„Les Misérables” 2012 – Lucruri interesante de știut înainte de a vedea filmul „Mizerabilii”
Timp de citire: 9 minute
Am scris acest articol înainte de a vedea filmul. După vizionarea acestuia pot spune cu mâna pe inimă că nu am fost deloc dezamăgit. Dimpotrivă, așteptările mi-au fost depășite. Este cu siguranță un musical de referință în istoria cinematografiei.
Mizerabilii este adaptarea pentru marele ecran a spectacolului muzical bazat la rândul lui pe romanul cu același nume scris de Victor Hugo. Musicalul care stă la baza filmului a avut premiera pe 8 octombrie 1985 la Londra și de atunci se joacă neîntrerupt, seară de seară, depășind până acum 10.000 de reprezentații. Spectacolul muzical face în continuare senzaţie pe scenele din toată lumea după 27 de ani de la premieră, adunând în total peste 60 de milioane de spectatori şi fiind jucat în 21 de limbi pe tot globul.
Regizat de Tom Hooper, câştigător al premiului Oscar pentru The King’s Speech, filmul îl are ca producător pe Cameron Mackintosh, omul din spatele primei producții londoneze a spectacolului muzical.
Filmul a câștigat deja 3 premii Globul de Aur (pentru cel mai bun film musical, cel mai bun actor Hugh Jackman și cea mai bună actriță în rol secundar, Anne Hathaway) și are 8 nominalizări la Oscar printre care nominalizările pentru cel mai bun film al anului, cel mai bun actor Hugh Jackman, cea mai bună actriță în rol secundar, Anne Hathaway, cele mai bune costume și cele mai bune machiaje.
Libretul original a fost scris în 1980 în franceză de Alain Boublil pe muzica compozitorului Claude-Michel Schönberg. Câțiva ani mai târziu a fost adaptat în engleză de Herbert Kretzmer. Interesant este că cei trei au colaborat și în timpul filmărilor din 2012 scriind un cântec nou și câteva pasaje muzicale noi, exclusiv pentru acest film.
DESPRE MUSICAL
În 1983, la 6 luni după ce avusese premiera muzicalului Cats pe Broadway, producătorul Cameron Mackintosh a intrat în posesia albumului concept în limba franceză a musicalului Les Miserables. Regizorul Peter Farago fusese impresionat de albumul concept și i-a propus lui Cameron Mackintosh să producă o versiune engleză a spectacolului. Inițial reticent, Mackintosh a acceptat până la urmă și împreună cu compania de teatru Royal Shakespeare a pus cap la cap o echipă de producție a noului musical. După doi ani de pregătire musicalul a avut premiera la Londra în octombrie 1985. Succesul de care s-a bucurat la Londra a făcut ca spectacolul să fie preluat și pe Broadway, alăturându-se valului de producții londoneze care au cucerit în anii 80 New York-ul, respectiv Cats, Fantoma de la Operă și Miss Saigon.
Producția de pe Broadway a avut premiera pe 12 martie 1987 și s-a jucat continuu până pe 18 mai 2003 adunând în total 6680 de reprezentații. Este pe locul 4 în istoria producțiilor new-yorkeze din acest punct de vedere. Spectacolul a fost nominalizat de 12 ori la premiile Tony din care a câștigat 8 printre care premiul pentru Cel mai bun musical și Cel mai bun scenariu.
Producția de la Londra, care încă se mai joacă, este ca longevitate pe locul doi în lume, după musicalul The Fantasticks și pe locul doi în Londra, după musicalul Fantoma de la Operă.
ÎN ACEST FILM S-A CÂNTAT LIVE
De obicei când se face un film muzical, mai întâi se înregistrează coloana sonoră în studio și după câteva luni încep filmările pe platou. La momentul filmărilor actorii joacă scenele cu muzica pre-înregistrată, având grijă să sincronizeze perfect buzele cu înregistrarea.
De data aceasta regizorul Tom Hooper a preferat să înregistreze vocile direct pe platou, ca la un film normal, în încercarea de a obține veridicitate și spontaneitate. În acest fel le-a permis actorilor să se concentreze la cum joacă scena și nu la cum ar trebui să o joace ca să se sincronizeze cu înregistrarea.
Nu este prima oară când un film muzical este filmat astfel, dar este cu siguranță prima oară când se face acest lucru la o producție de asemenea anvergură.
