
Aș începe acest articol spunând că este extraordinar faptul că se poate vizita un muzeu în aer liber pe biciclete. Noi am luat biciclete de la centrul de închiriere I'Velo din centrul Sibiului și după o plimbare lejeră de aproximativ 30 de min (6 km, în mare majoritate pe piste special amenajate), am ajuns la Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA
(Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului).
Muzeul poate fi vizitat cu bicicletele zilnic dimineața între 8:00 și 10:00 sau seara între 18:00 și 20:00. Plimbarea pe biciclete, mai ales în zona morilor de vânt mi-a adus aminte de experiența turistică avută în urmă cu 3 ani în Olanda. Și când spun asta mă refer la faptul că Sibiul și Muzeul Astra sunt locuri civilizate și bine îngrijite, care te pot duce ușor cu gândul la locuri pe care de obicei le găsești în țările vestice, mult mai civilizate și avansate din punct de vedere turistic.
Casa de pe bancnota de 10 lei
Dacă veți ajunge în muzeul Astra vi se va spune că aveți ocazia să vedeți casa care stă la baza reprezentării grafice de pe spatele bancnotei de 10 lei. Casa din Muzeul Astra este din zona Husi, jud.Vrancea din loc. Vlădeşti (jud. Vâlcea). După cum puteți vedea în poza de mai jos, există asemănări, dar există și diferențe (vă las pe voi să le descoperiți).
Cert este faptul că pe bancnota de 10 lei este de fapt reprezentată Casa cu blazoane de la Chiojdu, casă reprodusă în Muzeul Satului din București (poză Wikipedia)
Mai jos puteți vedea o galerie foto cu imagini din timpul plimbării cu bicicletele la Muzeu Astra din Sibiu.
Mai jos puteți vedea și un filmuleț cu plimbarea realizat de Răzvan Baciu
Plimbarea cu bicicletele la Muzeul Astra a făcut parte din evenimentul Prin Sibiul Meu, un eveniment realizat de Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu (AIOS) şi cofinanţat de Primăria şi Casa de Cultură a Mun. Sibiu în cadrul programului Sibiu Baroc Update. Parteneri Autonom rent-a-car , Citroen România , Hotel Ibis Sibiu cu susținerea: CNM Astra, Muzeul Brukenthal, Ivelo Sibiu, şcoala de fotografie Image Art, pivniţa de vinuri Weinkeller, Pardon Cafe Sibiu, Atrium Classic Cafe.
Radu
Superbe fotografii, as putea sa jur ca sunt din alta tara… piste pe carosabil, biciclete in muzeu… foarte frumos! Ati avut parte de o experienta frumoasa! Legat de casa: tind sa ii dau dreptate lui Tudor, nu prea seama cu cea din Bucuresti.
Liviu Untaru
A fost si Imperator ?
Vlad Dulea
Da
tudor CeMerita
nici casa de la bucuresti nu prea seamana deci eu zic s-o mai cautam 😀
Vlad Dulea
de ce zici că nu seamănă? m-am documentat înainte de a scrie articolul și Casa de la Chiojdu este cea de pe bancnota de 10 lei
Madalin
V-ati documentat superficial, si induceti lumea in eroare. In primul rand, „Casa cu Blazoane” nu este cea spre care ati dat linkul din wikipedia, aceea este alta casa din Chiojdu, aflata la Muzeul Satului intr-adevar, dar nu e „Casa cu Blazoane” care se afla la Chiojdu, recent restaurata. In al doilea rand, niciuna dintre case nu seamana perfect cu cea de pe bancnota, insa asemanarea ce mai mare este EVIDENT cu Casa de la Vladesti, aflata acum in Muzeul ASTRA din Sibiu – aici puteti vedea o imagine cu casa in locul original, la Vladesti – Valcea: https://www.muzeulinaerliber.ro/images/phocagallery/Pomicultura/Gospodarie%20de%20pomicultor%20de%20la%20Vladesti%20(judet%20Valcea)%20-%20NR%2028/thumbs/mal_l_In%20situ-imag1%20Gospodarie%20de%20pomicultor%20de%20la%20Vladesti%20(judet%20Valcea).jpg.
Pana la elucidarea problemei direct de catre graficienii care au desenat bancnota la BNR, identificarea sigura a casei ramane o enigma, dar este clar ca cel mai mult, cu casa din Vladesti seamana. Va rog corectati greseala din textul articolului. Cu respect !
Vlad Dulea
Te rog să îmi dai un link oficial care să confirme ceea ce spui tu și faptul că eu m-am documentat superficial. Faptul că tu crezi că asemănarea este EVIDENTĂ nu înseamnă că ai și dreptate.