Fed Cup: România în Grupa Mondială după 23 de ani, nu 15!

Timp de citire: 2 minute

Vlad Dulea

Ați văzut prin mai toate site-urile de știri o informație preluată greșit, fără verificare, și anume faptul că ”România a revenit în Grupa Mondială II a Fed Cup după o pauză de 15 ani”. Este greșit. Ultima oară când România a fost în grupa mondială a fost în 1992.

Photo: Romanian Team Celebrates
© Photographer: Srdjan Stevanovic (fedcup.com)

Textul corect ar fi trebuit să fie: ”România pentru prima oară în World Group II din 1995 de când există acest format al Fed Cup

Ultima oară când România a făcut parte din Grupa Mondială a fost în 1992 când a pierdut atât primul tur cu Austria (1-2) cât și play-off-ul pentru rămânerea în Grupa Mondială, 1-2 în fața Bulgariei. Pe vremea aceea, cupa se numea Federation Cup (nu Fed Cup) și avea o singură grupă mondială cu 32 de echipe, nu două grupe de câte 8 cum are acum.

Abia în 1995 cupa a primit numele Fed Cup și un alt format care include, printre altele, două Grupe Mondiale diferit valorice, fiecare cu câte 8 echipe.

A fost, într-adevăr, prima oară după 15 ani când România a jucat din nou barajul pentru Grupa Mondială II. În 1999, România încerca accederea în Grupa Mondială II într-un baraj multiplu cu Australia, Argentina și Taipei. Din păcate echipa României nu a reușit să treacă mai departe rămânând de atunci și până anul acesta în Grupa I a zonei Europa/Africa.

Anul acesta, România a reușit să se califice din Grupa I a zonei Europa/Africa în play-off-ul pe care tocmai l-a jucat cu Serbia pentru Grupa Mondială II și pe care, știți deja, l-a câștigat cu 4-1 după victoriile Soranei Cîrstea (2) și Simonei Halep (1) la simplu, plus ultimul meci la dublu din care Serbia, fără miză concretă, s-a retras.

Așadar, anul viitor, în 2015, după 23 de ani, România se va afla din nou între primele 16 echipe ale lumii, mai exact între cele 8 echipe din Grupa a II-a Mondială, alături de Suedia, Olanda, Argentina, Slovacia, Spania, câștigătoarea play-off-ului WG II dintre Elveția și Brazilia (momentan 2-1) și învinsa din play-off-ul WG dintre SUA și Franța (momentan 2-1).

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.