La data de 14 octombrie 2012, în cadrul proiectului Red Bull Stratos, austriacul Felix Baumgartner, în vârstă de 43 de ani, a urcat cu un balon umplut cu heliu până în stratosferă, îmbarcat într-o nacelă etanșă, din care a sărit de la altitudinea de 39,045 km.

În cadrul misiunii, Felix Baumgartner a stabilit trei recorduri mondiale:

  • cea mai înaltă altitudine la care a zburat un balon condus de un om
  • cea mai înaltă altitudine de la care a sărit un om cu parașuta
  • cea mai mare viteză atinsă de un om în cădere liberă

În prima parte a coborârii în cădere liberă a depășit viteza sunetului, atingând 1342,8 km/h, cea mai mare viteză cu care s-a deplasat până la acea dată un om care nu se afla într-un vehicul.

În timpul căderii libere care a durat 4 minute și 19 secunde, Bumgartner a depășit, la un moment dat, cu 265 km/h viteza sunetului, cei 1342,8 km/h reprezentând o viteză de 1,25 Mach.

Două dintre cele trei recorduri doborâte de Felix Baumgartner, fuseseră deținute anterior de Joe Kittinger, un fost ofițer al aviației Statelor Unite. În 1960, la vârsta de 32 de ani, Joe Kittinger stabilea două recorduri mondiale care aveau să dăinuiască 52 de ani, sărind de la o înălțime de peste 31 de kilometri și atingând în cădere liberă o viteză de circa 988 km/h (echivalent Mach 0.9).

52 de ani mai târziu, Joe Kittinger a fost mentorul lui Felix Baumgartner în timpul pregătirii pentru misiunea RedBull Stratos. Mai mult decât atât, Joe Kittinger a fost comunicatorul de capsulă (CAPCOM) al lui Felix pe întreaga durată a misiunii.

Joe Kittinger (stânga) CAPCOM pentru Felix Baumgartner (dreapta)

Joe Kittinger (stânga) CAPCOM pentru Felix Baumgartner (dreapta) în timpul misiunii RedBull Stratos

Puțini își aduc aminte că misiunea RedBull Stratos a fost inițial programată pentru 9 octombrie 2014, dar din cauza vântului puternic a fost amânată mai întâi pentru 11 octombrie, și ulterior încă o dată, pentru 14 octombrie făcând ca misiunea să aibă loc într-o zi aniversară. Cu exact 65 de ani în urmă, la 14 octombrie 1947, pilotul Chuck Yeager fusese primul om care a depășit viteza sunetului, însă la bordul unui avion experimental, propulsat cu motoare-rachetă.

Pentru a înțelege și mai bine dimensiunile recordurilor lui Felix Baumgartner, te invit să vezi infograficul de mai jos.

Bibliografie: [1], [2], [3], [4], [5]

Ai ceva de zis despre asta? Lasă un comentariu. Mai jos găsești încă un comentariu la acest articol.

Views 117

Ți-a plăcut acest articol? Vrei să afli când mai scriu?

Urmărește pagina mea de Facebook:


și abonează-te mai jos ca să primești articolele pe email (un email pe săptămână, fără spam-uri, promit!).
324 de abonați primesc deja pe email cele mai interesante postări ale săptămânii!