața Universității, este organizat de ActiveWatch, OPTAR și ONPHR. Mulțumim prietenilor și susținătorilor: Asociația pentru Tranziție Urbană, Ecopolis, Nu Aștepta Super Eroi, Estuar, Funky Citizens, Kommunitas, Miliția Spirituală, Quantic, Mai Mult Verde, Arhiterra, Pro Patrimonio, Asociația Peisagiștilor din Româna – Filiala București, Unu și Unu, Front, Vincero, Inimă de copil, Assoc, Light into Europe, Asociația România Connect 1990. Parteneri media: Kooperativa 2.0, Oops media, Al trei-lea Sector.

Adaugă un comentariu

  • Lumi

    Foarte buna initiativa! Este un cosmar sa fii altceva decat automobilist si la fel este sa fii si automobilist, prizonier in trafic ca in propriul shit!

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.