Despre Fotbal Adevarat sau o campanie pe sufletul meu

Timp de citire: 6 minute

Vlad Dulea

Despre campania „Fotbal Adevărat” v-am mai vorbit. Cei de la Timișoreana s-au gândit să își promoveze brandul prin asocierea cu nume grele din fotbal, adevărate legende ale fotbalului românesc. Dincolo de aspectul comercial, „Fotbal Adevarat” promovează ceea ce ne lipsește nouă cel mai mult acum: respectul pentru cei care ne-au facut tinerețea – copilăria (in cazul meu) – mai frumoasă și respectul pentru fotbal ca sport nu ca obiect al consumerismului!

De aici până la ideea de a realiza un meci între aceste legende și fotbaliștii amatori care își doresc să joace împotriva lor nu a fost decât un pas. S-a creat site-ul www.fotbaladevarat.ro și s-a demarat procesul de selecție al fanilor care doresc să joace împotriva legendelor.

Acest proces a avut două etape:

 • etapa 1: oricine putea să uploadeze pe site un filmuleț în care să demonstreze pasiunea pentru fotbal și dorința de a juca împotriva legendelor. Cu ajutorul prietenilor acesta primea voturi care, cumulate cu nota dată de antrenorul Mircea Rădulescu, urma să îl promoveze sau nu în etapa a 2-a
  Am participat și eu la prima etapă dar, din nefericire, nu am trecut de preselecție. Unul din motive este faptul ca o persoană nu putea vota decât cu un candidat. Prin urmare voturile din online (unde mulți dintre noi am fi avut șanse) au fost împartite între cei care au candidat. Oricum, sunt extrem de mulțumit de faptul că 25 dintre voi au ales să voteze cu mine și pentru asta vă mulțumesc.
 • etapa a 2-a: 35 de jucatori de câmp și 5 portari calificați din prima etapă au continuat să uploadeze filme prin care să își demonstreze pasiunea pentru fotbal și, din nou pe baza voturilor, aceștia pot ajunge de data aceasta în lotul de 16 (14 jucători de câmp si 2 portari) care vor juca pe 26 mai împotriva echipei legendelor fotbalului românesc.

Ei bine, în aceasta a doua etapă s-au calificat și doi oameni din blogosferă. Este vorba despre:

 • Daninho DJ: pe Daninho l-am cunoscut la Sibiu la #hmeet. E un tip super ok și din câte am văzut le are și cu mingea 🙂
 • Bobby Voicu: pe Bobby il cunoaște probabil toată lumea din online. Eu l-am cunoscut prima oară la fotbal! 🙂 Contrar aparențelor 🙂 Bobby e un tip super-de-treabă!

Cel mai important este că cei doi ÎȘI DORESC să joace acel meci și că noi putem să îi ajutăm. Trebuie să demonstrăm că suntem o blogosferă unită și să îi ajutăm pe cei doi să joace MARELE MECI:

Etapa a doua se termină astăzi, aşadar OAMENII ACEŞTIA TREBUIE VOTAŢI AZI!

Aventura mea cu legendele nu s-a terminat odată cu prima etapă din aceasta campanie. Am avut prilejul să fiu invitat ca blogger la conferința de presă organizată de Timișoareana pe 15 aprilie la Hotel Radisson Blu.

Pentru că mai sus am vorbit despre părțile bune ale acestei campanii și despre demersul superb al Timișoareana, acum e timpul sa vorbesc despre ce nu mi-a placut:

 • Conferința de presă a fost realizată cu câteva zile înainte de încheierea primei etape care mie mi se părea cea mai importantă pentru succesul campaniei. Cu cât afla mai mult lume, cu atât se puteau înscrie mai mulți, care ar fi promovat campania către cunoștiintele lor pentru a fi votați. Deci această conferință ar fi trebuit facută la începutul campaniei, înainte de prima etapă sau în primele zile ale primei etape. Bănuiesc că cei de la Timișoreana au mizat pe faptul că până în ziua conferinței de presă vor avea un număr foarte mare de înscriși și că ar putea vorbi în fața presei despre succesul acestei campanii. Poate că, în acest caz, ar fi trebuit organizate două conferințe, una la început pentru promovare și una la final pentru prezentarea rezultatelor
 • Nu mi-a plăcut că organizatorii au invitat presa scrisă și audio-vizualul dar au omis blogosfera. În ultimul moment au fost invitați 5 bloggeri (Chinezu, CezarV, Pandutzu, Hoinaru si eu). Sala a fost jumătate goală, ceea ce înseamnă că foarte multi din presă au ignorat sau respins invitația. Credeți că s-ar fi întâmplat așa ceva cu bloggerii? În timpul prezentării legendelor jurnalistii, pe jumătate obosiți de ÎNCĂ o conferință de presă la care trebuiau să ia parte, abia aplaudau. Vă imaginați cum ar fi arătat o sală cu o galerie formată măcar din 40-50 de bloggeri? Ce intrare ar fi avut legendele la prezentare?

Trecând peste aceste aspecte, invitația la conferință mi-a oferit prilejul de a sta câteva minute alături de legendele fotbalului românesc și de a schimba câteva vorbe cu aceștia.

În 1986 Miodrag Belodedici locuia la două blocuri distanță de mine. Îl văzusem de câteva ori, și îmi aduc aminte că cineva desenase Cupa Campionilor pe geamul de la intrarea in scara blocului în care acesta locuia. Pe vremea aceea nu prea aveai ocazia să vezi ceva desenat sau lipit pe geamuri sau vitrine, așa încât cupa desenată alături de mesajul „Mulțumim băieți” îmi atrăgea mereu privirea în fiecare dimineaţă în drumul meu spre şcoală.

Acum la aproape 24 de ani distanţă am avut ocazia să îi transmit aceste gânduri şi emoţii lui Belo. Miodrag Belodedici este singurul fotbalist român care a cucerit de două ori trofeul Cupa Campionilor Europeni (actualmente Liga Campionilor) – o dată cu Steaua București și o dată cu Steaua Roșie Belgrad.

În felul acesta m-am întors la partea de suflet a acestei campanii pe care o apreciez și o recunosc ca fiind una din cele mai frumoase campanii despre fotbal din ultimii ani. Felicitări Timişoreana şi să nu uităm ce înseamnă fotbal adevărat!

Adaugă un comentariu

 • Narcis

  Apreciabila initiativa.
  Speram sa lase si ceva in urma.

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.