Divergent, de vineri în cinematografe

Timp de citire: 3 minute

Vlad Dulea

Într-un viitor nu foarte îndepărtat societatea este împărţită în 5 caste, fiecare cultivând o anumită virtute. În funcţie de personalitatea fiecăruia, locuitorii fostului oraş Chicago aleg să trăiască şi să muncească respectând valorile şi normele promovate de comunitatea din care fac parte. Cei care nu reuşesc să-şi desăvârşească iniţierea într-una dintre facţiuni, ajung să trăiască la marginea societăţii, în sărăcie, prestând muncile nedorite de toţi ceilalţi, în schimbul hranei şi îmbrăcăminţii, niciodată în cantităţi îndestulătoare.

[infobox title=”]Eu am plecat la Hunedoara exact în ziua în care a avut loc avanpremiera filmului. Dar a fost Dana mea la film, iar ceea ce citiți în continuare este scris în totalitate de ea – așa se explică și fraza de la final despre Theo James :)[/infobox]

Filmul „Divergent” este o ecranizare a bestseller-ului omonim semnat de Veronica Roth.

Într-un viitor nu foarte îndepărtat, spun unii, societatea este împărţită în 5 caste, fiecare cultivând o anumită virtute: Abnegation (pentru cei altruişti), Amity (pentru cei paşnici şi prietenoşi), Candor (pentru cei sinceri), Dauntless (pentru cei curajoşi) şi Erudite (pentru cei inteligenţi). În funcţie de personalitatea fiecăruia, locuitorii fostului oraş Chicago aleg să trăiască şi să muncească respectând valorile şi normele promovate de comunitatea din care fac parte. Cei care nu reuşesc să-şi desăvârşească iniţierea într-una dintre facţiuni, ajung să trăiască la marginea societăţii, în sărăcie, prestând muncile nedorite de toţi ceilalţi, în schimbul hranei şi îmbrăcăminţii, niciodată în cantităţi îndestulătoare.

Pare simplu şi ok. Dacă eşti prietenos şi paşnic, poţi alege să trăieşti printre cei asemeni ţie. Dacă eşti neînfricat, stilul de viaţă promovat de membrii facţiunii Dauntless ţi se va potrivi ca o manuşă. La fel dacă ai înclinaţii spre cercetare şi studiu. Alegi Erudite. Comunitatea din care faci parte te reprezintă, îţi dă un scop în viaţă, o raţiune de a trăi. Este ceea ce eşti şi tu.

Dar dacă nu ţi-ai descoperit încă identitatea? Sau dacă tu eşti şi curajos şi altruist şi inteligent? Ce facţiune alegi? Rămâi alături de familia ta în comunitatea în care ai crescut sau alegi facţiunea care ţi se potriveşte cel mai bine. Eşti obligat să alegi, pentru că astea sunt regulile după care lumea se ghidează.

Este şi cazul adolescentei Beatrice (Tris) Prior, aflată la vârsta la care trebuie să aleagă facţiunea din care va face parte pentru totdeauna. Rezultatul testului de aptitudini, care ar fi trebuit să-i ofere direcţia pe care să o urmeze, a fost neconcludent. Ea este ceea ce se cheamă un Divergent. O persoană care are mai multe virtuţi şi drept urmare nu poate aparţine niciodată vreunui grup şi nici nu poate fi controlată.

Kate Winslet joacă rolul lui Jeanine, personajul negativ, care urmăreşte să controleze toate facţiunile, eliminându-i pe cei care nu pot fi dominaţi şi care reprezintă o ameninţare pentru sistem. Actriţa, foarte entuziasmată de rolul din „Divergent”, a declarat că: „Romanul este extrem de bun, iar filmul îi urmează îndeaproape linia, ceea ce nu se întâmplă foarte des în cazul ecranizărilor.”

Ceea ce pot confirma, întrucât am citit deja jumătate din cartea câştigată la tombola organizată la avanpremiera de aseară, la care am participat graţie invitaţiei oferite de MediaPro Distribution.

Povestea este bună, ecranizarea este reuşită, castingul bine făcut, iar Theo James, actorul care joca rolul lui Four, tipul de care se îndrăgosteşte Tris, este, fetelor, o surpriză foarte, foarte plăcută.

Filmul va avea premiera în cinematografe vineri, 21 martie 2014 și este distribuit în România de MediaPro Distribution.

Adaugă un comentariu

  • cioflanc florin

    captain romania are toata puterea de a distruge tot raul

  • cioflanc florin

    imi place

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.