Mulţumesc Bogdan Juratoni

Timp de citire: 3 minute

Vlad Dulea

Pugilistul Bogdan Juratoni are o poveste foarte interesantă. Federația Română de Box condusă de Rudel Obreja a fost exclusă în 2011 din AIBA (Asociația Internațională de Box Amator), fapt care a condus la două lucruri: 1. pugiliștii români amatori nu mai au dreptul să reprezinte România în competițiile internaționale și 2. Comitetul Olimpic Sportiv Român a oprit orice finantare pentru orice proiect al Federatiei Romane de Box.

Bogdan Juratoni a luat anul trecut medalia de bronz la Mondialele de Box la categoria mijlocie 75kg, învingângu-l în sferturi pe vice-campionul mondial en-titre. În aceste condiții Comitetul Olimpic Internațional a fost ”forțat” să accepte calificarea lui Bogdan Juratoni la JO de la Londra.

Din păcate, așa cum spuneam și mai devreme, Bogdan Juratoni nu a beneficiat de niciun ajutor din partea COSR, singurul său avantaj obținut după bronzul de la Mondiale fiind o rentă de 1500 ron/lună din partea clubului la care este legitimat. (vezi aici reportajul AcasaTV cu Bogdan Juratoni)

Bogdan a continuat să se antreneze între 8 și 14 ore pe zi, având un singur vis, acela de a câștiga aurul olimpic la Londra. L-am cunoscut personal pe Bogdan și pe antrenorul lui, Gheorghe Napoleon, cu câteva zile înainte de Olimpiadă, atunci când Cristi și Radu de la Foto Union au acceptat să facă pro-bono o ședință foto cu Bogdan.

Bogdan are 22 de ani și uimește în primul rând prin modestie și simplitate. N-are nimic din tiparul boxerilor pe care îi știm de la televizor. Are în schimb totul din tiparul unui sportiv model. La Londra nu a trecut de turul II unde l-a întâlnit pe Atoev (dublu campion mondial). Arbitrii au decis meciul în favoarea sportivului din Uzbekistan, în ciuda faptului că o sală întreagă îl văzuse pe Bogdan câștigător. Poate că Bogdan a reușit să îl depășească pe Atoev în ring, dar nu a reușit să puncteze destul de mult încât să învingă și războiul dintre FRB și AIBA. Sau poate că, pur și simplu, Bogdan nu a avut experiența să fie la fel de șmecher ca Atoev care a punctat atât cât trebuie și apoi si-a apărat rezultatul.

Oricum ar fi, Bogdan Juratoni, îți mulțumesc că ai reprezentat România la Londra în ciuda tuturor sorților și a tuturor scenariilor care anul trecut dădeau ca imbatabil un verdict stupid, acela că România nu poate avea pugiliști la JO 2012.

Notă: Această postare face parte din provocarea lansată de Chinezu, aceea de a pune bloggerii pe steagul cu care va pleca mâine la Jocurile Olimpice de la Londra. Dacă aveți un blog scrieți astăzi un ”mulțumesc” sportivilor români de la Olimpiadă, iar Cristi va nota numele/adresa blogului pe steagul românesc cu care va sta în tribune zilele acestea la JO de la Londra.

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.