Kim & RidePlanetEarth.org inainte de plecarea din Bucuresti

Timp de citire: 7 minute

Vlad Dulea

I-am cunoscut pe Kim, Richard si Andreas chiar inainte de plecarea din Bucuresti.

Aflasem de Kim Nguyen cu cateva saptamani inainte de pe blogul lui George Hari Popescu https://www.cyberculture.ro/blog/2009/09/21/ride-planet-earth-trece-pe-bicicleta-prin-bucuresti-in-octombrie/, iar despre intalnirea din parcul Izvor am aflat cu o zi inainte citind https://bloguri.biciclete.net/biciclete/kim-nguyen-ride-planet-earth_id1675.html

Unii dintre voi stiti deja povestea lui Kim. A plecat in urma cu 14 luni din Australia pe bicicleta propunandu-si sa ajunga la Copenhaga in decembrie 2009 inainte de inceperea Conferintei Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice – https://rideplanetearth.org/

In perioada 7-18 decembrie, reprezentanti din 191 de tari se vor reuni la Copenhaga pentru ultima runda de negocieri privind un nou acord global de reducere a emisiilor poluante. Acordul aflat in vigoare, cunoscutul Protocol de la Kyoto, va expira peste 3 ani, in decembrie 2012. Negocierile de la Copenhaga ar urma sa ratifice un nou tratat de clima care sa fie aplicat incepand cu 2013.

Cea mai mare provocare a incheierii unui acord la Copenhaga este aceea de a distribui in mod egal responsabilitatile intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare. Pe langa reduceri ambitioase de emisii, statele dezvoltate trebuie sa ofere finantele si tehnologia necesare pentru a permite tarilor mai sarace sa dezvolte surse de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon si sa se adapteze la schimbarile climatice deja existente.

Mai mult, ultimele rapoarte stiintifice avertizeaza ca efectele adverse ale schimbarilor climatice sunt mult mai rapide si mult mai grave decat se credea pana acum, in prim plan aflandu-se rezervele de apa, topirea ghetarilor si cresterea nivelului oceanelor.

Obiectivul Uniunii Europene este de a garanta că temperatura medie globală nu creşte mai mult de 2°C faţă de nivelurile precedente revoluţiei industriale. Pentru a evita ca aceasta să se întâmple, emisiile globale de gaz de seră trebuie să atingă maximul lor până în 2020 şi ca urmare să scadă mult până în 2050.

Richard (Marea Britanie) l-a cunoscut pe Kim in Kazakstan in urma cu doua luni. Pentru ca pe  atunci nu avea bicicleta, Richard l-a asteptat pe Kim in Georgia, de unde si-a cumparat o bicicleta pentru a-l insoti in ultimele luni ale proiectului sau.

Andreas (de nationalitate germana, locuieste de cativa ani buni in Anglia) li s-a alaturat in urma cu trei saptamani de la Istanbul.

In traseul lor catre Copenhaga au trecut si prin Bucuresti, unde cativa ciclisti profesionisti si amatori, precum si organizatii ca Bate Saua si WWF Romania (Fondul Mondial pentru Natura) le-au oferit sprijin in initiativa lor.

Fotografii de la intalnirea din parcul Izvor:

Pe 6 decembrie 2009 Kim, Richard si Andreas vor ajunge la Copenhaga, cu 1 singura zi inaintea inceperii Conferintei la nivel inalt. In aceeasi zi, asociatii sau pur si simplu ciclisti din tarile prin care Kim a trecut si-au anuntat sprijinul privind organizarea unor evenimente locale pentru a face demersul acestuia sa nu ramana fara ecou.

In .RO au scris despre Kim & RidePlanetEarth.com :

UPDATE 12 octombrie 2009:

Dupa cateva zile de la trecerea lui Kim prin Bucuresti constat urmatoarele lucruri:

