„Anomalisa”, primul film din istorie finanțat prin KickStarter și nominalizat la Globul de Aur și Oscar

Timp de citire: 5 minute

Vlad Dulea

Charlie Kaufman, scenaristul premiat cu Oscar pentru ”Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (2004) și nominalizat anterior pentru ”Adaptation” (2002) și ”Being John Malkovich” (1999) revine acum cu animația stop-motion ”Anomalisa” atât în calitate de scenarist cât și de regizor, alături de Duke Johnson.

Povestea animației ”Anomalisa” începe în iulie 2012, atunci când Charlie Kaufman și Duke Johnson au decis să lanseze o campanie de crowd-funding pe Kickstarter.com prin care să strângă cel puțin 200.000$ necesari pentru realizarea filmului fără intervenția unor producători de la Hollywood care, spuneau ei atunci, ar fi putut influența modul în care cei doi și-au imaginat producția.

Filmul de prezentare a campaniei de strângere de fonduri arăta, la vremea respectivă, așa:

 

Au reușit să strângă un pic peste 400.000$ prin acea campanie, bani suficienți pentru a demara producția uneia dintre cele mai frumoase și complexe animații stop-motion făcute vreodată. Anunțată inițial ca o animație de 40 de minute, a ajuns până la urmă să aibă puțin peste 80. Diferența de buget a fost suportată ulterior de studioul Starburns Industries unde a fost realizat filmul.

Pentru a transmite diferitele emoții ale personajelor au fost create 1261 de fețe distincte, peste 1000 de costume și alte obiecte de recuzită.

Fiecare animator a avut ca obiectiv realizarea a 48 de cadre distincte pe zi, asta însemnând doar 2 secunde din film pe zi. Trei ani a durat în total realizarea animației care a cuprins în final 118.089 cadre distincte.

Urmăriți filmul de mai jos pentru a înțelege câtă muncă a stat în spatele realizării acestei animații:

După 3 ani de producție filmul a fost lansat oficial la câteva festivaluri în septembrie 2015. A devenit atunci prima animație din istorie care câștigă Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Veneția. După acest succes urmat de nominalizările obținute la Festivalul Filmului Independent de la Toronto, Paramount Pictures a decis achiziționarea drepturilor de distribuție a filmului la nivel global.

Matt Patches de la Esquire spune despre Anomalisa că este ”cel mai uman film al anului și nu joacă nici măcar un singur om în el”. De altfel, filmul este foarte bine primit de critici. Pe Rotentomatoes are 94% din peste 100 de review-uri, iar pe Metacritic 92% din 32 de review-uri.

Filmul este adaptarea piesei de teatru omonime scrise de același Kaufman sub pseudonimul Francis Fregoli. Interesant este faptul că Charlie Kaufman a ales să folosească în film, pentru voci, aceeași actori din distribuția originală a piesei de teatru: Jennifer Jason Leigh, Tom Noonan și David Thewlis.

David Thewlis, un actor american cu un ușor accent britanic, este vocea personajului principal, Michael Stone, care pleacă în Cincinnati pentru o conferinţă unde urmează să fie speaker. Tom Noonan face vocea tuturor celorlalte personaje din film, indiferent că sunt copii, bărbați sau femei, până când Stone o întâlnește pe Lisa. Vocea Lisei este interpretată de actrița Jennifer Jason Leigh, reprezentând astfel anomalia din această lume ciudată a lui Michael Stone. De aici și numele, “Anomalisa”.

Paramount Pictures a lansat recent două ”featurette”-uri din care puteți să vă faceți o idee despre atmosfera din film.

Faceți cunoștință cu Michael:

Faceți cunoștință cu Lisa:

Pentru amatorii de trivia facts, pseudonimul Fregoli sub care Kaufman a scris piesa de teatru ”Anomalisa” este inspirat de sindromul Fregoli, o tulburare mentală foarte rar întalnită care se manifestă prin credința că oameni diferiți sunt, de fapt, o singură persoană care își schimbă înfățișarea sau se deghizează. În film, Fregoli este numele hotelului din Cincinnati unde se derulează cea mai mare parte a poveștii.

Filmul a avut premiera oficială în Statele Unite pe 30 decembrie 2015 și urmează să fie distribuit global începând cu ianuarie 2016. Să sperăm că va exista și un distribuitor român care să aducă acest film în cinematografele din România.

”Anomalisa” este deja nominalizat la Globul de Aur pentru cea mai bună animație și se află pe lista preferințelor pentru o nominalizare Oscar la aceeași categorie. Rămâne de văzut dacă va reuși să obțină și vreunul din aceste premii mult râvnite, având în vedere că toate pronosticurile dau câștigătoare la această categorie animația ”Inside Out”.

Cu premii sau fără premii, ”Anomalisa” rămâne unul din filmele mele favorite din acest an. Este un film pe care l-aș revedea oricând cu mare interes, atât pentru povestea frumoasă și tulburătoare pe care o transmite, cât și pentru atenția extraordinară la detalii a animatorilor și a celor care au realizat păpușile și decorurile absolut fascinante. De multe ori expresiile faciale sau mișcările corpurilor păpușilor animate par mult mai expresive decât ar fi reușit chiar unii actori vreodată.

BIBLIOGRAFIE: [1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.