Iată cum arată kitul când sosește prin curier

Kit-ul contine o placa Raspberry PI, o carcasa special gandita pentru aceasta, un alimentator special (5 V / 1.2 19A) si un SD card preinstalat cu Raspbmc.

Raspbmc este un sistem de operare Linux minimal bazat pe Debian pe care rulează XBMC pentru placa Raspberry Pi. Nu trebuie să intrăm acum în prea multe detalii tehnice dar am zis să precizăm totuși ce reprezintă fiecare. XBMC este softul/interfața prin care veți putea rula filme/muzică/programe/emisiuni/seriale etc.

După ce desfaceți pachetul sosit prin curier, asamblați placa Raspberry Pi în cutia specială pentru acesta, introduceți cardul SD sosit în pachet, conectați un cablu de rețea din router, conectați un cablu HDMI între placă și televizor și abia apoi introduceți alimentatorul în placă și în priză.

Așa arată placa mea asamblată și conectată.

Este bine de știut că placa nu are switch pentru închidere și deschidere, prin urmare ea pornește în momentul în care o legați la alimentare. Din câte am citit pe net nu consumă mult curent, prin urmare mulți o lasă mereu pornită.

Este important să o legați la internet prin cablu înainte de a o porni, deoarece, la prima pornire începe instalarea sistemului și downloadarea ultimelor versiuni de soft.

Cred că a durat cu totul în jur de jumătate de oră până am văzut-o funcțională, timp în care s-a instalat singură, s-a restartat de câteva ori, și-a downloadat tot ce avea nevoie. Important este să o lăsați să își facă treaba până când se termină de instalat și se deschide XBMC.

XBMC are variante și pentru Windows, deci puteți să îl descărcați și testați mai întâi pe calculator. Sunt foarte mici și puține diferențele între versiunea de Windows și cea pentru RaspBMC, de aceea în continuare în articol am folosit printscreen-uri ale versiunii de Windows.

Așa arată XBMC la prima pornire.

Navigarea în meniu se poate face și cu mouse sau tastatură pe usb (nu am testat) dar partea interesantă este că îți poți transforma propriul tau telefon iPhone sau Android într-o telecomandă. Aici gasesti mai multe aplicatii gratuite pentru Android, iar aici gasesti aplicatia oficiala pentru iPhone.

Eu am instalat aplicația pe iPhone. Telefonul trebuie să fie conectat la aceeași rețea la care este conectat și Raspberry Pi, deci trebuie neapărat să ai router wireless în casă pentru asta. Odată instalată și conectată la rețea, aplicația detectează automat Raspberry și devine telecomandă pentru acesta.

Prima setare pe care vă sfătuiesc să o faceți este să treceți meniul în limba română. Am observat că folosirea aceastei setări a permis citirea corectă a tuturor diacriticelor din subtitrări.

Acest lucru se poate face din SYSTEM -> Settings -> Appearance -> International

Add-on-uri / Suplimente pentru XBMC

Partea frumoasă cu XBMC este că suportă Add-on-uri (în română, suplimente). Câteva sunt instalate implicit (cum ar fi serviciul Meteo de la Weather Underground) dar puteți instala o grămadă de Add-on-uri pentru muzică, filme, fotografii, programe (gmail, facebook). Nu o să intru în prea multe detalii nici aici, dar vă voi spune ce am instalat eu.

Add-on pentru Subtitrari.RegieLive.ro

În primul rând am instalat add-on-ul pentru Subtitrari.RegieLive.ro. Este suplimentul prin care XBMC poate căuta automat subtitrări pentru filmele rulate.

Instalarea se face din meniul: SYSTEM -> Setări -> Suplimente ->Obținere suplimente ->XBMC.org Add-ons ->Subtitrări ->XBMC Subtitles

După instalare, intrați în meniul configurare și faceți următoarele setări:

Add-on pentru Cinemagia.ro

XBMC vine implicit cu add-on instalat pentru preluarea informațiilor despre filme de pe TheMovieDB.org. Cu toate acestea, dacă doriți să aveți informațiile despre filme în limba română puteți instala suplimentul pentru Cinemagia.ro din meniul: SYSTEM -> Setări -> Suplimente ->Obținere suplimente ->XBMC.org Add-ons ->Informații filme -> Cinemagia

După instalare, în momentul când adăugați un folder care conține filme în mediatecă este important să specificați că folderul conține filme și informațiile să fie luate de pe Cinemagia.

Filmele pot fi rulate și de pe stick (hard extern) conectat pe USB, dar eu am partajat folderul cu filme de pe calculator și am rulat filmele prin rețea foarte bine, fără întreruperi sau sacadări (calculatorul fiind conectat la router prin wireless).

Am rulat toate tipurile de fișiere video inclusiv cele de tip .mkv pentru filme HD. Nu am reușit să rulez o imagine dvd .iso direct de pe Raspberry PI dar cu softul de pe Windows a funcționat.

În mediatecă aveți afișate informații despre fișiere și calitatea filmelor (SD – standard definition, HD – high definition), dacă ați văzut deja filmul apare bifat și puteți filtra lista să afișeze doar filmele încă nevăzute, iar prin suplimentul cinemagia vi se afișează informații despre film precum: nota IMDB, poster, sinopsis, actori etc.

Concluzie

Există foarte multe add-on-uri pentru XBMC atât cele oficiale care pot fi instalate direct din interfață cât și altele neoficiale care pot fi descărcate și instalate separat.

Acest lucru face din XBMC un soft foarte flexibil și util iar faptul că un kit de la RoboFun cu placă Raspberry Pi pe care funcționează foarte bine XBMC costă doar 350 de lei îl face să devină o soluție foarte eficientă din punct de vedere al raportului cost/performanță pentru a-ți transforma televizorul într-un Smart TV.

Are și funcție de streaming AirPlay pentru dispozitive Apple.

Cert este că pe mine m-a convins să-l păstrez și dacă veți achiziționa kitul de la RoboFun, chiar dacă beneficiați de garanția de retur în 30 de zile (adică îl puteți da înapoi în 30 de zile dacă nu vă place, fără alte explicații și vă primiți banii înapoi), sunt convins că nu veți mai renunța la el și îl veți păstra la fel ca și mine.

Ai ceva de zis despre asta? Lasă un comentariu. Mai jos găsești încă 58 de comentarii la acest articol.

Views 19.356

Ți-a plăcut acest articol? Vrei să afli când mai scriu?

Urmărește pagina mea de Facebook:


și abonează-te mai jos ca să primești articolele pe email (un email pe săptămână, fără spam-uri, promit!).
299 de abonați primesc deja pe email cele mai interesante postări ale săptămânii!