Metallica: Through The Never (3D)

Timp de citire: 5 minute

Vlad Dulea

Este bine să știți de la bun început că Metallica: Through The Never este, în primul rând, un concert Metallica filmat și abia apoi un film. Inserțile călătoriei lui Trip (personajul din film) din timpul concertului au menirea de a transforma Metallica: Through The Never într-o experiență cinematografică.

Metallica: Through The Never este mai întâi un concert și apoi un film

Este bine să știți de la bun început că Metallica: Through The Never este, în primul rând, un concert Metallica filmat și abia apoi un film. Inserțile călătoriei lui Trip (personajul din film) din timpul concertului au menirea de a transforma Metallica: Through The Never într-o experiență cinematografică. Altfel ar fi fost pur și simplu un concert filmat în 3D, la fel cum a fost U2 3D din 2007, sau un simplu documentar cu Metallica, dar acestea s-au mai tot făcut de-a lungul celor 30 de ani de activitate.

Ori Metallica a vrut mai mult decât atât. Și au reușit să transforme Metallica: Through The Never într-un film document. Pentru că asta este. Toată istoria Metallica este surprinsă în acest film-concert. Nu am găsit nicio referință exactă pe net, dar eu cred că inclusiv accidentul de mașină din film face referire la accidentul în urma căruia a murit bassistul Cliff Burton pe 27 septembrie 1986, adică exact acum 27 de ani. Piesa ”Orion” a fost cântată de trupă în timpul funerariilor lui Cliff Burton, motiv pentru care trupa a decis să nu mai cânte niciodată live acest cântec. De data aceasta piesa apare cântată de trupă pe genericul de final.

 

Cele mai impresionante elemente scenografice din concertele susținute de Metallica de-a lungul timpului, au fost reproduse în timpul acestui concert-eveniment.

O statuie gigantică a zeiței dreptății (Lady Justice) este construită și apoi dărâmată în timpul piesei "...And Justice for All"

O statuie gigantică a zeiței dreptății (Lady Justice) este construită și apoi dărâmată în timpul piesei „…And Justice for All”

 

Un imens scaun electric înconjurat de 4 bobine Tesla produc arcuri electrice masive în timpul piesei "Ride the Lightning"

Un imens scaun electric înconjurat de 4 bobine Tesla produc arcuri electrice masive în timpul piesei „Ride the Lightning”

 

Scena se umple de cruci albe și fum din gheață carbonică în timpul piesei "Master of Puppets"

Scena se umple de cruci albe și fum din gheață carbonică în timpul piesei „Master of Puppets”

Acestea sunt doar câteva exemple de scenografie din timpul concertului. Spre final schelele de lumini par că se prăbușesc pe scenă. Trupa mai cântă o singură piesă cu doar câteva reflectoare. James Hetfield spune că acest set-up, lipsit de toate briz-briz-urile de până acum, îi aduce aminte de zilele de început, atunci când repetau în garaj.

Filmările

Concertul care apare în Metallica: Through The Never a fost, de fapt, filmat pe parcursul a cinci concerte cu public care au avut loc anul trecut în Canada, între 17 și 27 august, în Edmonton și Vancouver. Inițial fuseseră programate doar patru concerte.

Al cincilea, cel de pe 27 august, a fost adăugat în ultimul moment pentru a filma câteva cadre suplimentare. Biletele pentru acest al cincilea concert au fost vândute în dimineața respectivă cu 1$ bucata, fără rezervare, pe principiul primul venit-primul servit. Banii din încasări au fost ulterior donaţi unei cauze caritabile.

Playlist

Piesele care apar în film sunt, în ordine

 • „The Ecstasy of Gold” – piesa scrisă de Ennio Morricone în 1966 și pe care Metallica o folosește ca intro în concertele sale încă din 1983
 • „Creeping Death”
 • „For Whom the Bell Tolls”
 • „Fuel”
 • „Ride the Lightning”
 • „One”
 • „The Memory Remains”
 • „Wherever I May Roam”
 • „Cyanide”
 • „…And Justice for All”
 • „Master of Puppets”
 • „Battery”
 • „Nothing Else Matters”
 • „Enter Sandman”
 • „Hit the Lights”
 • „Orion” – pe genericul de final, în afara concertului

Concluzia

Este greu să digeri acest film din postura de spectactor de cinema. Este o experiență care nu trebuie neapărat înțeleasă, ci mai degrabă trăită, experimentată. Dacă ești fan Metallica și cunoști versurile pieselor sau dacă stai bine cu limba engleză, s-ar putea să ai o șansă să apreciezi și legăturile dintre experienţe lui Trip din afara stadionului şi piesele cântate de trupă în tot acest timp.

Mi-ar fi plăcut să văd acest film cu subtitrare. Distribuitorul s-a gândit, probabil, că pentru cele două-trei replici din film, nu merită să îi pună subtitrare, dar spectactorul de cinema va pierde mult din esența poveștii neavând acces facil la înțelesul versurilor din piesele cântate de Metallica. Cu alte cuvinte, din punctul meu de vedere, filmul ar fi trebuit tratat ca un musical şi ar fi trebuit traduse atât cele 2-3 replici de actori cât şi versurile din piesele interpretate de trupă.

Ca fan Metallica îi dau nota 10 din 10. Este un film care TREBUIA să existe. Ca spectator de cinema îi dau nota 5 din 10. Dacă vreți faceți voi media. Dacă nu, lăsați-o așa cum a picat 🙂

Metallica: Through The Never a fost filmat în 3D cu tehnologie IMAX, de aceea timp de o săptămână va rula în exclusivitate în cinematografele IMAX 3D. Apoi, începând cu 4 octombrie 2013, va rula și în restul cinematografelor din țară. Filmul este distribuit în România de FORUM FILM.

BIBIOGRAFIE: [1], [2], [3]

SURSE FOTO: imdb.com, taittowers.com

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.