O noapte pe an ai voie să omori

Timp de citire: 2 minute

Vlad Dulea

De la o idee excelentă până la un thriller modest a fost nevoie doar de un scenariu neinspirat, clișeic și pe alocuri enervant, al cărui scop a fost nu să exploateze ideea în sine ci să ofere suportul de marketing necesar realizării unui film care se vinde numai datorită acestei idei.

O singură noapte pe an americanii au voie să încalce legea. Aceasta este premisa de la care pornește filmul THE PURGE (Noaptea judecății).

Modul în care în anul 2022 au ajuns la concluzia că au nevoie de această noapte de curățare este incert, dar scopul este acela de a avea armonie și prosperitate economică în celelalte 364 de zile din an. Aparent cei tentați să ucidă de-a lungul unui an, se păstrează pentru noaptea în care legea le permite să o facă. În noaptea respectivă scapă doar cei bogați, cei care au destui bani să își cumpere arme și sisteme de apărare, și mor cei săraci, scursurile societății. Asta face ca societatea americană în anul 2022 să funcționeze impecabil.

the-purge-ethan-hawkeDin păcate filmul nu funcționează la fel de impecabil. De la o idee excelentă până la un thriller modest a fost nevoie doar de un scenariu neinspirat, clișeic și pe alocuri enervant, al cărui scop a fost nu să exploateze ideea în sine ci să ofere suportul de marketing necesar realizării unui film care se vinde numai datorită acestei idei. Filmul a fost făcut cu 3.000.000 de dolari și până acum are deja încasări de 60.000.000$. Motivele succesului financiar sunt, în primul rând, ideea care stă la baza scenariului, una interesantă și încă neexploatată până acum și, în al doilea rând, distribuirea lui Ethan Hawke în rolul principal. Un nume mare pe afiș și o idee care stârnește curiozitatea sunt de ajuns ca să garanteze cel puțin prima rundă de bilete vândute în fiecare cinematograf din lume.

the-purge2Filmul are și părți bune. Actorii joacă foarte bine (o notă specială pentru Rhys Wakefield, cel care joacă personajul negativ denumit generic ”Polite Leader”), iar dacă te lași cuprins de atmosfera din film vei avea parte de o oră de thriller autentic. În plus vei pleca de la film gândindu-te cum ai reacționa tu în situația în care ar trebui să trăiești într-o astfel de societate. Și îți vei face cu siguranță propriile scenarii pornind de la ideea de bază a acestui film. Ceea ce nu poți spune despre multe filme 🙂

Filmul distribuit în România de Ro Image 2000 rulează începând de mâine, 28 iunie 2013, în cinematografele din toată țara.

Sursa foto: [1]

Adaugă un comentariu

  • Ideea a fost una destul de buna insa punerea in practica n-a fost la acelasi nivel. Daca m-as gandi la o astfel de zi in realitate…oare ce haos a fi?

  • J Mihai

    Vazut. Scenariul putin cam slabut, dar ideea te intriga. Si mie mi-a placut in mod special Rhys Wakefield – are probabil cele mai bune scene din film. Calmul si nebunia rolului il prinde f bine.

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.