
5 milioane de motorete la o populatie de 14 milioane (oficial sunt inregistrati in jur de 8 milioane de locuitori). Acesta este Saigonul cu care face cunostinta orice turist aflat pentru prima oara in Vietnam. Taxele de inmatriculare la masini sunt ridicol de mari: 200% pentru masinile noi, ajungand pana la 500% la masinile vechi, facandu-le astfel total nerentabile. Un scuter sau o motocicleta poate fi cumparata cu sume intre 500 si 1500 usd ceea ce face ca acestea sa fie omniprezente in orasul care oricum nu ar fi avut nici pe departe infrastructura sa gazduiasca atatea masini.
Evident, m-am intrebat de ce nu fac vietnamezii ca romanii, adica sa inmatriculeze masinile intr-o tara straina (cum am facut noi cu Bulgaria). Se pare ca in Vietnam nu poti circula cu numere straine decat daca sunt masini oficiale ale autoritatilor (guvern, consulat, ambasada etc). Nimeni n-a reusit pana acum sa imi explice daca exista exceptii, adica daca poti obtine un permis temporar de circulatie pentru o masina straina, sau pur si simplu nu poti intra sub nicio forma cu propria masina.
Principalul mijloc de transport în oraşele vietnameze îl reprezintă motocicletele. În oraşele Hanoi şi Ho Chi Minh motocicletele reprezintă 60-65% din mijloacele de transport, iar un procent de 25% îl reprezintă bicicletele. Automobilele reprezintă 5% din mijloacele de transport, iar autobuzele 7%. În marile oraşe sunt probleme de congestie a traficului.
Primul lucru pe care il observi in traficul vietnamez, dupa numarul impresionant de motociclete, este lipsa respectarii regulilor de circulatie. Cu exceptia semafoarelor, in rest nu se respecta nicio alta regula cu care noi suntem obisnuiti. Nimeni nu cedeaza nimanui prioritatea. Pietoni, biciclisti, masini sau motociclisti, pur si simplu se strecoara unii pe langa altii in intersectii.
Te-ai putea intreba cum functioneaza acest haos. Simplu: nimeni nu respecta regulile, dar nici nu se asteapta de la ceilalti sa le respecte. Si ca sa vedeti ca e posibil, imaginati-va ca sunteti pe jos, intr-un magazin aglomerat in care oamenii se misca fara nicio noima in toate directiile. Nu aveti nicio problema sa va vedeti de drum, nu-i asa? Chiar si cu un carucior de cumparaturi dupa voi 🙂 Cam asa e si cu traficul aici. Oamenii pur si simplu se descurca. Am observat totusi ca foarte multi semnalizeaza intentia de schimbare a directiei de mers, insa nu va bazati pe asta.
Am fost de asemenea avertizat ca nu prea intereseaza pe nimeni cine are sau nu dreptate dupa un accident, si ca nici nu e prea bine sa intri in conflict cu cineva dupa un accident, nici chiar sa intervii cand vezi un accident al altora. Se pare ca e mai sanatos sa iti vezi de drumul tau, altfel te-ai mai putea trezi cu un pumn in fata.
cosmintudoran
Dar pana nu conduci unul in Vietnam, nu esti om 🙂
Coboara noaptea din hotel, in jur de 22, opreste unul, da-i 5 parai si have some real-fun! 😀
Vlad Dulea
Bai, sa stii ca m-am gandit la asta 🙂
Rudolf Szekeres
Da . Un aevarat HAOS. cred ca pentru NOI ar fi fatal.Eu ori cum raman cu parerea mea ca ASIA tot Asia ramane in ce peiveste Ordinea si disciplina, Exceptand poate cateva tari (Japonia….)
Crintea Valerică
Politisti de Rutier , cap de cretă EXISTĂ ?
Vlad Dulea
Exista. Sunt atenti sa nu fie mai mult de 2 persoane pe o motoreta. E o lege noua care pana anul trecut nu exista si erau adesea 3-4 🙂
Crintea Valerică
experienţă unică ! Te felicit !