Premierele săptămânii: Lupul de pe Wall Street, Saving Mr.Banks, Dhoom 3 în cinema și „Zi că-ți place” la TVR

Timp de citire: 6 minute

Vlad Dulea

O săptămână destul de importantă din punct de vedere al premierelor cinematografice: ”Lupul de pe Wall Street” este unul din cele mai spectaculoase filme din ultimii ani (vezi detalii la finalul articolului), ”Saving Mr.Banks” este povestea emoționantă din spatele cărții și ecranizării Mary Poppins iar ”Dhoom 3” este filmul indian cu cel mai mare succes de box-office în 2013.

O săptămână destul de importantă din punct de vedere al premierelor cinematografice: ”Lupul de pe Wall Street” este unul din cele mai spectaculoase filme din ultimii ani (vezi detalii la finalul articolului), ”Saving Mr.Banks” este povestea emoționantă din spatele cărții și ecranizării Mary Poppins iar ”Dhoom 3” este filmul indian cu cel mai mare succes de box-office în 2013.

Saving Mr.Banks (În căutarea poveștii)

Saving-mr-banks

(Distribuit in Romania de Forum Film România) Emma Thompson face în acest film un rol cel puțin de nominalizare la Oscar, lupta pentru marele premiu urmând să se dea probabil cu Cate Blanchet pentru rolul din Blue Jasmine.

Cu toate că mulți sunt tentați să descrie filmul ca un fel de making-of al filmului lansat în urmă cu 50 de ani adevărul este că acest film nu este atât de mult despre cât s-a chinuit Walt Disney să obțină drepturile pentru ecranizarea cărții ”Mary Poppins”, ci mai degrabă despre cât de mult i-a luat autoarei să se vindece complet de traumele familiale din copilărie.

Fără a avea valoare documentară, partea despre realizarea filmului ”Mary Poppins” în urmă cu 50 de ani și despre perseverența cu care Walt Disney a încercat înainte de asta timp de 20 de ani să obțină drepturile de ecranizare, reiese, desigur, din film dar este copleșită de latura emoțională a poveștii autoarei celebrei cărți.

Tom Hanks îl intepretează pe Walt Disney, dar personajului său îi lipsește din prezentare latura misogină cu care era cunoscut. Conflictului dintre el și autoarea P.L.Travers (feministă convinsă) interpretată de Emma Thompson îi lipsește astfel una din substanțele care au stat, în realitate, la baza acestuia mai bine de 20 de ani. Tocmai de aceea filmul nu trebuie tratat din perspectiva documentară, pentru că aceasta ar fi cu siguranță incompletă.

Lipsa acestor aspecte permite, în schimb, scenariului să se concentreze pe cealaltă latură a sa, relevând treptat o poveste emoționantă despre dragostea dintre o fiică și tatăl ei și despre modul în care poveștile pot vindeca, fie scrise într-o carte, fie transpuse pentru marele ecran.

Nota mea: 4/5 (vezi trailer sau mai multe detalii pe Blog de Cinema)

 

Dhoom 3: Lovitura

dhoom-3-3a

(Distribuit in Romania de BML Movie Entertainment) Dhoom 3 este al treilea film din franciza de succes indiană produsă de studioul Yash Raj Films, cel mai prolific studio de la Bollywood înființat în 1970 de Yash Chopra și condus actualmente de fiul său, Aditya Chopra.

Chiar dacă s-a lansat pe 20 decembrie 2013 (deci în urmă cu abia trei săptămâni), filmul s-a instalat imediat pe primul loc în topul filmelor indiene cu cele mai mari încasări din 2013, confirmând din start statutul așteptat de blockbuster.

Nu știu cum va reacționa publicul român încă prea puțin obișnuit cu cultura bollywoodiană, dar cel puțin vor avea ocazia să îl revadă pe Amir Khan pe care destul de mulți îl știu mai ales din rolul principal avut în producția ”3 idioți” din 2009.

