
Foarte mulți știu că St.Patrick's Day este o zi în care se organizează o paradă în costume verzi, cu muzică irlandeză iar apoi se ieșe în oraș și se bea bere în cinstea sfântului care patronează Irlanda, dar puțini știu originile acestor obiceiuri.
Se pare că acest mod de a sărbători Ziua Sfântului Patrick (devenită în 1903 și Ziua Națională a Irlandei) își are originile în rândul emigranților irlandezi din America ce duceau dorul ținuturilor natale. În primul an, un grup de emigranți irlandezi s-au hotărât ca după slujba de la biserică să meargă împreună să bea o bere la cârciuma din sat. An de an au repetat isprava, alți emigranți irlandezi alăturându-se grupului care își mărea astfel considerabil numărul de membri. Până într-un an în care și-au spus ”Noi suntem irlandezi și suntem mândri de asta. Dacă tot mergem în grup de la biserică până la cârciuma unde sărbătorim, de ce să nu ne îmbrăcăm în costum tradițional”. Și așa a luat naștere binecunoscuta paradă de St.Patrick’s Day!
După mai bine de 250 de ani de la prima ediţie, St Patrick’s Day a devenit cea mai mare sărbătoare a diasporei din întreaga lume, iar acum peste 80 de milioane de oameni celebrează în fiecare an Ziua Naţională a Irlandei. St. Patrick’s Day a devenit o sărbătoare care uneşte nu doar irlandezii ci, practic, toţi imigranţii din lume.
Festivalul din România dedicat acestui eveniment
„A celebra această zi în România este o modalitate de a-i conecta pe cei de aici cu prietenii şi rudele care acum trăiesc în afara graniţelor”, mi-a spus în 2013 David Costello, şeful adjunct al Misiunii irlandeze în România. În fiecare an, în jurul datei de 17 martie, Ambasada Irlandei în România organizează un festival dedicat zilei Sf.Patrick la București. Festivalul reunește de obicei, pe parcursul mai multor zile o suită de concerte, o paradă cu care alegorice, reprezentaţii de dans specific irlandez, baluri şi recepţii oficiale.
Originile simbolurilor de St.Patrick’s Day: Trifoiul și culoarea verde
Sfântul Patrick este înfățișat în iconografie ținând în mână un trifoi (o plantă cu trei frunze), simbol al Sfintei Treimi, un singur Dumnezeu în ființă, dar întreit în persoane. Cu timpul, purtarea acestui simbol pe haine, sau chiar a costumelor de culoare verde a devenit un obicei pentru sărbătoarea care cinstește memoria celui mai iubit si mai cunoscut sfânt al Irlandei.
În timpul Răscoalei irlandeze din 1798 împotriva suzeranității britanice, chiar pe 17 martie, soldații irlandezi s-au îmbrăcat toți în verde pentru a atrage atenția publică asupra lor.
John McCormack și „The Wearing of the Green”
Răscoala din 1798 este momentul în care a apărut și cea mai cunoscută baladă irlandeză „The Wearing of the Green” în care se vorbește despre faptul că sunt uciși bărbați și femei doar pentru faptul că sunt îmbrăcați în verde.
Cea mai cunoscută interpretare a acestei balade îi aparține tenorului irlandez John McCormack cel care a înregistrat prima oara această baladă în 1904 și apoi în 1912.
O poveste drăguță îi are ca protagoniști pe cei mai cunoscuți tenori ai începutului de secol 20: John McCormack și Enrico Caruso. Se pare că aceștia s-au întâlnit într-o dimineață la Waldorf-Astoria iar John McCormack l-a întâmpinat pe Caruso întrebându-l „Ei, domnule Caruso, cum se simte cel mai bun tenor al lumii în această dimineață?” La care Caruso i-ar fi răspuns „Nu am de unde să știu. Nu mă cheamă John McCormack.”
„It’s a Great Day for the Irish”, imnul St.Patrick’s Day
„It’s a Great Day for the Irish” a fost compus în 1940 de Roger Edens pentru versiunea cinematografică a musicalului Little Nellie Kelly de pe Broadway, având-o în rolul principal pe Judy Garland. De altfel cântecul a fost parțial scris pentru a evidenția legăturile actriței cu rădăcinile ei irlandeze. Cântecul a fost compus special pentru scena în care este reprodusă parada anuală de St.Patrick’s Day de pe Fifth Avenue din New York. Filmul s-a bucurat de un succes enorm iar cântecul a devenit între timp imnul oficial al acestei zile.
Alexandra Preda
La multi ani baiatului meu Patrick!
Panduru Geanina
La multi ani ii spun si eu !!!!!!!!!!!
cotos
Una dintre cele mai frumoase sarbatori nationale. Modul in care se sarbatoreste ar trebui sa fie un model de urmat de toate tarile din lume.