UPDATE: S-au afișat rezultatele provizorii. La categoria mea au terminat cursa 45 de concurenți (era interesant de văzut din câți, dar abandonurile nu sunt afișate). Din acești 45 care au terminat eu am fost pe locul 39-40 (am terminat în același timp cu Zdeto)

Sâmbătă am participat la concursul de MTB de la Gârboavele (Galați). Așa cum spuneam înainte de concurs îmi propusesem să câștig în primul rând experiență. Din punctul ăsta de vedere nu am de ce să mă plâng. Din câte am citit pe forumuri și pe alte site-uri a fost unul din cele mai grele trasee posibile, în primul rând datorită noroiului. Emilian spunea foarte mișto în articolul de pe Biciclistul.ro că ar fi putut fi foarte bine un antrenament pentru Legiunea Străină.

În comparație cu realitatea de pe teren, timpul de 1 oră jumate pe care mi-l propusesem inițial, nu arată altceva decât lipsa mea de experiență în așa ceva. Nici dacă era vreme bună și traseul uscat nu aș fi reușit să termin în timpul ăsta datorită urcușurilor și coborâșurilor dese și a lipsei de zone plate pe care aș fi putut să recuperez timpul pierdut la urcări.

Practic am fost nevoit să parcurg 70% din cursă pe lângă bicicletă. De cele mai multe ori împingând bicicleta la deal (la un moment dat și împotriva unui vânt puternic chiar din față) și de câteva ori (dar pe distanțe insuportabil de lungi) cărând bicicleta pe umăr, deoarece nămolul de pe jos nu îmi permitea să o împing.

M-am gândit de zeci de ori să abandonez dar mă bucur că nu am făcut-o. Am terminat cursa cu un timp penibil (undeva peste 3 ore jumate) dar mă bucur că am dus-o până la capăt. Aici puteți vedea traselul (cu timpi, viteze și elevație) așa cum l-a înregistrat aplicația RunKeeper de pe iPhone-ul meu: http://runkeeper.com/user/VladDulea/activity/31119518

Imediat după cursă eram supărat pe organizatori că nu au făcut traseul de amatori diferit de cel de avansați. Practic am avut același traseu doar că avansații trebuiau să facă două ture. Mă gândeam că era mai potrivit ca traseul de amatori să fie mai ușor de practicat, având în vedere că astfel de competiții se adresează sportului de masă.

Mă bucur că nu am căzut deloc în timpul cursei, dar asta se datorează și faptului că am mers foarte prudent. Toate coborârile (indiferent de cât de abrupte sau noroiase au fost) le-am făcut pe biclă. Am găsit pe net un filmuleț drăguț în care puteți vedea o zonă de coborâre cu foarte multe căzături. Trebuie să treceți de faza cu startul de la început și pe urmă veți înțelege un pic din dificultatea traseului, mai ales că majoritatea celor pe care îi vedeți în film sunt la categoria avansați.

Acum, după câteva zile, mă simt foarte bine știind că am făcut traseul până la capăt. Cu toate greutățile și înjurăturile pe care le-am tras în timpul cursei, acum am rămas doar cu o amintire excepțională și cu o experiență greu de egalat.

Vă reamintesc că sunt un biciclist foarte amator (a se citi fără experiență) când vine vorba de concursuri dar vă pot spune ce concluzii am tras în urma cursei:

1. Bicicleta mea are cadru de oțel ceea ce o face destul de grea. Având în vedere că a trebuit să împing bicla sau să o car în spate mă gândesc că dacă nu aș fi avut deja bicla și ar fi trebuit să îmi cumpăr una nouă aș fi ținut cont de două lucruri în primul rând:

 • să fie cât mai ușoară
 • să aiba cadrul în așa fel încât să o pot căra pe umăr (alte prize sunt greu de menținut și suportat pe distanțe lungi și în condiții grele)

2. Înainte de cursă trebuie să îmi fac un check-list cu lucruri pe care NEAPĂRAT să le am la mine. Vă spun ce concluzii am tras eu că trebuie să am, dar aici VĂ ROG PE VOI, CEI MAI OBIȘNUIȚI CU CONCURSURILE SĂ MĂ AJUTAȚI SĂ O COMPLETEZ:

