25 de curiozități despre ABBA pe care, probabil, nu le știai :)

Timp de citire: 5 minute

Vlad Dulea

Urmărind clipul de mai jos, nu doar că vei asculta un colaj simpatic de cover-uri după unele dintre cele mai frumoase cântece ale trupei ABBA, dar vei afla și multe lucruri interesante pe care, probabil, nu le știai despre celebra trupă suedeză care a dominat muzica pop a anilor '70-'80 :)

1. ABBA a vândut peste 400 de milioane de albume și single-uri până în zilele noastre, fiind depășiți în top doar de Beatles și Elvis.

2. ”Super Trouper” lansat în 1980 a fost al 9-lea hit no.1 al trupei în Marea Britanie. Performanța a plasat timp de 20 de ani ABBA pe locul 4 în clasamentul tuturor timpurilor, în urma Beatles, Elvis Presley și Cliff Richard.

3. La sfârșitul anilor ’70, Abba era al doilea cel mai mare exportator al Suediei, după Volvo.

4. În 1977, biletele pentru două show-uri la Royal Albert Hall în Londra au putut fi achiziționate doar prin poștă. Au primit atunci peste 3.5 milioane de scrisori cu cereri de bilete. ABBA ar fi putut să vândă show-ul integral de 580 de ori.

5. Succesul ABBA era atât de mare încât Uniunea Sovietică, în ciuda embargoului impus asupra rublei rusești, a ajuns cu trupa la un acord să îi plătească cu petrol.

6. „Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)” lansat în 1979 a devenit rapid hit no. 1 în Belgia , Finlanda, Franța, Irlanda și Elveția și a fost cel mai de succes cântec al trupei în Japonia.

7. Până să se cheme ABBA, trupa s-a numit ”Festfolket” ceea ce, în suedeză, înseamnă ”petrecăreți”.

8. Numele ABBA mai era folosit și de un producător de conserve care exista încă din 1838. Compania respectivă a acceptat, începând cu 1974, să împartă numele cu trupa. Bjorn și Benny cochetau încă din 1972 cu acronimul ABBA tocmai pentru că li se părea interesant că era și această marcă de conserve. Au decis să folosească numele după ce au organizat un concurs în presa suedeză pentru alegerea numelui și printre nominalizări se afla și ABBA, alături de Alibaba și alte nume similare.

9. Aproape toate videoclipurile ABBA au fost realizate de Lasse Hallstrom, regizor ulterior nominalizat de două ori la Oscar pentru filmele „My Life as a Dog” și „The Cider House Rules.”

10. În 1974, când ABBA a câștigat Eurovisionul cu piesa ”Waterloo”, Marea Britanie i-a acordat…. ZERO puncte. În anul respectiv, Marea Britanie, care era și gazda ediției, a fost reprezentată în concurs de Olivia Newton-John.

11. Pentru Bjorn și Benny, muzica prima în fața versurilor. Câteodată chiar îl lăsau pe Stig (managerul lor) să scrie versurile. Este și cazul hit-ului ”Mamma Mia!”. Până să fie managerul ABBA, Stig a fost profesor de școală generală.

12. Piesa ”Mamma Mia” dă titlul unuia dintre cele mai de succes musicaluri din lume. Lansat în 1999, la Londra, în celebrul West End şi apoi în Statele Unite pe Broadway, musicalul ”Mamma Mia!” a fost vizionat de peste 60 de milioane de spectatori în peste 50 de țări, pe 6 continente fiind tradus în 23 de limbi.

13. ”Mamma Mia!” a devenit al 8-lea cel mai longeviv musical de pe West End și al 9-lea cel mai longeviv show din toate timpurile, cu peste 5000 de reprezentații. În fiecare zi au loc cel puțin 7 show-uri „Mamma Mia!”, în jurul lumii.

14. Coloana sonoră a filmului ”Mamma Mia” din 2008 a însemnat și o altă premieră pentru ABBA. A fost primul album ABBA care a ajuns no.1 în Statele Unite. Până atunci, ABBA nu avusese un prea mare succes în State.

15. În 2018, „Mamma Mia!” este pus în scenă, în premieră, și în România, fiind primul musical de Broadway produs aici, 100% independent. Distribuția românească la momentul lansării include artiști celebri, printre care: Loredana, Mirela Vaida, Cornel Ilie, Aurelian Temișan, Horia Brenciu, Adrian Nour, Anca Țurcașiu, Anca Sigartău sau Sebastian Seredinschi. Biletelele se pot achiziționa de pe site-ul oficial https://mammamiathemusical.ro/ sau de pe site-ul https://www.iabilet.ro/cauta/?q=mamma+mia

16. Dacia 1300 a fost unul dintre cele mai moderne automobile ale Europei anilor ’70. În 1979, anul în care se lansa piesa ”Does Your Mother Know”, avea loc prima restilizare majoră pentru Dacia iar modelul este redenumit Dacia 1310 – indicativ pe care şi-l va păstra până în 2001.

17. ”Does Your Mother Know” a rămas în memoria fanilor ca unul dintre puținele cântece ABBA cu voce principală masculină.

18. O emisiune cu ABBA la televiziunea din Australia, în 1976, a avut o audiență mai mare chiar și decât aselenizarea din 1969.

19. „Money, Money, Money” a fost al doilea hit mondial de pe albumul Arrival din 1976 devenind hit no.1 în Australia, Belgia, Franța, Germania, Olanda, Mexic și Noua Zeelandă.

20. Celebrele ținute extravagante purtate de ABBA pe scenă au existat dintr-un singur motiv: legea suedeză stipula că hainele sunt deductibile din taxe dacă proprietarii puteau să facă dovada că nu erau de uz zilnic 🙂

21. Membrii ABBA au înființat Polar Studio, un studio de înregistrări care funcționează și în ziua de azi și care i-a găzduit, printre alții pe Led Zeppelin, Genesis sau The Backstreet Boys.

22. Compilația de hit-uri ”ABBA Gold”, lansată în 1992, a devenit unul dintre cele mai bine vândute albume din toate timpurile. În Marea Britanie este în continuare pe locul 2, fiind depășit doar de albumul ”Greatest Hits” al trupei Queen.

23. Ultima apariție publică a trupei ABBA a avut loc la un show tv britanic pe 11 decembrie 1982 atunci când au interpretat ad-hoc ”Thank You For The Music”.

24. Bjorn a spus în repetate rânduri că “ABBA nu s-a despărțit niciodată. În 1982 doar am luat o pauză”. 36 de ani mai târziu, în aprilie 2018, ABBA a anunțat că urmează să lanseze două single-uri noi.

25. ABBA are propriul muzeu în Stockholm. Este locul în care te poți simți al cincilea membru al trupei ABBA, în care poți vedea o colecție de haine originale ale trupei, în care poți simți experiența înregistrărilor în studioul Polar sau dansul pe scenă împreună cu membrii trupei. Pozele de mai jos sunt din vizita pe care am făcut-o la muzeul ABBA în primăvara anului 2017.

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.