Cum a fost la cursul de videoblogging de la #ScoalaFlanco

Timp de citire: 4 minute

Vlad Dulea

În urmă cu mai bine de o lună de zile am susținut cursul de videoblogging la #ScoalaFlanco powered by Kooperativa 2.0, un proiect foarte frumos și curajos inițiat de Flanco România care a constat în 5 cursuri separate de inițiere în blogging, videoblogging, traveling (planificarea călătoriilor), branding și fotografie.

La cursul de videoblogging de la Scoala Flanco powered by Kooperativa 2.0 am insistat mai mult pe aspectele practice și pe cele tehnice, pornind de la echipamentele necesare pentru videoblogging și terminând cu tehnicile și variantele de post-procesare/editare video.

[infobox title=’Înainte să treci mai departe…’]Știai că pe 20, 21 și 22 noiembrie FLANCO organizează BLACK FRIDAY 2015?!
Află aici tot ce trebuie să știi despre asta de la patru dintre cei mai cunoscuți bloggeri din România![/infobox]

Echipamente

La echipamente am discutat de la cele mai la îndemână (camera web a oricărui laptop, camera telefonului mobil) până la DSLR-uri cu funcție de filmare și camere video dedicate. Am vorbit despre necesitatea unui microfon extern (chiar și la filmările cu telefonul mobil) dar mai ales la cele cu cameră video, folosind un astfel de microfon extern cu lavalieră chiar în timpul exercițiului practic care a urmat. Cursanții au avut astfel ocazia să vadă diferența de sunet captat de microfonul camerei și cel captat de microfonul extern (mult mai clar și mai puternic). Tot prin diferențiere au înțeles și necesitatea unei surse suplimentare de lumină (în cazul acesta un set de lumini de studio) precum și necesitatea unui fundal chroma (în cazul acesta verde) pe care să poată apoi, la editare, să suprapună orice altă imagine video sau statică.

Montaj/Editare video

În cazul post-procesării/editării video am discutat despre posibilitățile de editare basic folosind uneltele puse la dispoziție de YouTube după încărcarea unui film în cont, despre iMovie pentru iPhone/iPad/Mac, despre Live Movie Maker pentru Windows și, mai mult un pic, despre Adobe Premiere pe care l-am și folosit în timpul exercițiului practic descris mai jos.

Exercițiu practic

Cum spuneam și mai devreme, în a doua parte a cursului am făcut un exercițiu practic de videoblogging care a decurs în felul următor. Am utilizat setul de lumini continue, fundalul chroma și microfonul extern cu lavalieră.

Fiecare participant la curs a tras un bilețel pe care era scris un cuvânt. Apoi, timp de 30 de secunde trebuia să facă un mic vlog care să aibă legătură cu acel cuvânt.

Am preferat ca subiectele să fie trase la sorți din două motive: 1. pentru a avea o componentă de ”fun” și 2. concentrarea să nu fie pe subiect în sine ci pe aspectele tehnice, așa cum a fost conceput, de la bun început, cursul.

Trebuie specificat faptul că a fost un curs care a durat 4 ore. Timp suficient pentru a parcurge elementele de bază dar, cu siguranță, insuficient pentru a intra în amănunte. Tocmai de aceea, cursul a avut și o continuare acasă. Fiecare participant a primit propriul filmuleț făcut în timpul exercițiului de la curs și acasă a putut să exerseze cunoștințele de editare dobândite la curs.

Pentru a înțelege mai bine, vă voi arăta exemplul lui Marius Călin.

Marius a tras la sorți cuvântul ”glob”. Filmarea din timpul exercițiului de la curs a decurs așa:

https://www.youtube.com/watch?v=i5v3oCwx3EU

Iar editarea finală a lui Marius, făcută ulterior acasă, a ieșit așa:

https://www.youtube.com/watch?v=vq09-GXBxnc

În loc de concluzii

La finalul cursului, Flanco a oferit două premii, unul prin tragere la sorți (un trepied care i-a revenit Irinei Manole) și unul pentru unul din cei mai activi participanți la curs (o cameră video care i-a revenit lui Robert Diaconeasa).

M-am bucurat să văd că prin acest curs am deschis apetitul pentru videoblogging unora dintre participanți. Robert Diaconeasa, de exemplu, a început să transpună și pe video proiectul DaddyCool iar Diana Mihăilă e deja la al șaptelea filmuleț făcut după acest curs pe canalul ei de YouTube, DIY Bazaar.

O altă parte dintre participanți erau deja implicați în proiecte de videoblogging în momentul în care au venit la curs. Vă dau doar câteva exemple: Laura Mihaela, implicată într-un proiect care îmi place foarte mult: K-World Romania, vlogul unei reviste online care promovează cultura coreeană în România, Ioana Maria Alexandra cu proiectul ei, Make-up swan by Ali, și Lexa Iorgu.

M-aș bucura să văd, în viitorul apropiat, mai multe proiecte de videoblogging, mai ales că am descoperit în timpul exercițiului practic că mulți dintre cursanți erau foarte talentați și aveau deja și ceva experiență în online. Poate cine știe, în curând vor reuși să-și transpună proiectele și în zona de video-content 🙂

Cursul #Videobloggingpesteasteptari la #ScoalaFlanco

Adaugă un comentariu

Vlad Dulea blog folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.