Milano: modă, istorie sau fotbal? Sau toate trei?

Timp de citire: 7 minute

Vlad Dulea

Prima oară am fost la Milano acum aproape 7 ani. A fost primul oraș mare vizitat în luna de miere pe care ne-am petrecut-o în Italia. Întrucât venisem din nord, dinspre sudul Bavariei, petrecusem în prealabil două zile la Bellagio pe malul lacului Como. Dar Milano a fost primul contact cu marile orașe ale Italiei.

Când te gândești la Milano, probabil primul lucru care îți trece prin minte este expresia ”capitala modei”. Nu e de mirare că magazinele de prezentare ale marilor mărci din industria fashion, prezente în Milano la tot pasul, au putut stârni emoții ca acestea surprinse în fotografia de mai jos. Emoții, nu neapărat datorate faptului că la vremea respectivă, în 2006, brandurile cunoscute la nivel internațional încă nu aveau toate magazine de prezentare în România, ci mai degrabă datorate faptului că eram acolo, în ”capitala modei” și vedeam aceste magazine ”la ele acasă” 🙂

Am avut noroc de vreme bună, de altfel ca în întreaga lună petrecută în Italia, prin urmare am putut să ne bucurăm de plimbarea pe străzile orașului și, mai apoi, de pauza binemeritată din Piazza del Duomo unde se înalță impunător Domul din Milano, una dintre cele mai spectaculoase catedrale gotice din Europa.

Domul din Milano

Am profitat de vremea bună și ne-am suit pe acoperișul Domului de unde poți avea o perspectivă interesantă și diferită asupra statuilor care mărginesc acoperișul.

Pe acoperisul domului

De pe acoperisul domului

Imediat în vecinătatea pieţei se află Galleria Vittorio Emmanuele II, construita intre anii 1860 si 1870. Locul în sine este un monument de arhitectură. Poate fi numit si mall de shopping, dar este unul foarte elegant. Tavanul aflat foarte sus este facut din domuri de sticla si fier. Galeria atrage o multime de italieni si turisti deopotriva, care vin aici pentru a face cumparaturi, pentru a manca si bea ceva sau doar pentru se plimba si a admira magazinele de lux sau mozaicul de pe tavanul din curtea octogonala care reprezinta Europa, Asia, Africa si America sau mozaicurile de la capetele coridoarelor ce reprezinta Agricultura, Stiinta, Arta si Industria.

Galeriile Vittorio Emmanuele

Pe la mijlocul galeriei, în pavaj se găseşte un medalion de marmură cu un taur. Aici veţi vedea întotdeauna turiști adunați în jurul medalionului, așteptându-și fiecare rândul la ritualul ”schiacciare le palle del torro” (vă las pe voi să descoperiți însemnătatea cuvintelor). Obiceiul spune că vei avea noroc dacă reușești să faci o piruetă de 360 de grade cu călcâiul în locul cu pricina. Săracul taur a îndurat atâtea călcâie de-a lungul timpului încât în locul cu pricina astăzi s-a format o mică gropiță.

Taurul norocos

Castello Sforzesco este al doilea obiectiv turistic important din Milano după Dom datorită celor 12 mini-muzee si a diverselor obiecte ce dateaza din paleolitic pana in anii 1950. Castelul a fost resedinta familiei de nobili Visconti din anul 1368 si mai apoi readus la splendoarea initiala prin restaurari de catre familia de aristocrati Sforza in anii 1450. De-a lungul timpului castelul a suferit daune majora, a fost restaurat de mai multe ori și a scăpat de câteva ori de dărâmare completă.

Castello Sforzesco

Biserica Santa Maria delle Grazie este poate cel mai vânat obiectiv turistic din Milano pentru că adăpostește celebra frescă a lui Leonardo Da Vinci: Cina cea de taină. Ca să intri îți trebuie rezervare cu mult timp înainte. Noi n-am știut atunci, prin urmare am văzut biserica doar pe dinafară.

Santa Maria delle Grazie

Cam acesta a fost periplul nostru prin Milano în 2006. Ne-am întors la Milano în iarna lui 2011, când am făcut ”un mic ocol” pe drumul de întoarcere în țară din Germania 🙂 Da, ni se făcuse dor de Italia și pentru că mai aveam câteva zile de vacanță la dispoziție am preferat să le petrecem la Milano. Nu știu de ce am ales Milano. Poate și pentru că un bun prieten, Vladimir, locuiește aici de câțiva ani și am văzut în asta un bun prilej de a-l revedea.

