Despre situația din fotbalul românesc

Timp de citire: 4 minute

Vlad Dulea

Zilele trecute, Dragoş Asaftei m-a rugat să răspund, în calitate de fondator al LigaSuporterilor.com, câtorva întrebări legate de situația actuală a fotbalului din România. Dragoș a folosit aceste răspunsuri într-un articol mai amplu, care include interviuri cu încă câțiva bloggeri, precum și un foto-reportaj despre situația din Liga a 3-a la fotbal.

Photo: adragosphoto.info

adragosphoto.info

Zilele trecute, Dragoş Asaftei m-a rugat să răspund, în calitate de fondator al LigaSuporterilor.com, câtorva întrebări legate de situația actuală a fotbalului din România.

Dragoș a folosit aceste răspunsuri într-un articol mai amplu, care include interviuri cu încă câțiva bloggeri, precum și un foto-reportaj despre situația din Liga a 3-a la fotbal.

Mai jos regăsiți întrebările pe care mi le-a adresat Dragoș precum și răspunsurile mele, așa cum au apărut în articolul publicat de acesta pe blogul său personal.

● Comparând fotbalul românesc cu perioada dinainte de ‘89, ce credeţi că a determinat involuţia ?
● Credeţi că acum fotbalul din România se rezumă doar la o avere uriaşă ?
● Fotbalul este cunoscut în lumea mondenă ca “sport de scandal”, de ce credeţi că a căpătat acest renume ?

Rezultatele s-au văzut și în anii 90, nu doar înainte de 89. Dacă stăm să ne gândim bine, 2006 a fost ultimul an în care Steaua şi Rapid au făcut o impresie foarte bună în Cupa UEFA. Se poate spune că a fost ultimul an în care a mai avut efect reculul anilor trecuţi, în care încă se mai făcea performanţă.Problema cred că a apărut după 2000 prin preluarea cluburilor de către patroni/investotori cel puţin dubioși. Eu sunt primul care susține că finantatorii/patronii pot face ce vor cu echipele lor. Este strict problema lor. Dar asta nu înseamnă că sunt de acord cu ce fac ei, și nu înseamnă că nu îmi pare rău. Cred că cea mai importantă problemă este faptul că acești patroni aplica în fotbal managementul de butic (acela pe care îl găsim în foarte multe firme de pe piață și care se manifestă prin faptul că investitorii/finanțatorii/patronii firmelor respective manageriază totalitar afacerea). Finanțatorii trebuie să participe la decizii, dar nu trebuie să conducă/managerieze o afacere. Pentru conducerea cluburilor trebuie angajați oameni dispensabili, oameni fără vizibilitate publică, care să poată fi responsabilizați și eventual înlocuiți oricând. Nu antrenorii trebuie neapărat schimbați, pentru că aceștia reprezintă doar o parte din angrenaj, ci aceia care nu reușesc sș combine toate elementele necesare pentru a face un club să dea rezultate. Oricum, antrenorii și jucătorii nu trebuie schimbați de către investitori ci de către cei din structura de management care își asumă responsabilitatea pentru ei.

Tind să cred că, din nefericire, se rezumă doar la imaginea patronilor. Puțini oameni cunosc jucători de la toate echipele, în schimb toată lumea asimilează Steaua cu Becali, Dinamo cu Borcea, Rapid cu Copos, Poli cu Iancu etc…TransferMarkt evaluează primele 7 echipe din Romania între 22 și 30 de milioane de euro fiecare. (Sursa: https://transfermarkt.de/en/wettbewerb/RO1/divizia-a/uebersicht/startseite.html )Adunând valoarea loturilor echipelor Steaua, Timisoara, CFR Cluj, Rapid, Dinamo, Vaslui și Urziceni obținem 183.900.000 euro. Gândiți-vă că aceasta e valoarea totală a loturilor celor mai importante echipe din România, iar Manchester City a avut în vara lui 2009 bugetul de transferuri de 278.000.000 euro. Prin urmare nu cred că se poate vorbi de averi uriașe. Patronii cluburilor sunt interesați mai degrabă de expunerea de care beneficiază prin deținerea acestor cluburi decât de performanță. Și din păcate, imaginea în România actuală, nu se crează prin rezultate, prin performanță ci prin prezența în tabloide. Pentru că suntem, într-o majoritate covârșitoare, niște consumatori de tabloide.

Fotbalul nu a fost așa tot timpul. Nu cred să îmi aduc aminte de scandaluri cu domnișoare pe vremea lui Dan Petrescu, a lui Gică Popescu, Gică Hagi etc. Poate și pentru că presa de scandal nu era asa virulentă ca acum.
Fotbalul este cel mai popular sport in Romania și scandalurile cu fotbaliști preiau din popularitatea acestuia. Nu cred că interesează pe nimeni, de exemplu, în ce baruri și cu cine ies jucătorii de hochei de la Steaua sau Miercurea Ciuc.


Articolul complet il găsiți la Dragoș Asaftei pe blog:
https://www.dragosasaftei.ro/situatia-fotbalului-romanesc/

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.