Pentru a cânta în gama corectă și pentru ghidaj, actorii au purtat în timpul filmărilor căști in-ear în care aveau sunetul unui pian care cânta live în același timp cu ei. De menționat că pianistul se adapta tempoului impus de actor și nu invers.
Orchestra a fost adăugată ulterior în studio. Pentru exemplificare puteți urmări filmulețul de mai jos.
Despre „I DREAMED A DREAM”
„I Dreamed a Dream” este unul din cele mai cunoscute cântece din acest musical. Este un cântec interpretat de personajul Fantine în timpul primului act.
Numeroși cântăreți au făcut diferite coveruri după acest cântec, printre ei numărându-se Neil Diamond în 1987, Aretha Franklin în 1991 sau actrița și cântăreața britanică Elain Paige în 1993.
Aceasta din urmă a fost și inspirația cântăreței Susan Boyle care în 2009 (la vremea respectivă o simplă casnică) a impresionat juriul și auditoriul interpretând acest cântec în timpul audiților pentru programul de televiziune Britain’s Got Talent.
Emisiunea a atins cote uriașe de audiență iar filmarea cu momentul Susan Boyle a făcut înconjurul lumii prin intermediul YouTube, adunând câteva milioane de vizualizări doar în prima lună. În acest moment filmulețul de pe YouTube are 116 milioane de vizualizări.
Interpretarea cântecului „I Dreamed a Dream” din timpul audițiilor pentru Britain’s Got Talent a propulsat-o pe Susan Boyle în galeria starurilor mondiale, primul ei album fiind recunoscut ca albumul de debut cu cele mai rapide vânzări din istoria Marii Britanii. În Statele Unite s-au vândut 701.000 copii doar în prima săptămână de la lansare, înregistrând un record absolut pentru cel mai bun debut al unei artiste solo.
Este de necontestat faptul că Susan Boyle a resuscitat interesul mondial pentru acest cântec. La scurt timp după ce a fost difuzată emisiunea cu ea, numărul de download-uri ale versiunii ”Original London Cast Recording of LuPone” interpretând „I Dreamed a Dream” a crescut atât de mult încât a determinat intrarea piesei în topurile din Statele Unite și Marea Britanie.
DESPRE CASTING
Alegerea actorilor care să joace în film nu a fost deloc una ușoară, cu excepția poate a rolului principal interpretat de Hugh Jackman. Cu toate că nouă, românilor, Hugh Jackman ne este mai degrabă cunoscut ca actor de film, în special (dar nu numai) pentru rolul Wolverine din seria X-Men, trebuie știut că Hugh Jackman este înainte de toate actor de musicaluri fiind câștigător din 1997 și până azi a peste 30 de premii din industria spectacolelor, printre care și un Tony Award în 2004 (echivalentul premiului Oscar pentru spectacolele de pe Broadway) pentru rolul din musicalul de pe Broadway ”The Boy from Oz”. În aceste condiții, producătorul Cameron Mackintosh și regizorul Tom Hooper și-au îndreptat în primul rând atenția către acesta pentru rolul lui Jean Valjean. Pentru scenele în care este prizonier, Hugh Jackman a slăbit considerabil, și-a lăsat barbă și a stat 36 de ore fără apă pentru a se deshidrata în jurul ochilor și în obraji.
După cooptarea lui Hugh Jackman a început căutarea actorilor pentru celelalte roluri, care după cum veți vedea, nu numai că a fost o adevărată aventură, dar a însemnat de multe ori alegerea unor actori în pofida altora la fel sau poate chiar mai cunoscuți.
Russell Crowe (câștigător al premiului Oscar pentru rolul din Gladiator (2000) a fost ales să intepreteze rolul inspectorului Javert după ce, în prealabil, Paul Bettany (cunoscut pentru rolurile din Margin Call – 2011 și Master and Commander: The Far Side of the World – 2003) dăduse audiții pentru acest rol.
După luni întregi de audiții, rolul Eponine i-a fost încredințat Samanthei Barks, o actriță de musical din Londra, cea care a interpretat acest rol și în ediția aniversară de 25 de ani a spectacolului de la Londra. Pentru rolul Eponine au dat probe Scarlett Johansson (câștigătoarea unui premiu BAFTA și de 3 ori nominalizată la Globurile de Aur), Hayden Panettiere (nominalizata la Globul de Aur pentru rolul din serialul „Nashville” (2012), Lea Michele (cunoscută în SUA pentru rolul din serialul de televiziune Glee (un fel de Pariu cu viata), Emily Browning (la 16 ani era nominalizată și câștiga premii pentru rolul din Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events (2004), Evan Rachel Wood (cunoscuta pentru rolurile din Thirteen (2003) sau The Ides of March (2011), precum și cântăreața americană Taylor Swift (câștigătoarea multor premii Grammy, cea care în 2010 la vârsta de 20 de ani, devenea cea mai tânăra cântăreață care obține un premiu Grammy pentru Albumul anului).