 • cască (am avut)
 • mănuși – în primul rând împotriva frigului (era mai bine dacă aveam mănuși cu degete, m-am murdărit și julit destul de tare la degete încercând să scot noroiul prins la furcă și la lanț)
 • bluză de ciclism cu mânecă lungă și impermeabilă (nu am avut și cred că mi-ar fi fost mai utilă decât bluza pe care am avut-o pe mine)
 • ochelari de ciclism (i-am uitat acasă, sunt din plastic cu lentile interschimbabile de soare sau de ploaie) – ajută împotriva vântului, a gâzelor (nu a fost cazul acum) și a eventualelor picături de noroi aruncate de roților concurenților din față
 • pompă, scule de demontat roata și camere sau petice (cât mai multe, am auzit că sunt unii care au făcut și 4 pene în timpul concursului)
 • pantaloni de ciclism (am avut) – foarte utili și comozi, nu mi-a fost frig în ei, m-am mișcat foarte ușor
 • tricou de ciclism (am avut dar l-am ținut practic sub bluza de bumbac pe care am avut-o peste) – era foarte bun dacă era cald și vremea potrivită (practic trebuie să am la mine și un tricou -pt vreme bună- și o bluză cu mânecă lungă-în caz de frig/ploaie)
 • eu n-am avut apă la mine, am băut doar la punctele de alimentare. pe traseu mi-a fost sete dar nu am vrut să car și apa. Aici aștept de asemenea părerea celor mai experimentați (trebuie luată apă cu tine sau ajunge cea de la punctele de alimentare?)

Deocamdată așa arată check-list-ul meu. Îl voi completa după caz la concursurile viitoare pe baza noilor experiențe trăite, dar așa cum spuneam, aștept și de la voi îmbunătățiri.

3. Din 100 în 100 de metri, cel puțin, trebuia să mă opresc să curăț noroiul care se strângea la furcă. Eu am frâne în V și după primii 100 de m de noroi am luat hotărârea să desfac frâna din față, dar tot se aduna mult noroi. Puteți vedea mai jos o poză (mulțumesc Anca Dogaru pt poză) în care încerc să curăț noroiul care se strângea la furcă.

Curățând noroiul care se strângea la furcă

Prim plan pe furcă

ÎNTREBARE: Cum se pot evita astfel de situații? Cum ar trebui să fie furca sau roata că sa nu se strângă așa de ușor noroiul?

Am găsit pe Youtube un videoclip de la concursul Gârboavele XC filmat de Marza Florin (nr.74 în concurs) cu o cameră GoPro montată pe cască.

Videoclipul e destul de lung (36 min) dar voi puncta câteva din momentele interesante – pentru mine :)
Dacă nu vreți să vă uitați la toate, merită (credeți-mă) să vă uitați la cele subliniate cu roșu:

 • la minutul 1:00 startul amatorilor
 • undeva la minutul 2:30 tipul care filmează îl prinde din urmă pe Zdeto (tricou roșu) eu sunt câțiva metri mai în față cu o bluză verde închis
 • la minutul 3 e chiar în spatele meu. este primul moment în care trebuie să ne dăm jos de pe biclă să trecem o băltoacă de noroi
 • la minutul 6:30 e o pantă nu foarte abruptă dar, probabil încarcată de noroi pe roți, bicla mea nu mai urca. M-am dat jos și am alergat pe lângă biclă câțiva metri. Atunci e momentul când m-a depășit
 • Până la minutul 14:20 chiar dacă e noroi pe jos, sunt încă poteci și e încă practicabil
 • De aici începe nebunia!
 • porțiunea de vreo 300 m de de teren arat a umplut o grămadă de biciclete de noroi
 • la minutul 16 urmează o pantă cu noroi impracticabilă. veți vedea până la minutul 19 cum bicicliștii cad pe capete, ca la Rovine
 • la minutul 20:30 il veți vedea pe Marza Florin încercând să scoată noroiul strâns la roți cu mâna (exact așa făceam toți. nu aveai cum altfel)
 • De neratat între minutul 23:00 și 26:30 – Panta de glod (un noroi lipicios asemănător lutului). O pantă de 280 de metri lungime cu o diferență de nivel de 30 de metri (conform înregistrărilor de pe GPS). Cred că această pantă a râmas în memoria multor concurenți drept cea mai grea pantă urcată vreodată.
 • Uitați-vă la minutul 27 cum arătau bicicletele și bicicliștii în vârful dealului.
 • la minutul 29 noroiul îi blochează lanțul lui Florin. uitați-vă să vedeți cât noroi s-a putut strânge și cât de greu se scotea din angrenaj.
 • Filmarea se oprește la minutul 37. În realitate trecuse mai bine de o oră de la start și eram abia la km 6 din cei 20 ai cursei !!!

Ai ceva de zis despre asta? Lasă un comentariu. Mai jos găsești încă 25 de comentarii la acest articol.

Views 230

Ți-a plăcut acest articol? Vrei să afli când mai scriu?

Urmărește pagina mea de Facebook:


și abonează-te mai jos ca să primești articolele pe email (un email pe săptămână, fără spam-uri, promit!).
299 de abonați primesc deja pe email cele mai interesante postări ale săptămânii!