Cubul Rubik – istoria celui mai celebru joc puzzle din ultimii 40 de ani

Timp de citire: 3 minute

Vlad Dulea

Pentru a marca împlinirea a 40 de ani de la inventarea primului prototip al Cubului lui Rubik, în statul american New Jersey a fost deschisă o expoziţie specială la care este prezent și inventatorul cubului, Ernő Rubik, şi sunt expuse, printre altele, cel mai scump cub Rubik din lume, ornat cu diamante, care valorează 2,5 milioane de dolari, şi primul cub făcut din lemn în urmă cu 40 de ani. Expoziţia itinerantă va călători pe parcursul a 7 ani la muzeele de ştiinţă din întreaga lume.

1974

1974-first-rubik-cube-wooden

Arhitectul Ernő Rubik preda la Şcoala de Arte Aplicate din Budapesta în 1974 când a decis să construiască acest cub pentru a-i învăţa pe studenţi despre spaţiul în a treia dimensiune. Curând şi-a dat seama că se poate transforma într-o jucărie de succes, fiindcă studenţii şi colegii nu îl puteau rezolva. Rubik susţine că mai degrabă a “descoperit” cubul decât să îl inventeze.

1977

1977-magic-cube

Rubik patentează Cubul Magic și producătorul maghiar de jucării Politechnika începe să producă jucăria în serie. Primele prototipuri s-au produs spre sfârșitul lui 1977 și au fost distribuite prin magazinele de jucării din Budapesta sub numele de „Cubul Magic”.

1980

1980-Toys-Then-Rubiks-Cube

„Cubul Magic” a fost redenumit „Cubul lui Rubik” de compania Ideal Toys în 1980. Comercializarea cubului în Occident în 1980 a fost un mare succes. De atunci și până azi peste 350 de milioane de cuburi au fost vândute în întreaga lume, fără a fi numărate şi falsurile. „Cubul lui Rubik” este considerat în acest moment cea mai vândută jucărie din lume. Conform statisticilor, 1 din 7 persoane s-a jucat cel puțin o dată cu un cub rubik.

1981

1981-youcandothecube

O publicație numită ”You Can Do the Cube” (Și tu poți rezolva cubul) scrisă de Patrick Bossert, un copil de 12 ani din Anglia, s-a vândut în 1,5 milioane de exemplare.

1982

1982-Rubiks-cube-newsletter

Au loc primele campionate naționale și internaționale de Rubik. Rubik intră in Dicționarul Oxford.

1990

1990-childhood-inventions-erno-rubik

Ernő Rubik a devenit președintele Academiei Maghiare de Inginerie.

1995

1995-Rubiks-Cube-Masterpiece

„Diamond Cutters” creează „Masterpiece Cube”, un cub perfect funcțional de 185 de carate făcut din aur masiv și încrustat cu rubine colorate. Acesta valorează  2,5 milioane de dolari.

2014

2014-Robot

Pe 26 aprilie 2014, la Liberty Science Centre din New Jersey (SUA) se inaugurează o expoziție specială dedicată istoriei cubului Rubik, intitulată ”Beyond Rubik Cube” care va fi deschisă publicului timp de 7 luni. Ulterior, expoziţia va călători pe parcursul a 7 ani la muzeele de ştiinţă din întreaga lume. La lansarea de la New Jersey este prezent și Ernő Rubik, inventatorul maghiar al cubului care îi poartă numele.
 

504042-rubiks-cube-exhibitEl a povestit că i-a trebuit o lună de practică intensivă pentru a rezolva pentru prima oară propriul cub.  Faptul că acest cub are 3 etaje şi este compus din 3 blocuri are o semnificaţie profundă. Numărul 3 se referă la relaţia dintre om şi natură: “mamă-copil-tată, paradis-pământ-infern, creaţie-conservare-distrugere, naştere-viaţă-moarte”, explică savantul. Cubul este o imitaţie a vieţii însăşi, o îmbunătăţire a vieţii. Problema puzzle-urilor este foarte apropiată de viaţa oamenilor, care constă în rezolvarea de puzzle-uri.

 

BIBLIOGRAFIE: [1], [2], [3], [4]

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.