Căpitanul Phillips (2013) – Review + Trailer comentat

Timp de citire: 6 minute

Vlad Dulea

Cu siguranță unul din cele mai bune filme ale anului. Un thriller de excepție în care toate elementele sunt la locul lor și prezentate magistral de regizorul Paul Greengrass. Finalul filmului pecetluiește părerea că nimeni altcineva nu ar fi putut juca rolul căpitanului Phillips mai bine ca Tom Hanks.

Filmul ”Căpitanul Phillips” este bazat pe o întâmplare reală care a avut loc pe 8 aprilie 2009 în Golful Aden la aproximativ 650 de km de capitala somaleza Mogadishu. Maersk Alabama transporta alimente şi unelte pentru agricultură spre Kenya atunci când un grup de piraţi somalezi înarmaţi a urcat la bord şi i-a atacat pe marinari. Piratii somalezi au deturnat vaporul de transport cu un echipaj format din 20 de americani. Vasul era al șaselea capturat de pirati in ultima saptamana si primul în ultimii 200 de ani care avea un echipaj format in totalitate din americani.

La momentul respectiv, se inregistrasera doar în anul acela 77 de atacuri ale piratilor somalezi din care reusisera sa captureze 18 vapoare. Din cele 18 capturate în primele 3 luni ale anului 2009, 16 nave cu 285 de marinari se aflau inca in mainile piratilor. În doar 24 de ore de la incidentul cu Maersk Alabama, piratii somalezi au capturat alte trei nave in Golful Aden.

Maersk Alabama a mai fost ținta piraților somalezi de câteva ori și după incidentul din 2009. Ultima oară s-a întâmplat în 2011, dar au fost îndepărtați de gărzile înarmate aflate de data aceasta la bord.

Despre pirateria maritimă

Pentru a realiza dimensiunile pericolului pe care îl reprezintă pirateria maritimă este important de menționat faptul că pierderile produse prin atacurile piratereşti se cifrează la aproape 20 miliarde de dolari anual.

Chiar dacă, începând cu anul 2004, cazurile de piraterie raportate au scăzut simţitor, virulenţa şi amploarea acestora s-a amplificat apreciabil, iar în ultimii ani chiar s-a remarcat un reviriment al pirateriei, în special datorat activităţii piraţilor din zona Golfului Aden şi largul Cornului Africii, unde se produc cele mai multe acte de piraterie (numai în anul 2009, 54,45% dintre actele de piraterie înregistrate – 217 din 406 – s-au petrecut în această zonă, iar din 49 de atacuri piratereşti reuşite, în anul 2008, 42 s-au produs tot în această zonă), dar se prefigurează şi alte zone (Nigeria/Golful Guinea, Indonezia, India, Bangladesh şi Tanzania) care înglobează 59% din actele de piraterie care nu se produc în zona Golfului Aden şi largul Cornului Africii.

În mod evident, la această dată, cele mai periculoase zone din lume, din acest punct de vedere, sunt:

  • Golful Aden, în zona apelor Somaliei şi zona intrării din sud spre Marea Roşie;
  • Golful Guinea, în zona coastelor Nigeriei şi în delta fluviului Niger;
  • Strâmtoarea Malacca, între Indonezia şi Malaiezia;
  • Subcontinentul indian, în mod special între India şi Sri Lanka

În două dintre aceste zone avem şi cel mai intens trafic naval din lume şi anume prin Strâmtoarea Malacca tranzitează, anual, peste 50.000 de nave, iar prin Strâmtoarea Bab-el-Mandeb, care face legătura între marea Roşie şi Golful Aden, tranzitează, anual, peste 30.000 de nave.

Practic, din anul 2003, până la sfârşitul anului 2009, s-au produs 2.251 de acte de piraterie, înregistrate oficial, dar peste 50% dintre actele de piraterie, din diferite motive, nu sunt raportate.

Îngrijorător este faptul că, în aceste zone, pirateria este deja o ocupaţie. În 2009, peste 1600 de somalezi, organizaţi în şase grupuri majore, erau implicaţi în acţiuni de piraterie.