Se pare că, de departe, cea mai grea dar și cea mai inspirată alegere, a fost distribuirea în rolul Fantine a actriței Anne Hathaway (care pentru acest rol este la a doua nominalizare la Oscar după cea din 2009 pentru Rachel Getting Married). Timp de câteva luni, nume celebre au dat audiții repetate pentru acest rol, printre care: Kate Winslet (de 6 ori nominalizată la Oscar și câștigătoare pentru rolul din The Reader (2008), Amy Adams (nominalizata de 4 ori la Oscar, cea mai recentă nominalizare pentru rolul din The Master 2012, cunoscuta pentru rolul principal din Enchanted (2007) (tradus la noi Magie in Manhattan), Jessica Biel (cunoscută pentru rolul din serialul de televiziune Al 7-lea Cer(7th Heaven)), Marion Cotillard (câștigătoare a premiului Oscar pentru rolul din La vie en rose (2007)) sau Rebecca Hall (nominalizată la Globurile de Aur pentru rolul din Vicky Cristina Barcelona (2008). Se pare că Anne Hathaway a reușit să impresioneze pe toată lumea din platou în timpul audițiilor lăsându-i pe toți cu ochii în lacrimi. În ciuda zvonurilor că filmarea pentru „I Dreamed a Dream” s-ar fi făcut dintr-o singură dublă, Anne Hathaway a confirmat într-un interviu recent că filmarea pentru această scenă a durat peste 8 ore pentru că își dorea ca aceasta să fie cât mai profundă și emoțională.
După audiții care au durat mai bine de patru luni, rolul Cosette i-a fost acordat până la urmă actriței Amanda Seyfried (cea care a jucat-o pe Sophie în filmul muzical Mamma Mia! din 2008). Pentru acest rol au mai dat probe Emma Watson (Hermione din Harry Potter), Shailene Woodley (nominalizata la Globul de Aur pentru rolul din The Descendants) și Miranda Cosgrove (The School of Rock). Amanda Seyfried a dat probe în același timp și pentru rolul Fantine, dar în momentul în care Anne Hathaway a fost aleasă pentru rolul Fantine, Amandei i-a fost atribuit rolul Cosette.
BIBLIOGRAFIE: [1], [2], [3], [4], [5], [6]
Filmul va avea premiera în cinematografele din România pe 25 ianuarie 2013. Eu voi avea ocazia să îl văd astăzi în avanpremieră la Cinema City, la invitația Oxygen PR.
Florian Bazacliu
Interesant!
Claus
Versiunea lui Susane Boyle este cea mai frumoasa si originala, in acelasi timp. Mi se pare cea mai potrivita pentru acest film, timbrul, vocea ei aduc, cumva, a acea epoca a Frantei.
Vlad Dulea
versiunea Susan Boyle este într-adevăr foarte frumoasă și emoționantă, dar în niciun caz originală 🙂 dar nicidecum potrivită pentru film. Dacă vei vedea filmul vei înțelege de ce…
Claus
Cred ca nu m-am exprimat corect sau concret, ma refeream la originalitatea interpretarii ei, a lui Susan Boyle. 🙂 Mi-ar placea sa il vad la cinema, ma intrebam daca si cand va aparea in orasul meu.
reparatii masini de spalat
Am auzit ca e foarte bun filmul. Mersi pentru review! Nu am apucat sa il vad la cinema dar weekendul acesta o sa ne facem timp pentru el.
florentin
Un lucru bun pe care l-am aflat, acela ca in acest film s-a cantat live! Chiar nu stiam!
Vlad Dulea
mă bucur că ți-a fost de folos 🙂
Moldovan Anda
Multumim pentru prezentarea atat de detaliata. O mica observatie:
LIBRÉT, librete, s. n. 1. Textul unei opere muzicale, al unei operete sau al unui oratoriu.
LIVRÉT, livrete, s. n. 1. (În sintagma) Livret militar = document eliberat persoanelor care au satisfăcut serviciul militar, cuprinzând situația militară și alte date privitoare la titular.
Vlad Dulea
Așa este. Am corectat. Mersi 🙂