 1. Pe site-urile WWF Romania si BateSaua NU EXISTA NICIO MENTIUNE referitoare la acest eveniment sau macar la proiectul Ride Planet Earth (deocamdata – inteleg de la WWF ca e o situatie temporara si involuntara, iar BateSaua inteleg ca publica mai mult pe Velorutia.ro) – Oricum, pe perioada trecerii lui Kim prin Bucuresti, atat WWF Romania cat si BateSaua au facut enorm de mult pentru el. E pacat ca nu s-a putut mai mult, dar stiu sigur ca nu din vina lor.
 2. Nu inteleg unde s-a pierdut entuziasmul celor care scriau pe blogul lui George Hari si pe forumul CiclismAmatori
 3. Nu inteleg de ce au fost incompatibile implicarea lui George Hari in acest eveniment (care parea a avea un impact bun) cu implicarea celor de la WWF Romania si BateSaua – intrebarea este adresata lui George Hari.
 4. Site-urile de stiri nu au preluat informatia (nu am informatii privind preluarea pe radio, tv sau presa scrisa). Informatia a aparut totusi pe cateva bloguri si in Green Report preluat si de Evenimentul Zilei.
 5. Cei care conteaza in „social media”-ul romanesc nu au reactionat (poate aici am cel mai mare regret, stiu ca aveau posibilitatea sa faca mai mult, si cu eforturi putine)

Concluzia mea: cred ca Romania a dat-o-n bara din nou. Suntem mult prea obsedati de realizari si recunoastere personale ca sa mai putem gandi global, d-apoi sa mai si facem ceva. In Romania, daca nu subsemnezi o actiune (caritabila sau de orice fel) nu merita sa o faci. Cei care au observat ca semnatura lor are sanse sa nu apara, sau sa nu se vada destul de mare, au renuntat usor, sau au lasat-o mai moale.

L-am ajutat pe Kim, dar i-am recunoscut ca o fac pentru bucuria de a contribui putin la proiectul sau magnific. Nu uitati ca bicicleste de 14 luni si mai are inca 2. E posibil ca el sa fi gresit abordarea romanilor, e posibil sa fi gresit ca nu l-a mai contactat pe George Hari (conform spuselor acestuia din urma) dar ce mai conteaza? 16 luni oameni buni!!! 16 luni pe bicicleta!! prin soare de desert, prin ploi torentiale etc!!!! 16 luni din care 12 singur!!! Chiar nu merita sa trecem peste orgolii???

Sunt curios daca pe 6 decembrie putem face ceva pentru PLANETA, pentru BICICLETE, pentru BICICLISTI, pentru FIECARE DINTRE NOI, si de ce nu, pentru KIM!

Ei, ce ziceti? BateSaua, WWF Romania, George Hari Popescu? Cineva? Oricine?!

PS: Mirarea mea vizavi de ce s-a intamplat este justificata de urmatoarele posturi de pe CiclismAmatori:

In 22 sep, George Hari: „Ce ziceţi, facem Ziua Bicicletei în 7 octombrie, în mod excepţional, să pedalăm cu Kim prin Bucureşti? Şi alta în 6 decembrie, cînd mai participă şi alte oraşe, cu ocazia conferinţei Climate Change de la Copenhaga?

Pe 8 oct, acelasi George Hari: „Cred că putem închide subiectul. Au fost vreo 5 oameni, probabil nimeni de pe forum.”

am43: „il inchidem…oricum nu am inteles mare lucru din actiunea asta a baiatului…daca tot a fost asa evaziv si misterios, mai bine se ducea direct la budapesta”

George Hari: „Corect, e vina lui. Ia să ne mai lase cu ecologia asta a lui, că avem alte probleme.”

Poate e aici o ironie fina pe care eu, personal, nu o inteleg! Ma ajuta cineva?

PS2: Trebuie sa intelegeti ca „supararea” fata de George Hari vine in mod special din dezamagirea ca a renuntat sa se mai implice in acest eveniment. Bazandu-ma pe istoricul lui, stiu ca ar fi fost in stare sa faca evenimentul mai vizibil macar in randul ciclistilor.

Adaugă un comentariu

 • Vlad

  Offff…. Imi pare rau…. Tonul pe care am scris in special ultima parte a articolului a generat aceste discutii contradictorii si interminabile. Nu asta era ideea!

  Ideea nu era sa ne certam sau sa ne acuzam unii pe altii de lucruri prost facute sau nefacute deloc.