Despre regizorul Paul Greengrass

Paul Greengrass este cunoscut pentru Suprematia lui Bourne, Ultimatumul lui Bourne și United 93. Acesta din urmă i-a adus și o nominalizare la Oscar în 2006. Este la origini un regizor și producător de filme documentare. Documentarul ”Bloody Sunday” despre incidentele din Irlanda de Nord din 1972 i-a adus de altfel prestigiosul Urs de Aur de la Berlin în 2002.

Greengrass este recunoscut pentru ecranizarea unor filme inspirate din fapte reale. Nu e de mirare, astfel, că Paul Greengrass reușește să ecranizeze cu multă măiestrie și acuratețe incidentele de pe parcursul celor 5 zile cât a durat criza piraților de pe Maersk Alabama din 2009.

În 2011 avea pe masa sa două scenarii. Cel de față de la Captain Phillips și cel de la Rush, filmul care descrie celebrul sezon de Formula 1 din 1976 avându-i ca protagoniști pe James Hunt și Niki Lauda, film care rulează deja pe ecrane și care până la urmă a fost regizat de Ron Howard.

Despre Tom Hanks

hanks-and-phillipsTom Hanks îl întruchipează perfect pe căpitanul Phillips. Este de remarcat și asemănarea fizică dintre cei doi, dar cel mai important este faptul că Tom Hanks reușește din nou un rol magistral, și dacă pe parcursul filmului te gândești că oricine ar fi putut să joace rolul căpitanului Phillips, finalul filmului îți confirmă definitiv că Tom Hanks a fost alegerea perfectă.

E destul de greu să vorbești pe scurt despre un actor dublu laureat la Oscar, cu 67 de premii la activ și încă pe atâtea nominalizări. Cu toate acestea, pentru trailerul comentat de mai jos, am găsit un amânunt interesant pe care s-ar putea să nu îl cunoașteți deja. Tom Hanks este descendent al familiei președintelui american Abraham Lincoln (1809-1865). Da! Stră-stră-străbunicul lui Abraham Lincoln (John Hanks ( născut în 1680 – 1740)) este în același timp, stră-stră- stră-stră- stră –străbunicul lui Tom Hanks. Care este exact gradul de rudenie dintre ei vă las pe voi să faceți calculele.

Despre trupele SEALs

Atenție, spoiler!

Criza de pe Maersk Alabama a ajuns rapid pe ecranele tuturor posturilor mari de televiziune din lume, fiind prima navă americană capturată de pirați în ultimii 200 de ani. După 3 zile în care criza nu se încheiase și posturile de televiziune puneau presiune pe autoritățile americane, Casa Albă a autorizat ”orice acțiune necesară” pentru rezolvarea acesteia. Prin urmare s-a ajuns la intervenția trupelor speciale SEALs. Numele SEALs vine de la Sea, Air, Land Teams, reprezentând faptul că aceste unități speciale au capacitatea de a interveni atât pe uscat cât și pe mare sau în aer. Criza de pe Maersk Alabama a luat sfârșit în momentul în care trei pușcași marini din trupele SEALs au tras simultan în cei trei pirați care îl țineau captiv pe căpitanul Phillips pe barca de salvare cu care plecaseră de pe Maersk Alabama și cu care încercau să ajungă pe uscat, în Somalia.

Unitățile speciale SEALs au luat ființă la începutul anilor 60 odată cu războiul din Vietnam. SEALs a devenit de-a lungul anilor cea mai importantă forță de intervenție a armatei americane fiind implicată în cele mai importante intervenții cu caracter militar secret printre care și capturarea și asasinarea lui Bin Laden în 2011, ecranizată de curând într-un alt film de succes, Zero Dark Thirty.

Filmul distribuit în România de InterComFilm Distribution rulează în cinematografele din toată țara începând din 1 noiembrie 2013. După primele zile de la lansare, pe BlogDeCinema.ro filmul are un cinemametru impresionant de 100%.

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.