Calfele călătoare europene pot fi văzute în fiecare vară la Sibiu
Timp de citire: 2 minute
Peste 700 de calfe colindă an de an prin Europa. Pleacă din Germania, Austria, Elveţia, Franţa, Norvegia, Suedia şi poposesc în Polonia, Italia sau România. Cu toţii călătoresc timp de trei ani şi o zi purtând uniforma şi pălăria calfelor, respectând normele impuse de frăţia lor.
Cât timp călătoresc, calfele nu au voie să se căsătorească sau să aibă copii, nu au voie să se apropie la mai puţin de 50 km de casă, dar trebuie să poposească din atelier în atelier ca să cunoască şi alte metode de lucru.
De ani buni, calfele călătoare își făc casa la Sibiu. E drept că nici una dintre ele nu stă mult, că doar aşa cere tradiţia: să călătorească din oraş în oraş, din sat în sat, din atelier în atelier şi să înveţe meşteşugurile fierului, lemnului, argilei, aurului şi argintului aşa cum se practicau acestea odinioară.
Sibiul e însă loc de întâlnire în fiecare vară, iar obiceiul este păstrat și anul acesta pentru a şasea oară, graţie proiectului iniţiat de Asociaţia Casa Calfelor Sibiu, împreună cu societatea Deutsche Gesellschaft e.V. Berlin şi Consiliul Local Sibiu prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.
Și anul acesta, ca de obicei, pe strada Cetății din Sibiu, din 16 iulie și până în 27 august, pietrari, dulgheri, tâmplari, fierari sau făuritori de podoabe din metale preţioase pot fi văzuți la lucru în fiecare zi de luni până sâmbătă. Fiecare dintre ei lucrează după tehnica ţării din care provine, fie că e vorba de Germania, Elveţia, Franţa, sau chiar România.
Bibliografie: [1]
Mădălin Blidaru
Deci Sibiul este un oraș genial…