  Am omis sa scriu in articole cateva chestii pe care Geo le-a uitat sa nu si-a dat seama de ele:
  In dimineata cu intalnirea de la Izvor era deja ora 10 (ora la care se anuntase intalnirea) si eu nu plecasem inca. Nu stiam daca are rost sa mai plec inspre incolo. Am cautat numarul de telefon al lui Geo pe Internet si l-am sunat. Mi-a explicat de criza de sciatica si faptul ca el nu e acolo, dar foarte amabil, mi-a dat numarul de telefon al Ioanei Betieanu, care era acolo.
  La randul ei, Ioana, cu toate ca era ocupata cu presa, cu Kim, cu ceilalti, a avut rabdare sa imi raspunda de vreo 3 ori la telefon pana am reusit eu sa dau de ei in Izvor.
  Amandurora le multumesc ca au fost super amabili (fara sa ma cunoasca personal, cel putin pana atunci) si nici pe departe nu am avut intentia sa ii judec sau acuz de ceva (de altfel am specificat asta in postul de mai sus, dar probabil s-a citit printre randuri).
  Pe de alta parte, Geo „uita” ca pe toate paginile site-ului http://www.biciclete.net (al carui proprietar sunt) in partea stanga sunt afisate permanent linkuri catre 5 din site-urile lui 🙂 deci eu n-am cum sa nu stiu de existenta lor.
  Pe de alta parte, atat George Hari cat si GeoBateSaua tocmai s-au mai implicat intr-un proiect de succes: Ciclotura de toamna.

  Deci NU AM DE CE SA II ACUZ PE ACESTI OAMENI.
  Am ramas doar cu parerea de rau ca nu s-a putut mai mult, si ca oameni care au stiut de acest eveniment (citisera inainte despre el pe diferite site-uri sau forumuri) nu au actionat in niciun fel si au asteptat mai mult din partea altora.

 • dorian293

  huh, GeorgeBateSaua, nu eram deloc pe langa subiect. 5 oameni prezenti in parcul izvor inseamna mai putin decat numarul de site-uri BateSaua. Sorry, dar asa e. Eu apreciez nu doar existenta BateSaua si a site-urilor si a blogurilor. Am participat din tot sufletul si am incercat sa aduc mai multi amici la evenimentele voastre. Asa fac toti sper, nu doar scriu sau comenteaza.

 • Vlad

  Salut Geo,
  Nu m-am prins exact cui ii e adresat primul tau comment? Cine e „Mister” din comment-ul de mai sus?

 • GeoBateSaua

  Draga Dorian, esti pe langa… subiect.
  Fa si tu ceva, in loc doar sa scrii. De scris pot toti.

 • GeoBateSaua

  Mister, am promovat cat am putut sosirea lui Kim aici, ba chiar l-am dus personal in seara sosirii, la Ateneu, unde eram invitat sa prezint activitatea ONG-urilor din Pactul pentru Bucuresti … acolo l-am prezentat Ministrului Culturii (fostul :(( ) si Dlui Cristian Lascu – redactor sef la National Geographic Rom. Cat despre insotirea lui la plecare, a fost si ea promovata pe blogul velorutia, dar poate ar fi bine sa stii ca BateSaua are acum vreo 6 situri si vreo 4 bloguri… trebuie sa te uiti pe toate!
  Eu am o criza de sciatica, din cauza careia si acum abia ma misc. Asa ca nu am putut pedala cu el la plecare, dupa ce statusem toata seara in picioare la Ateneu. Tot atunci l-am prezentat si celor care i-au luat interviuri ulterior…
  Despre 6 decembrie: fiind Turul 2, nu pot cere nimic autorizatie, e clar. NU imi bat capul. In schimb, ia initiativa si fa ceva , nu doar sa scrii. Asa au facut in ultima vreme si Cosmin Popan (Portocala Mecanica) si Oana Deliu (velobello), si George Hari P. (bicla.ro) si altii care acum chiar au initiative prin fapte concrete.

  Daca esti incordat sa pedalezi, iti sugerez ziua de 7 dec.
  Ce daca e luni? Ia-ti liber :))) ca si eu organizez Ziua Mobilitatii pe 22 sept., indiferent cand pica!
  Si uite ca vine lumea.

 • dorian293

  punem lanturi la rotile biclei si venim. nu asta e problema. problema ca avem multe comentarii pro-active pe diverse bloguri si putina activitate reala.

  ar trebui macar astia care ne dam cu scrisul pe ici si colo sa ne coordonam nitel. doua propuneri imi vin acum in minte: ori un punct de intalnire virtual – forum de discutii sau pentru un prim contact real, intalnirea de la orele 19 de la Teatrul National din fiecare vineri.

