Trei lucruri interesante despre Biserica Fortificată de la Biertan
Timp de citire: 3 minute
Aflată la 10 km distanţă de drumul principal ce leagă Mediaşul de Sighişoara, biserica fortificată Biertan este adesea ocolită de traficul turistic. Eu am ajuns prima oară acum două săptămâni şi am fost extrem de plăcut surprins de frumuseţea ansamblului fortificat încă din momentul în care se întrezărește de pe drum între dealuri chiar înainte de a intra în comuna ce îl găzduiește.
N-am apucat să fac poză de pe drum, de aceea am împrumutat o poză de la Eros Nicolau pentru exemplificare.
Găsiți pe net multe lucruri despre istoria acestui ansamblu fortificat (https://ro.wikipedia.org/wiki/Biertan,_Sibiu) dar mie mi-au atras atenția trei lucruri interesante despre care voi vorbi în continuare.
Ușa sacristiei, cu 19 încuietori, a fost premiată la Expoziția Mondială de la Paris din 1910
Uşa sacristiei, unică în Europa (mai are o soră la 5km distanţă), a fost construită în 1515. Este din stejar şi foarte solidă. Placa exterioară este împodobită cu intarsii deosebit de frumoase, dar unicitatea uşii este dată de sistemul de închidere în 19 puncte de jur împrejur. Pentru a acţiona sistemul se utiliza o cheie pentru 4 din cele 19 încuietori și o manivelă pentru celalte 15. Când erau acționate, toate aceste mecanisme pătrundeau în niște suporți metalici prinși în zid.
În anul 1910, ușa, împreună cu încuietoarea au fost duse la expoziția mondială de la Paris unde a fost premiată.
Altarul poliptic este cel mai mare dintre cele patru mai importante din Transilvania
După cum spuneam și aici, la Biertan se află cel mai mare altar poliptic dintre cele patru mai importante din Transilvania, în timp ce la Sebes se află cel mai valoros, la Prejmer – cel mai vechi, iar la Medias – mai frumos.
Altarul de la Biertan a fost construit de maeștri din Nurnberg și Viena între anii 1483-1513 și conține 28 de picturi superbe cu scene din viața lui Isus, a Mariei, răstignirea, botezul, tăierea împrejur și diferite picturi cu sfinți. Câteva dintre ele sunt copii realizate după picturile altarului Schittenstift din Viena.
Altarul este unic în Transilvania în mod special datorită bogăției de picturi. În mijlocul altarului, acolo unde acum se află crucifixul, se afla în perioada catolică o statuie a Fecioarei Maria. De aici și denumirea bisericii: „Biserica Sf.Maria”.
Un singur divorț în 300 de ani!
La Biertan a funcționat timp de 300 de ani una din cele mai interesante închisori. Aceasta nu era destinată hoților sau tâlharilor ci soților care își doreau să divorțeze. Supranumită închisoarea matrimonială, clădirea din interiorul ansamblului fortificat de la Biertan găzduia soții care își anunțau intenția de a divorța. Aceștia erau închiși într-o cămăruță cu un singur pat, o singură masă, un scaun, o lingură, pâine și apă, fără cuțit, fiind nevoiți să împartă totul și să conviețuiască astfel până renunțau la ideea divorțului.
Se pare că metoda era extrem de eficientă din moment ce timp de 300 de ani, în Biertan a existat un singur divorț 🙂
Dacă vreți să vizitați Biertan
La Biertan ajungeți, cum spuneam, din DN 14, drumul care leagă Sighișoara de Sibiu prin Mediaș. La 20 de km de Sighișoara se află satul Saroș pe Târnave, unde veți vedea un indicator pentru Biertan. De aici mai mergeți aproximativ 10 km până la Biertan.
În 2011, biserica cetate Biertan se poate vizita in intervalul 2 aprilie – 31 octombrie, zilnic intre orele 10:00-19:00 cu o pauză între orele 13:00-14:00. În aprilie și octombrie orarul este între 10:00 și 17:00 fără pauza de la prânz. În restul anului biserica este închisă dar puteți vizita cetatea. Biletul de intrare costă 6 lei. Copiii până în 6 ani nu plătesc bilet.
Daria Pîrvu
Usa sacristiei a câstigat într-adevar premiul întâi, dar în 1900 la Paris; în 1910 expozitia mondiala a fost organzizata la Bruxelles, în Belgia 🙂
Cristina P
felicitari! ai mai multe info decat site-ul lor oficial :))
maine (25 mai) vreau sa ajung pe la Biertan si tare ma bucur ca am gasit orarul si pretul 😉
cotos
Merita vizitat..Chiar e un loc care te lasa gura casca..Si as mai recomanda un loc, daca e voie: Dârjiu, Harghita..Nu o sa va para rau…
POPA IOAN
Am descoperit Biertanul abia in 1979 dupa ce am stat 20 de ani in Medias (1955-1975), dupa ce m-am mutat la Tirgoviste.Venind spre casa( Tirnaveni) in concediu am vazut in Sarosul Sasesc indicatorul spre Biertan.Am luat-o la stinga si nu voi regreta niciodata acest lucru .Biertanul e superb!!!!Consider ca este cea mai bine conservata Biserca Cetate din Romania.Si va rog sa ma credeti ca am vazut multe biserici sasesti din Ardeal.Am vizitat de multe ori Biertanul la rugamintea fetelor : „Taticule sa trecem si prin Biertan.”.Nu ve-ti regreta acest lucru.
Nebuloasa
Toata lumea zice ca usa de la Biertan e unica in lume. Nu e. Mai exista una la fel, facuta la un an distanta de cea de la Biertan – adica in 1516 – la Richis, 5km departare de Biertan. Biserica din Richis e fosta abatie cistertiana si are o poveste incredibila 🙂
Vlad Dulea
de retinut 😉 mersi de info
Bella Ana
Pretioasa informatia.Multumesc.Exista transport in comun intre Biertan si Richis?