
„Blue Jasmine” cu Cate Blanchett în cel mai bun rol al ei de până acum
Timp de citire: 4 minute
Blue Jasmine este cu siguranță unul din cele mai bune filme ale lui Woody Allen, cel puțin din ultimii douăzeci de ani. O introspecție în cele două lumi care domină astăzi America: pe de-o parte cea bogată și sofisticată, iar pe de altă parte cea săracă și simplă.
Blue Jasmine este cu siguranță unul din cele mai bune filme ale lui Woody Allen, cel puțin din ultimii douăzeci de ani. O introspecție în cele două lumi care domină astăzi America: pe de-o parte cea bogată și sofisticată, iar pe de altă parte cea săracă și simplă. În ambele domină însă nevoia aproape intrinsecă de a răspunde presiunii și așteptărilor sociale. Ele sunt cele care conduc viețile personajelor, indiferent că acestea aparțin unei lumi sau alteia.
Personajele par să observe cu acuratețe greșelile altora dar continuă să le repete întruna pe cele proprii.
Filmul scris și regizat de Woody Allen o are în prim plan pe Cate Blanchett în rolul Jasmine French – soția unui om de afaceri, Hal (jucat magistral de Alec Baldwin), care își construiește averea prin delapidări financiare (referire la celebrul caz Bernie Madoff). După ce Hal este desconspirat ca escroc și arestat, cei doi își pierd întreaga avere forțând-o pe Jasmine să se mute de la New York la San Francisco în apartmentul mai mult decât modest al sorei sale Ginger (excelent jucată de Sally Hawkins). Jasmine nu are bani, nu are job, fostul ei soț s-a sinucis în închisoare. Bea Martini și ia Xanax pentru a trece de la o zi la alta, reflectând continuu la cum era viața ei înainte.
Asemănările dintre Blanche DuBois, personajul principal din piesa de teatru (devenită ulterior și film) ”Un tramvai numit dorință”, și Jasmine French, personajul interpretat de Cate Blanchet în filmul lui Woody Allen sunt prezente pe tot parcursul filmului. Chiar numele Jasminei French pare inspirat de Blanche DuBois. Jasmine (iasomie) este o floare albă (blanche) iar French face referire la DuBois, nume de origine franceză.
Trimiterile la ”Un tramvai numit dorință” sunt evidente dar nu trebuie tratate mai mult decât ceea ce sunt: un omagiu adus de Woody Allen piesei lui Tennessee Williams.
Mulți critici consideră că Jasmine French este doar o adaptare modernă a personajului Blanche DuBois, dar Cate Blanchett reușește mai mult decât atât. Ea reușește să ofere personajului Jasmine French o viață proprie, diferită, în ciuda asemănărilor dintre personaje, și acest lucru merită lăudat cu atât mai mult cu cât în urmă cu doar patru ani, aceeași Cate Blanchet înregistra un succes fulminant pe Broadway exact în rolul Blanche DuBois din piesa lui Tennessee Williams.
Povestea Jasminei lui Woody Allen este diferită de cea a Blanchei DuBois, contextul este altul, iar cauzele puternicei depresii sunt cu totul altele fiindu-ne prezentate încet-încet pe tot parcursul filmului.
Filmul lui Woody Allen se derulează de la început până la sfârșit cu paralele între prezent și trecut – trecutul care ne definește dar pe care mai toate personajele preferă să îl ascundă sub preș în loc să și-l asume. Când ceva nu ne convine preferăm ”să ne uităm în altă parte” și încercăm să trecem mai departe, repetând, din păcate, mereu aceleași greșeli.
Abia spre final dimensiunile tragice ale conflictului interior prin care trece Jasmine ne sunt desconspirate complet, lăsându-ne singuri cu un destin față de care simțim empatie, însă nu și simpatie. Poate că acesta este și unul din punctele forte ale filmului lui Woody Allen.
Mă bucur că Woody Allen a rezistat tentației de a da un happy-end filmului. Acest lucru îl face mai credibil, mai actual și mai stabil.
Cate Blanchett face, cu siguranță, din nou, un rol de Oscar, înscriindu-se timpuriu pe lista favoritelor pentru mult râvnitul premiu de anul viitor. De altfel, nu este exclus să îl vedem și pe Woody Allen nominalizat sau chiar premiat, din nou, pentru scenariu și/sau regie.
Blue Jasmine este momentul de contemplare pe care vi-l recomand pentru acest început de toamnă. Filmul este distribuit în România de Ro Image 2000 și va rula în cinematografe începând de vineri 6 septembrie 2013.
Sursa foto: IMDB.com
Andra
Abia astept sa vad filmul! Sunt mare fana Woody Allen, iar acesta pare sa fie una dintre capodoperele pe care stie atat de bine sa le creeze. Multumim pentru review!