În străinătate folosesc cardul chiar și pentru retrageri de numerar. Minivacanța din Praga

Timp de citire: 6 minute

Vlad Dulea

Visa a lansat recent o aplicație de mobil – Travel Tools – prin care oferă turiștilor informații extrem de utile referitoare la folosirea cardului în străinătate. Cea mai importantă funcție a aplicației mi se pare funcţia de localizare ATM prin care poți găsi rapid cel mai apropiat bancomat. În Europa, sunt peste 400.000 de ATM-uri de unde poţi retrage bani cu cardul Visa.

Când am fost în primăvară în mini-vacanța din Praga, una dintre principalele probleme pe care mi le-am pus a fost câți bani să iau la mine și în ce monedă. Având în vedere că în Cehia moneda locală este Coroana Cehă (CZK) nu avea sens să plec cu Lei la mine, iar cu Euro nici atât, pentru că aș fi pierdut de două ori la cursul de schimb: o dată să schimb lei în EUR și apoi, acolo, să schimb EUR în CZK, și nici nu aș fi știut exact ce sumă am nevoie, motiv pentru care dacă aș fi schimbat dinainte mai mulți bani, pe urmă aș fi rămas cu ei și ar fi trebuit să îi schimb înapoi, deci iar aș fi pierdut la schimbul valutar.

LATER EDIT: Important! Și de pe card se face mai întâi conversia din moneda locală în EUR și apoi în RON.

Se pare că poți alege să plătești în moneda țării în care te afli (în cazul acesta, CZK), nu în moneda ta (în cazul meu, LEI) și atunci ieși mai bine la cursul de schimb pentru că e calculat direct de banca emitentă a cardului. Cealaltă variantă (care înțeleg că e aproape implicită și la bancomate și la comercianți) se cheamă DCC caz în care cursul depinde de compania care intermediază plata prin serviciul DCC și, de obicei, este mai dezavantajos.
Uite aici un articol detaliat despre asta: https://www.cavaleria.ro/…/cum-sa-economisesti-bani…/

În plus, cel mai întâlnit sfat legat de călătorii este acela că e mai sigur să ţii banii pe card şi să-i scoţi atunci când ai nevoie decât să călătoreşti cu mult cash asupra ta.

Așa că am preferat să plec doar cu cardul meu în lei (cel pe care îl folosesc și acasă), mai ales că indiferent de moneda în care ai contul, poţi scoate bani de la ATM-urile din străinătate în moneda locală. Am observat că foarte mulți nu știu sau nu realizează acest amănunt. Chiar și când mergi în zona EUR (Austria, Germania, Franța, Italia etc), nu este nevoie să ai un card în EUR ci poți face plăți cu cardul tău în LEI (conversia o face automat banca la cursul ei de schimb) sau poți scoate EUR de la bancomate chiar dacă tu ai cardul LEI.

La momentul respectiv aplicația nu apăruse încă, dar uitându-mă acum peste ea realizez că m-ar fi ajutat chiar în prima zi când am ajuns acolo și am zis să scoatem niște cash de la bancomat să avem la noi. Am luat-o ușor pe străzi și, evident, am găsit un bancomat, dar dacă aveam aplicația aș fi mers direct la țintă. În plus, noi eram în Praga, ditamai capitala, dar dacă am fi fost într-o zonă mai puțin populată, o astfel de aplicație devine chiar foarte necesară.

Iată cum arată harta cu ATM-uri din aplicație în zona în hotelului la care am stat în Praga:

praga-2016-img_8451

O altă informație interesantă din aplicație mi s-a părut cea referitoare la gradul de acceptare a plăţilor cu cardul într-o anumită țară, în diverse locaţii precum hoteluri, restaurante, obiective turistice sau reţeaua de transport public. Iată mai jos o comparație între Praga și București:

Gradul de acceptare a plăților cu cardul în Praga:
praga-2016-img_8453 praga-2016-img_8454
Gradul de acceptare a plăților cu cardul în București:
visa travel tools - bucuresti visa travel tools - bucuresti

Aplicaţia mai are și o funcție de convertor valutar care te ajută să ştii cât costă lucrurile în moneda din ţara ta (cursul de schimb exact îl afli de la banca ta) şi o funcție pentru asistenţă telefonică – în cazul în care ai pierdut cardul sau acesta ți-a fost furat, poți apela numărul Serviciului Global de Asistenţă Clienţi direct din aplicaţie, mai ales dacă nu știi (destul de probabil) numărul băncii care ți-a emis cardul și chiar și un mic ghid turistic local:

praga-2016-img_8452

Iată mai jos un top făcut de Visa cu cele mai importante sfaturi pentru utilizarea cardului în străinătate:

  • Verifică valabilitatea cardului şi dacă ai setate limite pentru plăţi şi retrageri de numerar în străinătate.
  • Întreabă-ţi banca dacă oferă beneficii suplimentare pentru plăţile în străinătate, precum asigurare de călătorie, reduceri pentru anumite obiective turistice sau comercianţi.
  • Verifică la bancă termenii şi condiţiile aferente utilizării cardului tău în străinătate, cum ar fi cursul de schimb şi eventuale comisioane aplicate.
  • Alege să plătești cu cardul în moneda țării în care călătorești chiar dacă ți se oferă posibilitatea să alegi o altă monedă. De exemplu, într-o ţară din zona euro este de preferat să alegi plata cu cardul în euro chiar dacă există opţiunea de a plăti în lei, întrucât beneficiezi de cele mai bune rate de schimb și poți evita eventuale costuri cu comisioanele.
  • Dacă ai nevoie de numerar, alege să retragi de la bancomat sume mai mari în loc să realizezi retrageri succesive de valori mici pentru a reduce eventualele costuri cu comisioanele. Aplicația Visa Travel Tools te ajută să localizezi cel mai apropiat ATM din peste 200 de țări.
  • Păstrează dovada tuturor tranzacțiilor efectuate și verifică extrasul de cont la întoarcerea în țară.

Galerie foto excursie Praga

Dacă ai vreo experiență interesantă din străinătate în care cardul te-a ajutat într-o anumită situație, mi-ar plăcea să o împărtășești cu noi în zona de comentarii de mai jos 🙂

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.