Soldatul de Fier de la Muzeul de Istorie din Sibiu

Timp de citire: 4 minute

Vlad Dulea

Dacă ajungeţi în Sibiu nu rataţi Muzeul de Istorie din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal aflat în clădirea din str. Mitropoliei la nr. 2 cunoscută astăzi atât sub numele de Casa Altemberger cât şi de Primăria Veche, un ansamblul arhitectonic cu turn de apărare care îşi datorează cel dintâi nume primarului Thomas Altemberger, în a cărui proprietate a primit liniile generale ale aspectului păstrat până în ziua de astăzi.

Construcţiile şi amenajările realizate în perioada 1475 – 1490 sunt apreciate în prezent drept unul dintre cele mai impresionante ansambluri de arhitectură gotică civilă din România şi chiar din Europa de Sud Est.

În curtea interioară a Muzeului de Istorie este expus Soldatul de Fier, o statuie executată în anul 1915 din lemn și placată cu bucăți de metal (zale și nituri) pe care sunt inscripții cu inițialele sau chiar numele celor care au donat. Mărimea inscripțiilor este în funcție de mărimea donației persoanei sau familiei respective.

Statuia a fost dezvelită în luna august a anului 1915 simultan cu alte statui similare dezvelite în mai multe orașe ale Imperiului Austro-Ungar în cadrul unei acțiuni de strângere de fonduri destinate văduvelor, orfanilor și invalizilor de război.

Printre personalitățile pentru care s-au bătut nituri, zale sau plăcuțe se numără împăratul Franz Joseph, istoricul român Ioan Mețianu, episcopul evanghelic Friedrich Teutsch sau dr.Karl F.Jikeli.

Începeți vizita la etajul I acolo unde este prezentată Evoluţia comunităţilor omeneşti din sudul Transilvaniei. Expoziţia urmăreşte elementele specifice ale habitatului, începând cu paleoliticul şi încheindu-se cu perioada medievală.

Traseul continuă cu expoziţia de sticlă în care sunt ilustrate cele mai importante repere din istoria sticlei aşa cum se reflectă ea în obiectele păstrate sau descoperite în Transilvania, produse sau aduse din diferite zone aici.

Faceți apoi cunoștință cu Breslele sibiene de a căror apariție și dezvoltare este strâns legată istoria dezvoltării urbane a Sibiului. Breslele sibiene erau similare sub aspectul organizării şi funcţionării cu cele din alte oraşe săseşti sau central-europene. Prin obiectele etalate s-a evidenţiat organizarea internă a breslelor şi a frăţiilor de calfe, precum şi producţia principalelor bresle sibiene, fiind grupate în obiecte cu rol individualizator şi de reprezentare, reflectând organizarea şi viaţa ghildelor (însemne, sigilii, urne de vot, obiecte reprezentând marca) şi produse de o mare diversitate, adesea vădind măiestrie artistică.

Foarte spectaculoasă este sala în care se țineau ședințele de consiliu ale Magistratului Sibiului. Sunt expuse piese ce au aparţinut membrilor Magistratului (pelerină de senator, pelerină şi pălărie de centumvir, urna de vot, fotoliul oratorului, sigilii ale unor primari, comiţi sau oratori precum Thomas Altemberger).

La parter veți găsi camera armelor de foc este un depozit special conceput pentru specialiştii şi pasionaţii de arme, deschis pentru vizitatori în anul 2011, în vederea valorificării numărului mare de piese deţinute dar ne-expuse. Muzeul Naţional Brukenthal deţine cea mai mare colecţie de puşti cu fitil din România, însumând 215 piese (10 în expoziţia Arme şi armuri, 205 în depozit) ce acoperă aproape toată gama tipologică: primele puşti cu cocoşul prins direct pe patul armei datate la începutul secolului al XVI-lea, apariţia platinei pe care sunt fixate componentele mecanismului în prima jumătate a aceluiaşi secol, apariţia mecanismelor cu arc recuperator până la cea mai evoluată puşcă cu fitil – muscheta, la sfârşitul secolului XVI.

La subsol veți găsi Lapidariul Medieval și Lapidariul Roman. Segmentul expoziţiei permanente dedicat lapidariului roman conţine exclusiv exponate din piatră, produse în perioada romană şi databile în secolele II-III e. n. Cea de a patra sală este în întregime dedicată cultului zeului Mithras, prezentând statui, altare, piese votive în relief, variate inscripţii, păstrate integral sau fragmente ale acestora.

Bibliografie şi sursă fotografii: https://www.baroc.sibiu.ro/7/istorie.html

 

Prin Sibiul Meu a fost un eveniment realizat de Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu (AIOS) şi cofinanţat de Primăria şi Casa de Cultură a Mun. Sibiu în cadrul programului Sibiu Baroc Update. Parteneri Autonom rent-a-car , Citroen România , Hotel Ibis Sibiu cu susținerea: CNM Astra, Muzeul Brukenthal, Ivelo Sibiu, şcoala de fotografie Image Art, pivniţa de vinuri Weinkeller, Pardon Cafe Sibiu, Atrium Classic Cafe.

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.