Am revăzut iarna aceste locuri dragi și de data aceasta am fost extrem de aproape de a ajunge și la un meci pe vestitul stadion San Siro. Doar că vremea nu a ținut cu noi atunci, era foarte frig și începuse să plouă, așa încât am preferat să spunem pas cu gândul că vor fi probabil curând alte ocazii în care să asistăm la atmosfera unui meci pe San Siro și să ne și bucurăm cum se cuvine de ea.

Veți înțelege așadar de ce am reacționat imediat când am aflat că zilele acestea se desfășoară la nivel internațional o campanie organizată de Indesit, sponsorul principal al echipei AC Milan, prin care câte un cuplu din 27 de țări poate ajunge un weekend la Milano.

Mecanismul campaniei este unul foarte drăguț, veți vedea, dar din păcate nu este cel mai simplu. Dar… ce nu faci pentru un weekend la Milano? 🙂

Așadar iată cum poți ajunge să petreci un weekend cu perechea ta la Milano:

Pentru domnișoare și doamne:

1. Intră pe football.indesit.com sau pe aplicația de Facebook la secțiunea „Participate”.

2. Apeși pe  butonul „Ladies Click Here” după care apesi pe „Participate”.

3. Încarci o poză cu el, propui un slogan, îi faci o descriere.

4. Îți creezi cont, completând datele de contact și primiți amândoi, și tu si el,  câte un mail de confirmare! Este nevoie ca el să valideze înscrierea pentru ca participarea să fie acceptată

(Cum? În mailul primit de el, trebuie să apese pe butonul roșu de jos „Go to your hero space and invite everyone to vote” și să își creeze cont).

5. Acum înscrierea ta este validă și o să îți găsești contul creat la secțiunea „Gallery” de pe platformă.

6. De acum nu mai trebuie decât să strângi cât mai mulți suporteri dar minim 20 pentru a intra în jurizarea finală.

Pentru domni

1. Intră pe football.indesit.com sau pe aplicația de Facebook la secțiunea „Participate”.

2. Apeși pe  butonul „Lads Click Here” după care apeși pe „Ask Her To Register You”.

3. Completezi datele de contact.

4. Astepți ca ea să te înscrie asemenea procedurii descrise în stânga.

5. Primești mailul de confirmare și validezi înscrierea.

6. Strângi cât mai mulți suporteri (minim 20).

Dacă ești blogger

Ei bine, dacă ești blogger, ca de obicei ai o șansă în plus 🙂

Intră la Chinezu pe blog și urmează cu strictețe pașii de acolo.

hero-space-dana-and-vlad

Noi am făcut deja pașii aceștia, prin urmare, dacă tot vă faceți cont pe site, nu uitați să votați și participarea noastră la competiție. Dacă strângem 20 de voturi de la voi intrăm și noi în etapa de jurizare, și la cât de frumoși suntem și la ce slogan superb de campanie avem, eu zic că avem mari șanse să ajungem din nou la Milano, nu? 🙂

Pentru a ne vota intrați aici: https://football.indesit.com/en/website/banner-detail.php?id=723 completați datele de înregistrare de la secțiunea REGISTER AND TAKE PART IN THE DRAW! și apăsați butonul SUBMIT 🙂

ATENȚIE! Pentru a fi luat în calcul votul vostru trebuie să completați datele de înregistrare de jos și să apăsați butonul SUBMIT. Abia după aceea e luat în considerare.

UPDATE 19 aprilie 2013: MULȚUMIIIIIIIIIM PENTRU VOTURI!!!!! Tocmai am primit mail prin care am fost anunțați că am câștigat excursia la Milano !!!!

update

Adaugă un comentariu

 • Despite the different language, I like your post!
  nice to share the experience of the San Siro with Indesit!
  nostante la difficoltà della lingua, è un bel post! Felice di aver condiviso l'esperienza di San Siro!

  • Thanks! This blog post is from April and it is about our trip to Milano 7 years ago, and about our participation at Support Your Hero by Indesit campaign. Pretty soon I will share our Support Your Hero experience in a new blog post 😉 PS: I asked on your blog what the winning message means 🙂

  • It's says:
   I hung up the shoes to play ball, but not the desire to play! (My husband is… 58 years old!)

 • Dana

  Votat! Sa aveti bafta! 🙂

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.