 • Vlad

  din nefericire (sau fericire) fiecare dintre noi, cei care am postat aici, are un pic (sau mai mult) de dreptate.
  cum spuneam si pe pagina lui George Hari, ce-a fost a fost! putem trage concluzii si putem invata din asta!
  important este ce facem de acum incolo. in speta, important este ce facem pe 6 decembrie. chiar daca e ziua turului doi al alegerilor si nu vom putea atrage prea mult atentia, oare nu merita macar sa incercam?
  cand a plecat Kim din Australia, ar fi renuntat daca stia ca 6 decembrie e ziua alegerilor in Romania si nu va avea acoperire in Romania ???
  cei putini care am fost acolo, in Izvor, i-am promis cumva ca vom face ceva pe 6 decembrie.
  si indiferent de vreme, indiferent de alegeri, indiferent de orice, voi bicicli in ziua aceea, daca e nevoie si singur!
  evident, n-ar fi rau sa fim mai multi, n-ar fi rau sa obtinem autorizatie de la primarie, n-ar fi rau sa avem ceva presa, dar aici depinde de fiecare dintre noi sa strangem un pic randurile, inca o data, si sa incercam sa facem ceva.

 • dorian293

  Dupa ce am postat aici, am stat si am cautat (regrete eterne ca nu am cautat inainte de a posta :S).

  am descoperit ca toate anunturile despre Kim la ora 10 in Parcul Izvor au avut ca sursa pe o Ioana de la WWF si au aparut in ziua anterioara evenimentului nu mai devreme. Mai e nevoie de comentarii? 🙁

  Media nu doarme, e ocupata cu onorat stiri la comanda. Asa ca acoperire zero a evenimentului cu 2-3 zile inainte. Daca au fost nu le-am gasit eu. Daca vrem pe partea de biciclisti sa fim un pic mai incisivi, chiar e nevoie de un pic de PR… nu stie nimeni pe cineva care lucreaza la un cotidian major, nu mai zic de posturi TV sau radio, caruia sa ii poata transmite o stire, un detaliu doua despre un eveniment? WWF-ul ala ma gandeam ca e mai capabil, dar respectiva Ioana pare singura pe acolo.

  @Marius… am fost la munca, logic. poate, poate ma desprindeam pentru doua ceasuri 😉 dar ma desprind cand merita. Daca cei deja organizati in diverse forme fac in asa fel sa merite fiecare eveniment, vor veni oameni. Cu grupul ala de yahoo, nu vad legatura. „astfel daca sunteti biciclisti inscrieti-va pe grup” – ??? fiecare are libertatea de a se inscrie sau nu… ride-planet-earth nu era destinat doar membrilor yahoo-grupului BateSaua, Kim nu pedaleaza pentru biciclisti, altul e scopul. Asa ca la Parcul Izvor ar fi trebuit sa fie oameni si cu si fara bicicleta.

  subscriu la zile insorite 🙂

 • marius

  salutari
  anunturile au fost cat se poate de clare pe grupul batesaua@yahoogroups.com
  astfel daca sunteti biciclisti inscrieti-va pe grup
  eu unu de acolo am aflat de Kim si de ceea ce face …

  apoi are si Vlad dreptate …
  mai ales ca au fost asa putini oameni …
  io ma gandeam ca sunteti cu totii la munca 🙂
  dar presupun ca va puteati invoi pt o ora, doua pe motiv ca aveti de platit cine stie ce factura 😉

  oricum
  sa speram ca in decembrie o sa fie ceva si pe la noi
  pana atunci zile insorite pe bicicleta 🙂

 • Vulupe

  Da, pacat ca un asa eveniment si un asa om au fost lasati sa treaca pe langa noi din cauza unor orgolii. Mare pacat. In acelasi timp insa, proverbul cu capra loveste si acum, cam asa ceva a fost ce deh, suntem romani, nu?
  Chiar nici un fel de mediatizare? Rusine, zau asa …

 • dorian293

  sa stii ca sunt atent, dar evenimentul cu Kim la Bucuresti mi-a scapat. Eu intelesesem ca nu mai trece sau trece dar programul e inca necunoscut… adica misterios cum spunea am43. Habar n-am avut ca a fost in cele din urma.

  Am urmarit pe blog la George. Cred ca a mai fost un edit si pe ala l-am ratat. Forumul CiclismAmatori, desi sunt membru, mi-e greu sa il urmaresc ca e dezorganizat 🙁 ; pe Velobello pauza, pe Velorutia pauza, Bate Saua pauza sau daca au fost, au fost pe un silence total postate si in ultimul moment.

  stai ca te urmaresc si pe tine de-acu’ 😀

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.