Nota mea: 3/5 (vezi trailer sau mai multe detalii pe Blog de Cinema)

 

Zi că-ți place

zi-ca-ti-place

”Zi că-ți place” nu este un film pentru cinematografe, dar îl reamintesc aici pentru că eu am avut ocazia să îl văd în avanpremiera care a avut loc la cinematograful Studio în urmă cu câteva zile.

Este un film pentru televiziune care va fi difuzat luni, 13 ianuarie, de la ora 20.30, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVRplus.ro. Filmul în regia lui  Cornel Mihalache are la bază piesa de teatru scrisă în anul 2000 de Valentin Nicolau și prezintă într-o îmbinare de ficțiune și documentar, o seară televizată a unui duel final al candidaților la președinția României.

Fără a fi specific așezată într-un spațiu temporal, seara poate fi oricare din cele care au precedat alegerile electorale din ultimii 25 de ani (inclusiv cele care urmează anul acesta). Veți avea ocazia să vedeți imagini savuroase de arhivă cu candidații la președinție Traian Băsescu, Adrian Năstase, Corneliu Vadim Tudor, Marko Bella sau Gigi Becali îmbinate cu candidați fictivi interpretați de actorii Mircea Albulescu, Radu Amzulescu, George Ivaşcu, Marius Stănescu şi Constantin Cojocaru.

Ideea în sine a filmului este foarte interesantă. Acest film trebuia să existe și mă bucur că a fost făcut și că va fi difuzat la nivel național, dar textul părții fictive a filmului este foarte slab, interpretarea actorilor pe alocuri șchioapătă (poate incomodată chiar de text), iar sunetul, imaginea și montajul mi-au confirmat faptul că instituția în sine și oamenii din televiziunea națională funcționează încă în aceleași canoane și standarde, în virtutea unei regretabile inerții. După vizionarea filmului am rămas cu dezamăgirea că avea potențial să fie mai mult decât, din păcate, a ieșit.

Nota mea: 2/5 (vezi trailer)

 

Lupul de pe Wall Street

lupul-de-pe-wall-street

(Distribuit in Romania de MediaPro Distribution) Nu întâmplător am lăsat acest film la sfârșit. The Wolf of the Wall Street este unul din cele mai spectaculoase filme lansate în ultimii ani. Leonardo di Caprio face încă o dată un rol de almost-Oscar pe care, probabil, nici de data asta nu îl va primi 🙂

Regizorul Martin Scorsese nu se dă în lături de la nimic (dar absolut de la nimic – filmul este interzis minorilor sub 18 ani) pentru a-ți injecta acțiunea aproape direct în vene, în doze bine calculate și mai ales minuțios programate de-a lungul a 3 ore. Da, este un film lung despre bani, droguri, sex și opulență, dar căruia merită să i te lași în voie, chiar și numai dintr-o curiozitate pur voyeuristică. Îți garantez 3 ore de spectacol cinematografic! Pure entertainment! N-am mai văzut o sală de cinema așa de vie în timpul unui film de foarte-foarte mult timp.

Nota mea: 5/5 (vezi trailer sau mai multe detalii pe Blog de Cinema)

 

Adaugă un comentariu

  • Valentin Bartolomeu

    In primul rand vreau sa va multumesc. Unu pentru ca ati fost prezent in sala si doi pentru faptul de a va fi rapit din timpul dvs. pentru a scrie aceasta cronica. As dori sa stiu ce asteptari ati fi avut de la un film de televiziune. Din toate punctele de vedere. Daca il comparati cu filmele ce sunt facute pentru cinematograf s-ar putea sa gresiti. Luati in calcul si bugetele. O zi minunata.

    • Vlad Dulea

      Mulțumesc și eu pentru timpul petrecut pe blogul meu. Faptul că în continuare, la televiziunea națională, nu există bugete pentru artă confirmă, din păcate, exact ceea ce am spus în articol. Pe de altă parte, eu nu sunt nici pe departe un cronicar de film avizat, deci părerile mele n-ar trebui nici să supere, nici să mâhnească pe nimeni. Eu sunt doar unul din ceilalți spectatori care așteaptă în fața fiecărui act artistic ca emoția să transceandă dincolo de ecran, fie că e vorba de micul ecran sau marele ecran…

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.