Calfele călătoare europene pot fi văzute în fiecare vară la Sibiu

Timp de citire: 2 minute

Vlad Dulea

Peste 700 de calfe colindă an de an prin Europa. Pleacă din Germa­nia, Austria, Elveţia, Franţa, Norvegia, Suedia şi poposesc în Polonia, Italia sau România. Cu toţii călătoresc timp de trei ani şi o zi purtând uniforma şi pălăria calfelor, respectând normele impuse de frăţia lor.

Cât timp călătoresc, calfele nu au voie să se căsătorească sau să aibă copii, nu au voie să se apropie la mai puţin de 50 km de casă, dar trebuie să poposească din atelier în atelier ca să cunoas­că şi alte metode de lucru.

De ani buni, calfele călătoare își făc casa la Sibiu. E drept că nici una dintre ele nu stă mult, că doar aşa cere tradiţia: să călă­torească din oraş în oraş, din sat în sat, din atelier în atelier şi să înveţe meşteşugurile fierului, lem­nului, argilei, aurului şi argin­tului aşa cum se practicau aces­tea odinioară.

Sibiul e însă loc de întâlnire în fiecare vară, iar obi­ceiul este păstrat și anul acesta pentru a şasea oară, graţie proiec­tului iniţiat de Asociaţia Casa Calfelor Sibiu, împreună cu so­cie­tatea Deutsche Gesellschaft e.V. Berlin şi Consiliul Local Sibiu prin Primăria şi Casa de Cultură a Muni­cipiului Sibiu.

Și anul acesta, ca de obicei, pe strada Cetății din Sibiu, din 16 iulie și până în 27 august, pietrari, dulgheri, tâmplari, fierari sau făuritori de podoabe din metale preţioase pot fi văzuți la lucru în fiecare zi de luni până sâmbătă. Fiecare dintre ei lucrează după tehnica ţării din care provine, fie că e vorba de Germania, Elveţia, Franţa, sau chiar România.

Bibliografie: [1]

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.